-->
19.04.2024

Ψήφο εμπιστοσύνης αναζητά η Μέι

Η εύθραυστη κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, διαιρεμένη για το Brexit και έχοντας εξασφαλίσει την τελευταία στιγμή την κοινοβουλευτική υποστήριξη των Ενωτικών της Βόρειας Ιρλανδίας, αντιμετωπίζει την Πέμπτη μία επικίνδυνη ψηφοφορία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Τρεις εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές, η πρωθυπουργός της Βρετανίας περιμένει με ανησυχία την ετυμηγορία των βουλευτών στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το βράδυ της Πέμπτης, αφού αντιμετωπίζει αμφισβήτηση και στις τάξεις του Συντηρητικού Κόμματος.

Η επικεφαλής των Τόρις αντιστάθηκε σε σειρά εκκλήσεων για να υποβάλει την παραίτησή της μετά τις βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου, τις οποίες κήρυξε πρόωρα βέβαιη ότι θα ενισχύσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, για να καταλήξει να χάσει την αυτοδυναμία.

Ωστόσο, τα βρετανικά μέσα συνεχίζουν να την αντιμετωπίζουν ως πρωθυπουργό με αναστολή και κάνουν προβλέψεις για τους μήνες ή και εβδομάδες που της απομένουν στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Το μέλλον της Μέι μπορεί να αποφασισθεί ακόμη και σήμερα, εάν η κυβέρνησή της δεν επιτύχει τη επικύρωση του νομοθετικού της προγράμματος που είναι επικεντρωμένο στο Brexit.

Ο κίνδυνος είναι πραγματικός, αφού το Συντηρητικό Κόμμα δεν διαθέτει πλέον παρά 317 έδρες στην 650μελή βουλή των Κοινοτήτων και ήδη ετοιμοπόλεμος, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν έχει δηλώσει έτοιμος μαζί με τους 262 βουλευτές του να σχηματίσει δική του κυβέρνηση σε περίπτωση που η κυβέρνηση Μέι δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Η αμφιλεγόμενη συμφωνία στην οποία κατέληξε τη Δευτέρα το Συντηρητικό Κόμμα με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας κανονικά θα επιτρέψει στην Τερέζα Μέι να αποφύγει τα χειρότερα, αφού οι 10 ενωτικοί βουλευτές δεσμεύθηκαν να υποστηρίζουν την κυβέρνησή της στις σημαντικές ψηφοφορίες σε αντάλλαγμα για την χορήγηση επιπλέον 1 δισεκατομμυρίου λιρών προς το Μπέλφαστ.

Αμφισβητούμενη στρατηγική

Μακροπρόθεσμα, η Τερέζα Μέι δεν είναι ασφαλής απέναντι σε μία ανταρσία στο εσωτερικό του κόμματός της, κυρίως για το Brexit, έναν φάκελο που διχάζει ευρωσκεπτικιστές και φιλοευρωπαίους.

Φαραωνικό σχέδιο που θα κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα απασχολημένους τους βουλευτές, το Brexit κατατρώει εκ των έσω τον κυβερνητικό οδικό χάρτη.

Οι πρώτες προτάσεις της Μέι σχετικά με το μέλλον των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο έγιναν δεκτές με ψυχρότητα από τις Βρυξέλλες και προοιωνίζονται δριμείες διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες.

Πέρα από τις διαφωνίες με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, ολόκληρη η στρατηγική της Τερέζα Μέι για ένα «σκληρό» Brexit, που περιλαμβάνει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά, τίθεται υπό αμφισβήτησιν μετά το φιάσκο των βουλευτικών εκλογών.

Οι εκκλήσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης πληθύνονται, με τενόρο τον υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, για τον οποίο πριν από τις εκλογές κυκλοφορούσαν φήμες ότι θα απομακρυνθεί από την θέση του, για να παραμείνει μετά το εκλογικό φιάσκο και να αναδειχθεί σε σύμβολο της υποχώρησης του ηγετικού κύρους της πρωθυπουργού.

Κακοφωνία κορυφής

Η κυβέρνησης είναι ξεκάθαρα διχασμένη ανάμεσα στον Φίλιπ Χάμοντ από την μία πλευρά και στους υποστηρικτές της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και τον υπουργό αρμόδιο για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις. Αποτέλεσμα, μία κακοφωνία κορυφής , όπου ο υπουργός Οικονομικών επιμένει στην ανάγκη ύπαρξης μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit, ενώ ο Ντέιβις θεωρεί ότι δεν είναι αναγκαία.

Ματαίως, εκπρόσωπος της Μέι έδωσε την διαβεβαίωση ότι «όλοι βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος». Όταν την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ερωτήθηκε εάν έχει σαφή εικόνα της βρετανικής θέσης, απάντησε λακωνικά: «Όχι».

«Ό,τι και να λένε δημοσίως η Μέι και ο Ντέιβις, η βρετανική θέση για το Brexit έχει ασταμάτητες» διακυμάνσεις, σχολιάζει ο Τσαρλς Γκραντ, διευθυντής του Centre for European Reform.

Ο αναλυτής θεωρεί ότι η Τερέζα Μέι καλά θα έκανε να αντλήσει έμπνευση από τον υπουργό της των Οικονομικών, αλλά και από τους συντηρητικούς της Σκωτίας που τάσσονται υπέρ ενός «ήπιου» Brexit.

«Το πιο απλό θα ήταν να προχωρήσει προς το Brexit που ζητά η δεξιά της. Αλλά αυτό μακροπρόθεσμα δεν θα ήταν βιώσιμο. Εάν δεν αναγεννηθεί ως θιασώτης ενός «ήπιου» Brexit», η Τερέζα Μέι είναι καταδικασμένη, επισημαίνει ο Γκραντ.



Διαβάστε επίσης