-->
18.04.2024

Χάνει μερίδιο στην αγορά και επενδυτές η Apple

«Δεν κατέχουμε πλέον μερίδιο στην Apple», δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Κάρλ Άικαν, ανακοινώνοντας έτσι την απόσυρση της Icahn Enterprises από τη μετοχή του αμερικανικού κολοσσού τεχνολογίας, ο οποίος έχει δεχτεί μείζον πλήγμα στις αγορές μετά τα τελευταία αποτελέσματα που ανακοίνωσε.

Η Icahn διατηρούσε λίγο λιγότερο από 1% του μετοχικού κεφαλαίου της Apple από το 2013, καθώς ο ακτιβιστής επενδυτής που είναι επικεφαλής της την θεωρούσε «φτηνή». Ωστόσο, η μετοχή έχει απωλέσει σωρευτικά το 9% της αξίας της στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις των αγορών. Έτσι, ο Άικαν, αφού είπε πως πρόκειται για μία «εξαιρετική εταιρεία» της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος, Τιμ Κουκ, «κάνει καταπληκτική δουλειά», ανέφερε πως έχει κερδίσει περί τα 2 δισ. δολάρια από την τοποθέτησή του -τα οποία προφανώς δεν επιθυμεί να διακινδυνεύσει.

Την επιλογή του ο Άικαν την απέδωσε στην Κίνα: «Σε κάνει να ανησυχείς λίγο… και ίσως περισσότερο από λίγο, η στάση της Κίνας», είπε ο Carl Icahn, προσθέτοντας πως η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να επέμβει και «να δυσκολέψει πολύ την Apple να πουλήσει στη χώρα… μπορείς να κάνεις ό,τι θες εκεί». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως αν η Κίνα «σταθεροποιούνταν», θα συμμετείχε και πάλι στις μετοχές της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα ετήσια αποτελέσματα που δημοσίευσε η Apple, οι πωλήσεις της υποχώρησαν κατά 13% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ η ναυαρχίδα της, το iPhone, έχασε 10 εκατομμύρια πωλήσεων το ίδιο διάστημα. Συγκεκριμένα στην Κίνα, την Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ, τα έσοδά της υποχώρησαν κατά 26%.



Διαβάστε επίσης