17.09.2019    08:31

Kαυτό φθινόπωρο για την κυβέρνηση – Νέο νομοθετικό «σοκ», ταξίδια στο εξωτερικό και προετοιμασία για τη ΔΕΘ

Μετά το νομοθετικό «σοκ» των πρώτων ημερών, η κυβέρνηση επιστρέφει από Δευτέρα στη βάση της σε πλήρη σύνθεση και προετοιμάζεται για νέο κύμα παρεμβάσεων το αμέσως επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, ξεκινά η προετοιμασία του πρωθυπουργού για τα κρίσιμα ταξίδια του στο εξωτερικό, αλλά και για τη ΔΕΘ, το Σαββατοκύριακο 7-8 Σεπτεμβρίου, που θα είναι η πρώτη του με την ιδιότητα του πρωθυπουργού.

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις αναμένεται το επόμενο διάστημα να κινηθούν σε τρεις βασικές κατευθύνσεις: οικονομία, λειτουργία των θεσμών και Δικαιοσύνη.

Στην οικονομία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρει η εφημερίδα Παρασκήνιο, ετοιμάζει την ομιλία του στη ΔΕΘ, χωρίς όμως κάποιο «καλάθι» νέων παρεμβάσεων, καθώς ο οικονομικός προγραμματισμός είναι συγκεκριμένος. Πάντως, δεδομένο ότι είναι η πρώτη ΔΕΘ με τον κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό, εκτιμάται ότι θα υπάρξει κάποιο μη αναμενόμενο στοιχείο στην ομιλία του, η οποία αναμένεται με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον. Όπως και να έχει, ο πρωθυπουργός πρόκειται να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αυτοπεποίθησης, με αποδέκτες τόσο τους πολίτες όσο και τους εταίρους της χώρας, καθώς και τις αγορές, που παρακολουθούν κάθε κίνηση της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ετοιμάζεται και το νέο φορολογικό πακέτο, το οποίο έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, έχει σε μεγάλο βαθμό συζητηθεί και με τους θεσμούς, και θα έρθει στη Βουλή πριν από το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, που κατατίθεται, ως είθισται, τον Οκτώβριο, ώστε να ψηφιστεί τον Δεκέμβριο, λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τα Χριστούγεννα.

Σε αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία δρομολογήθηκε ήδη από το μίνι φορολογικό που ψηφίστηκε πριν από μερικές εβδομάδες. Αντίθετα, σε αυτό θα περιλαμβάνονται ο πρώτος γύρος μείωσης του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%, αλλά και η μείωση του φόρου των μερισμάτων από το 10% στο 5%, η μείωση του συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα με εισόδημα έως 10.000 ευρώ από το σημερινό 22% στο 9%, ενώ σύντομα αναμένεται να είναι έτοιμος και ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος. Παράλληλα, στο νομοθέτημα θα περιλαμβάνεται και η εξαγγελία για έκπτωση φόρου για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ανακαίνιση κτιρίων, προκειμένου να λειτουργήσει ως κίνητρο για τον εκσυγχρονισμό της κτιριακής υποδομής της χώρας.

Πέρα από την οικονομία, με ενδιαφέρον αναμένονται οι κινήσεις της στο πεδίο της Δικαιοσύνης, όπου υπάρχουν δύο σημαντικές εκκρεμότητες: αφενός, η κυβέρνηση θα επανεκκινήσει τη διαδικασία επιλογής των ανώτατων δικαστικών, μετά την ακύρωσή της τις τελευταίες ημέρες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η όλη διαδικασία, όπως έχει περιγράψει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας, θα ξεκινήσει από την αρχή, οπότε εκκρεμεί η απόφαση της Βουλής επί της προτεινόμενης shortlist υποψηφίων, και στη συνέχεια την τελική απόφαση θα λάβει το υπουργικό συμβούλιο. Ακόμα, ο κ. Τσιάρας θα πρέπει να προωθήσει και ορισμένες σημαντικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, που επίσης ψηφίστηκε πρόσφατα. Προς τούτο θα συνεδριάσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή, με τη συμμετοχή νομικών που συμμετείχαν και στην προηγούμενη νομοπαρασκευαστική για τον Π.Κ. ο οποίος κατατέθηκε και δεν ψηφίστηκε σε κλίμα ευρείας συναίνεσης, όπως αναμενόταν, μετά τη σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει τις προτεινόμενες αλλαγές σε ουσιαστικά προεκλογικό χρόνο.

Τέλος, στο θεσμικό πεδίο, ενδιαφέρον θα έχουν και οι αλλαγές στο Σύνταγμα, μια και η κυβέρνηση καλείται ουσιαστικά να ολοκληρώσει την αναθεωρητική διαδικασία που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να συσταθεί σε Σώμα η Επιτροπή για το Σύνταγμα, η οποία σύντομα θα ξεκινήσει και τις εργασίες, προκειμένου να διαμορφώσει την τελική κατεύθυνση των αναθεωρητέων άρθρων, επί της οποίας θα κληθεί να αποφανθεί έως το τέλος του έτους η Ολομέλεια της Βουλής. Δύο, όμως, φαίνεται από τώρα ότι θα είναι οι μείζονες αλλαγές: αφενός, η αλλαγή των πλειοψηφιών για την εκλογή ΠτΔ, ώστε στον τρίτο γύρο να εκλέγεται ακόμα και με 151 ψήφους, αφετέρου η αποσύνδεση της διαδικασίας από τη διάλυση της Βουλής. Ακόμα, αναμένεται να υπάρξει παρέμβαση και στη διάταξη που καθορίζει τις πλειοψηφίες, με βάση την οποία τίθεται σε ισχύ ένας νέος εκλογικός νόμος, με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε πλειοψηφία 180 ψήφων και όχι 200, προκειμένου ένας εκλογικός νόμος να τεθεί άμεσα σε ισχύ, εφόσον ψηφιστεί στην Ολομέλεια. Αυτό μπορεί να είναι και το «κλειδί», προκειμένου να μην ισχύσει ποτέ η απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη Βουλή.

Τα ταξίδια του Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ξεκινήσει το «τουρ» του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αυτή την εβδομάδα από το Παρίσι. Το γραφείο του είναι σε επικοινωνία με το Μέγαρο Ελιζέ στο Παρίσι, ενώ υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός είχε μια πρώτη, αναγνωριστική συνάντηση με τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ Μπρουνό λε Μερ στην Αθήνα.

Ακόμα, στις 29 Αυγούστου, ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Βερολίνο, όπου αναμένεται να συναντήσει την κυρία Μέρκελ και την πρόεδρο του CDU Άνεγκρετ Κραμπ -Κάρενμπαουερ.

Τέλος, στις 2 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Χάγη, όπου θα έχει ραντεβού με τον Μαρκ Ρούτε. Το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει το Μαξίμου είναι ότι η χώρα αλλάζει σελίδα όχι μόνο στα λόγια, αλλά και επί της ουσίας, και πως κάνει μια πραγματική στροφή προς φιλοαναπτυξιακές πολιτικές.