-->
18.04.2024

Χωρίς επίδομα πετρελαίου μέχρι τον Φεβρουάριο τα φτωχά νοικοκυριά – Τον Ιούνιο και με «κούρεμα» τα υπόλοιπα χρήματα

Ξεκινούν από σήμερα οι αιτήσεις για την χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Ωστόσο η πληρωμή για όσους υποβάλουν αίτηση προβλέπεται να γίνει στις 2 Φεβρουαρίου ενώ για όσους υποβάλουν αίτηση μετά τις 31 Δεκεμβρίου, επόμενη πληρωμή αναμένεται στις 30 Ιουνίου.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι μόνον όσοι έχουν ήδη κάποια χρήματα για να αγοράσουν από τώρα πετρέλαιο θέρμανσης και να υποβάλουν τις αιτήσεις ηλεκτρονικά, θα δουν χρήματα στην τσέπη μέσα στο χειμώνα.

Αντιθέτως, όσοι δεν προλάβουν, χρήματα θα εξοφληθούν το ερχόμενο καλοκαίρι!

Ακόμα χειρότερα, και μετά την απόφαση Τσακαλώτου – Χουλιαράκη, τα πιο φτωχά νοικοκυριά δεν προβλέπεται να μπορέσουν να αγοράσουν καν πετρέλαιο για να ζεσταθούν. Και αυτό για τους εξής λόγους:

  1. Η προκαταβολή για επίδομα θέρμανσης καταργήθηκε. Φέτος το επίδομα θα λάβουν μόνον όσοι έχουν χρήματα να αγοράσουν πετρέλαιο και, στη συνέχεια, να περιμένουν να εισπράξουν την επιδότηση.
  2. Όσοι δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν άμεσα πετρέλαιο και αναγκαστούν να κάνουν αίτηση μετά τον Δεκέμβριο, ίσως να μην πάρουν τελικά το ποσό που περίμεναν και δικαιούνται!

Με βάση την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, μόνον η πρώτη δόση (του Φεβρουαρίου) είναι σίγουρο πως θα πληρωθεί στο ακέραιο. Αν διαφανεί ότι μετά την πληρωμή αυτή, οι δικαιούχοι είναι περισσότεροι από όσους υπολόγιζε το υπουργείο όταν έθετε τα κριτήρια, τότε η επόμενη πληρωμή το καλοκαίρι θα είναι «κουτσουρεμένη» για να επαρκέσουν τα 105 εκατομμύρια για όλους όσους θα έχουν υποβάλει αίτηση από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο.

Ούτως ή άλλως βέβαια, το επίδομα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με πέρυσι.

Για την υποβολή της αίτησης, οι δικαιούχοι πρέπει να μπουν με τους κωδικούς τους στο Taxisnet και να συμπληρώσουν ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο,πόσα παιδιά έχουν, αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) για να πιστωθεί το επίδομα, το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου, αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ταχυδρομική διεύθυνση, το όνομα ιδιοκτήτη ή εκμισθωτή, αν πρόκειται για πολυκατοικία, στοιχεία επικοινωνίας κλπ.

Για όσους δεν έχουν λάβει κωδικούς Taxisnet, για την είσοδο στην ηλεκτρονική εφαρμογή απαιτείται Α.Φ.Μ. και ο αριθμός ειδοποίησης που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό μιας εκ των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος της τελευταίας πενταετία.

Ειδικά οι διαχειριστές ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή και τα ακόλουθα στοιχεία:

  • τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
  • τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,
  • τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,
  • τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
  • το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.


Διαβάστε επίσης