17.09.2019    08:28

Στο «οικόπεδο – βόμβα» ο Μητσοτάκης – Καθαρίστηκε από 20.000 τόνους καμένα (εικόνες)

Στο Μάτι βρίσκεται  αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να επιθεωρήσει την πρόοδο των εργασιών στο «οικόπεδο – βόμβα», όπου είχαν συσσωρευθεί περίπου 20.000 τόνοι καμένων δέντρων και κλαδιών από την περσινή πυρκαγιά, συνιστώντας έτσι μια ακόμα τεράστια απειλή για την περιοχή και τους κατοίκους.

Ο κ.Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί για τον καθαρισμό και την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης από το οικόπεδο αυτό κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις.
Οι εργασίες, με εντολή του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή, είχαν αρχίσει την επομένη της ψήφου εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η εκκαθάριση της καύσιμης ύλης σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός αποδεικνύει ότι το έργο ήταν «πολύ πιο εύκολο και πολύ πιο απλό», αφήνοντας εμμέσως αιχμές για την απραξία της προηγούμενης κυβέρνησης. «Απλά έπρεπε κάποιος να ασχοληθεί», είπε, αφότου συνομίλησε με κατοίκους και παράγοντες της τοπικής κοινωνίας.

Δεσμεύτηκε ότι η υπόλοιπη καύσιμη ύλη που θα συλλεχθεί στην ανατολική Αττική θα απομακρυνθεί με τον ίδιο τρόπο, ώστε να μην σχηματιστεί νέα εύφλεκτη «βόμβα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα το οικόπεδο θα μετατραπεί σε αμπελώνα.

Επισήμανε πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φρόντισε την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης δίχως να επιβαρυνθεί έστω με ένα ευρώ το ελληνικό Δημόσιο, καθώς μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις προσφέρθηκαν να εκτελέσουν αφιλοκερδώς το έργο, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Αντίθετα, σχολίασε ο πρωθυπουργός, η σύμβαση που είχε συναφθεί προηγουμένως προέβλεπε κόστος χιλιάδων ευρώ και δεν περιελάμβανε την μεταφορά των καμένων.

Τόνισε πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου οικισμού και ενημερώθηκε για την ανάγκη απομάκρυνσης του αμιάντου από την περιοχή. Θέλουμε το Μάτι «να ξαναζήσει με τρόπο διαφορετικό, πιο βιώσιμο» σημείωσε.

Όσον αφορά το μέλλον, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι μόλις ολοκληρωθεί η φετινή αντιπυρική περίοδος η κυβέρνηση θα προβεί σε συνολικό ανασχεδιασμό της πολιτικής προστασίας, υιοθετώντας παράλληλα δασική πολιτική που θα εστιάζει σε δράσεις πρόληψης πριν το καλοκαίρι.

Προσέθεσε πως η νέα κυβέρνηση στέλνει μήνυμα πως το κράτος μπορεί να λειτουργήσει σωστά με το ίδιο δυναμικό και τους ίδιους πόρους, αρκεί να υπάρχει το σωστό προσωπικό και μία κουλτούρα λογοδοσίας και αποτελεσματικότητας.

Το έργο, το κόστος του οποίου εκτιμάται στα 800.000 ευρώ, έγινε χωρίς δαπάνη για το δημόσιο, καθώς με συνεννόηση της κυβέρνησης, εταιρείες προθυμοποιήθηκαν να αναλάβουν δωρεάν τον καθαρισμό και τη μεταφορά των καμμένων. Το όλο εγχείρημα παρακολουθούσε στενά όλο αυτό το διάστημα ο γεν. Γραμματέας του υπ. Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο οποίος συνόδευσε και ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όπως είπε σήμερα και στον πρωθυπουργό όλα τελείωσαν σύντομα και μάλιστα 5 ημέρες πριν την προθεσμία.