15.08.2018    18:15

H Τουρκία προκαλεί ξανά στο Αιγαίο, με ασκήσεις και ΝΟΤΑΜ – Ποια είναι η αντίδραση της Αθήνας

Σκηνικό προκλήσεων και έμπρακτης αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο ,στήνει η Αγκυρα σε μια στιγμή  που η ελληνική κυβέρνηση έχει επενδύσει στην συνεργασία με το καθεστώς Ερντογαν τόσο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού όσο και για το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά.

cf84cebfcf85cf81cebaceb9cebaceb5cf83-cf80cf81cebfcebacebbceb7cf83ceb5ceb9cf83-cf83cf84cebf-ceb1ceb9ceb3ceb1ceb9cebf

Η Αγκυρα προσπαθεί να εγκλωβίσει την Αθήνα

Με το καλήμερα του 2016 η Τουρκία προκάλει για ακόμη μια φορά την Αθήνα και ενώ η Ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε  στην Ε.Ε., ως υπέρμαχος της στήριξης της Τουρκίας και της επανεκκίνησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ,ενώ είναι προφανές ότι δεν τηρούνται οι οροί που έχουν τεθεί τόσο έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας.

Το προσφυγικό ρεύμα καθημερινά διογκώνεται ,στο Καρπικό ο Ακιντζι με εντολές της Άγκυρας υιοθετεί όλο και πιο σκληρή γραμμή ,ενώ στο Αιγαίο η Τουρκία επιχειρεί να επιβάλει μονομερώς τις διεκδικήσεις της.

Εδώ και λίγες ημέρες  με μια σειρά ΝΟΤΑΜ και NAVTEX , η Τουρκία δεσμεύει μεγάλες περιοχές στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από την Λήμνο ,μέχρι το Άγιο Όρος και την Θάσο ,και από τον Αη Στρατη μέχρι ανατολικά της Ευβοίας και της Σκύρου και από την Πάτμο μέχρι την Αμοργό και την Δονούσα για ένα διάστημα 12 μηνών (από 1η Ιανουαρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016) ενώ , πριν τελειώσει το 2015 επανήλθε δεσμεύοντας με νέες ΝΟΤΑΜ περιοχές μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για ασκήσεις ανά διαστήματα μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2016.

(οι τουρκικες ΝΟΤΑΜ Α5885/15, Α5884/15 και Α5881/15, Α5887 Β2729/15, Α5912/15, Α5913/15, Α5914/15, Α5915/15)

Παρά την αντίδραση της Αθήνας η οποία χαρακτήρισε τις ΝΟΤΑΜ άκυρες ,η Τουρκία με νέες αναγγελίες επέμεινε στην μονομερή δέσμευση των περιοχών αυτών ,δηλώνοντας ότι αναλαμβάνει η ίδια την ασφάλεια των πτήσεων στις περιοχές αυτές ,που φυσικά ανήκουν στο FIR Αθηνών.

 

images

 

Οι προκλήσεις της Τουρκίας 

Οι τουρκικές προκλήσεις έχουν πολλαπλή στόχευση και μηνύματα:

-αμφισβητούν τον ελληνικό εναέριο χώρο στην περιοχή μεταξύ 6 και 10 ν.μ.

-αμφισβητούν την άσκηση των αρμοδιοτήτων της χώρας μας εντος του FIR Αθηνών.

-οι δεσμευμένες περιοχές επικαλύπτουν χώρο ελληνικής κυριαρχίας,

-παρενοχλούν την εναέρια κυκλοφορία καθώς περιορίζουν την χρήση σημαντικών αεροδιάδρομων για την διεθνή και εσωτερική εναερία κυκλοφορία και «αχρηστεύουν» τον διάδρομο προσέγγισης του αεροδρομίου της Λήμνου.

-αμφισβητούν την ύπαρξη συνόρων μεταξύ των δυο χωρών

-αποκόπτουν σε επιχειρησιακό επίπεδο μεγάλο αριθμό νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου από τον εθνικό κορμό

Συγχρόνως προκαλείται διαρκής ένταση στο Αιγαίο με την Τουρκία ουσιαστικά να απαιτεί από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία να απέχει από πτήσεις ακόμη και στην καρδιά του Αιγαίου με το πρόσχημα της δέσμευσης των περιοχών αυτών για έναν χρόνο ως πεδία βολής για τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Και λόγω της μεγάλης διάρκειας των δεσμεύσεων δημιουργούνται σοβαρά πολύκαμπτα σε έναν σημαντικό για την Ελλάδα αλλά και διεθνώς διάδρομο εναέριας κυκλοφορίας, δίνοντας έτσι την εικόνα ,ύπαρξης «ειδικού καθεστώτος» στο Αιγαίο.

 image

Η ουδέτερη στάση της Αθήνας

Η αντίδραση της Αθήνας περιορίζεται στις ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν οι αρμόδιες αρχές, κάτι που φυσικά κάθε άλλο παρά έχει περιορίσει την τουρκική προκλητικότητα ,που θέτει προ των ευθυνών της την Ελληνική κυβέρνηση ,η οποία έχει επιλέξει αυτή την τακτική σιωπηρής ανοχής, που πάντως αποφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.