-->
27.04.2024

Handelsblatt για «χρυσή βίζα»: Η ταλαιπωρημένη Ελλάδα προσφέρει τα φθηνότερα εισιτήρια

Η βίζα και τα διαβατήρια για επενδυτές από τρίτες χώρες είναι μια επικερδής επιχείρηση για κράτη της ΕΕ», σημειώνει η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ, παρατηρώντας ότι «ιδιαίτερα φθηνό είναι το εισιτήριο για την ΕΕ από την Ελλάδα».

Ο αρθρογράφος σχολιάζει: «Με 250.000 ευρώ ανοίγουν οι πύλες προς την ΕΕ. Και αυτό το ποσό δεν είναι τίποτα για ρώσους ολιγάρχες ή πλούσιους κινέζους επιχειρηματίες.

Οποιος μη ευρωπαίος πολίτης (σ.σ.: της ΕΕ) επενδύει 250.000 ευρώ σε ένα ακίνητο αποκτά για τον ίδιο και την οικογένειά του βίζα που του δίνει το δικαίωμα να ταξιδεύει σε όλες τις χώρες του Σένγκεν.

Η Κύπρος πωλεί μάλιστα και διαβατήρια. Για επένδυση ύψους τουλάχιστον δύο εκατομμυρίων ευρώ μπορεί να λάβει κανείς την κυπριακή υπηκοότητα και ως εκ τούτου να γίνει πολίτης της ΕΕ».

«Ανοίγουν οι πύλες σε εγκληματίες»

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οργανώσεις καταπολέμησης της διαφθοράς καταγγέλλουν την πρακτική χορήγησης βίζας και διαβατηρίων από μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών έναντι χρημάτων.

«Εξαιτίας αυτών των χαλαρών και αδιαφανών προγραμμάτων ανοίγουν οι πύλες της Ευρώπης για εγκληματίες και διεφθαρμένους», αναφέρει νέα έκθεση των οργανώσεων Διεθνής Διαφάνεια και Global Witness.

Η Handelsblatt διευκρινίζει ότι τέτοια προγράμματα «τρέχουν» σήμερα σε 14 χώρες της ΕΕ.

«Η Γερμανία δεν συγκαταλέγεται σε αυτές. Η Κύπρος, η Μάλτα, η Βουλγαρία και η Αυστρία είναι οι τέσσερις χώρες που χορηγούν διαβατήρια σε επενδυτές από τρίτες χώρες. Οι τιμές αποκλίνουν πολύ. Η ταλαιπωρημένη από την κρίση Ελλάδα προσφέρει τα φθηνότερα εισιτήρια», σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ.

Τροπολογία για επέκταση του προγράμματος Golden Visa και για επενδυτές

Eπέκταση της Golden Visa που επιτρέπει την είσοδο και η διαμονή πολιτών τρίτων χωρών στην Ελλάδα, ως επενδυτών, για να πραγματοποιήσουν επένδυση που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην εθνική ανάπτυξη και οικονομία προχωρά το υπουργείο Οικονομίας με  τροπολογία η οποία θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που  θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με  τις διατάξεις της τροπολογίας σε περίπτωση που η επένδυση πραγματοποιείται από αλλοδαπό νομικό πρόσωπο, επιτρέπεται η είσοδος και διαμονή στην Ελλάδα μέχρι τριών για πολίτες τρίτων χωρών, αναλόγως του ύψους της επένδυσης που θα πραγματοποιούν.

Για την υλοποίηση και λειτουργία του επενδυτικού σχεδίου θα  επιτρέπεται να εισέλθουν και να διαμείβουν στη Ελλάδα  μέχρι δέκα πολίτες τρίτων χωρών αναλόγως του συνολικού ύψους επένδυσης εκτός όσων έχουν ήδη λάβει άδειες για το ίδιο σχέδιο. Άδεια παραμονής θα μπορούν να λάβουν όσοι  θα πραγματοποιήσουν επενδύσεις που θα αφορούν σε:

-εισφορά κεφαλαίου ποσού κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ, σε εταιρεία η οποία έχει έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα, εξαιρουμένων των Εταιρειών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου και των Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας

-απόκτηση μετοχών σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή ομολόγων κατά την έκδοση ομολογιακού δανείου, τα οποία εισάγονται για διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενες αγορές ή πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης, που λειτουργούν στην Ελλάδα.

-εισφορά κεφαλαίου, ποσού κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ, σε Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) που έχει ως σκοπό να επενδύει αποκλειστικά στην Ελλάδα, για απόκτηση μετοχών σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αυτής.

Κατά το αρχικό στάδιο και μέχρι την εισαγωγή της ΑΕΕΑΠ σε ρυθμιζόμενη αγορά, η πραγματοποίηση της επένδυσης και η διακράτηση της θα  πιστοποιείται βάσει βεβαιώσεων που εκδίδονται από την εταιρεία.

-εισφορά κεφαλαίου, ποσού κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ σε Εταιρεία Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ) για απόκτηση μετοχών ή σε Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών για απόκτηση μεριδίων, εφόσον οι παραπάνω Οργανισμοί Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ) έχουν ως σκοπό να επενδύουν αποκλειστικά σε επιχειρήσεις με έδρα ή και εγκατάσταση στην Ελλάδα.

-αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, με αξία κτήσης κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ και υπολειπόμενη διάρκεια κατά το χρόνο αγοράς τουλάχιστον τρία (3) έτη, μέσω Πιστωτικού Ιδρύματος εγκατεστημένου στην Ελλάδα, το οποίο θα αποτελεί και το θεματοφύλακα αυτών.

-προθεσμιακή κατάθεση ύψους κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ σε ελληνική τράπεζα τουλάχιστον ετήσιας διάρκειας, με πάγια εντολή ανανέωσης.

-αγορά μετοχών, εταιρικών ομόλογων ή και ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία εισάγονται για διαπραγμάτευση ή διαπραγματεύονται σε ρυθμιζόμενες αγορές ή πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης, που λειτουργούν στην Ελλάδα, αξίας κτήσης κατ’ ελάχιστο 800.000 ευρώ.

-αγορά μεριδίων αξίας κτήσης κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ σε αμοιβαίο κεφάλαιο το οποίο έχει συσταθεί στην Ελλάδα ή άλλη χώρα και έχει ως σκοπό να επενδύει αποκλειστικά σε μετοχές, εταιρικά ομόλογα ή και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία εισάγονται για διαπραγμάτευση ή διαπραγματεύονται σε ρυθμιζόμενες αγορές ή πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης, που λειτουργούν στην Ελλάδα και εφόσον (i) το ύψος του ενεργητικού του αμοιβαίου κεφαλαίου ανέρχεται κατ’ ελάχιστο στο ποσό των 3.000.000 ευρώ και (ii) το αμοιβαίο κεφάλαιο και ο διαχειριστής του είναι αδειοδοτημένος από την αρχή που εποπτεύει την κεφαλαιαγορά της χώρας στην οποία εδρεύει, η οποία για χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτείται να είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO) και να έχει συνάψει διμερή συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών με την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

-αγορά μεριδίων ή μετοχών αξίας κτήσης κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ σε Οργανισμό Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ) ο οποίος έχει συσταθεί στην Ελλάδα ή άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ως σκοπό να επενδύει αποκλειστικά σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, εφόσον (i) το ύψος του ενεργητικού του ΟΕΕ ανέρχεται κατ’ ελάχιστο στο ποσό των 3.000.000 ευρώ και (ii) ο ΟΕΕ και ο διαχειριστής του είναι αδειοδοτημένοι από την αρχή που εποπτεύει την κεφαλαιαγορά της χώρας στην οποία εδρεύει.

Η άδεια διαμονής ανακαλείται ή δεν ανανεώνεται εφόσον δεν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις χορήγησης αυτής.



Διαβάστε επίσης