-->
18.04.2024

Κρίσιμη εβδομάδα για την πανδημία – Η πίεση στο ΕΣΥ και τα σενάρια για σταδιακό άνοιγμα

«Στοίχημα» φαίνεται πως αποτελεί η σταδιακή επιστροφή στην «κανονικότητα» με το άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων το επόμενο διάστημα, πάντα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και με απαραίτητη προϋπόθεση τη θετική εισήγηση των ειδικών. Η κυβέρνηση φέρεται να έχει επεξεργαστεί έναν οδικό χάρτη εξόδου από το lockdown, όπως καταδεικνύουν και οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, οι τελικές αποφάσεις και εξελίξεις όμως θα καθοριστούν από την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν μεγάλο παράθυρο αισιοδοξίας για την άμεση άρση μέτρων, με το σενάριο της παράτασης του lockdown και μετά την Καθαρά Δευτέρα να θεωρείται πολύ πιθανόν, δεδομένης της ασφυκτικής πίεσης που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της χώρας, ειδικά στην περιοχή του Λεκανοπεδίου. Εξάλλου, όπως προκύπτει και από τις ανακοινώσεις που δημοσιεύει καθημερινά ο ΕΟΔΥ, οι αριθμοί τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων και των διασωληνωμένων ασθενών, παραμένουν υψηλοί. Τη Δευτέρα, ανακοινώθηκαν 1.165 νέα κρούσματα, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά εντοπίστηκαν στο Λεκανοπέδιο. Ο αριθμός είναι μικρότερος σε σύγκριση με τα προηγούμενα 24ωρα, όμως, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι είναι λιγότερα και τα τεστ ανίχνευσης κορονοϊού (19.025 τεστ), που διενεργήθηκαν, λόγω του σαββατοκύριακου. Σε μία ημέρα ακόμη 39 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές του κορονοϊού, ενώ αυτήν τη στιγμή, διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 477 ασθενείς με κορονοϊό, δηλαδή 11 περισσότεροι σε σύγκριση με την Κυριακή.

Είναι ενδεικτικές, εξάλλου, οι εκτιμήσεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη και της ομάδας του για τον αριθμό των διασωληνωμένων, καθώς αναμένεται μεγάλη αύξηση μέχρι τα τέλη του μήνα, με βάση τις προσομοιώσεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE που έχουν αναπτύξει. «Όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), την Κυριακή ο αριθμός τους αυξήθηκε σε σχέση με το Σάββατο (466 από 452), ενώ αναμένεται να φτάσουν στους 561 μέχρι τις 25 Μαρτίου» αναφέρουν χαρακτηριστικά ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Σπύρος Καρακίτσιος στην ανάλυσή τους για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr. Πρόκειται για την κορύφωση των αναγκών σε διασωλήνωση σε ΜΕΘ γι’ αυτό το κύμα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα σενάρια για σχολεία και λιανεμπόριο – Τι θα γίνει με την εστίαση

Με βάση την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, εκτιμάται ότι η ισχύς των περιοριστικών μέτρων θα παραταθεί και πέραν της 15ης Μαρτίου, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η περαιτέρω μετάδοση του κορονοϊού. Από την κυβέρνηση, πάντως έχουν έτοιμο στο «συρτάρι» το σχέδιο για το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων, όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν. Είναι ενδεικτικές, εξάλλου, οι σημερινές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που αποτυπώνουν την πρόθεση για άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων (αρχής γενομένης από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια) και στη συνέχεια της εστίασης και του τουρισμού, σε μία προσπάθεια να πάρει πάλι μπρος η οικονομία.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μίλησε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8 για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού και το άνοιγμα της αγοράς. «Είναι μια πολυπαραγοντική εξίσωση και δεν εξαρτάται μόνο από το επιδημιολογικό φορτίο, εξαρτάται από την πίεση στο ΕΣΥ, από τον εμβολιασμό. Ευτυχώς στο κομμάτι του εμβολιασμού η χώρα πηγαίνει άριστα. Υπάρχει μια πρόβλεψη για τον Απρίλιο για πολλαπλασιασμό των δόσεων και των προμηθειών. Είμαστε αρκετά μακριά αν είναι κατάλληλος ο χρόνος για το άνοιγμα της κοινωνίας και της αγοράς. Αυτά κρίνονται σε επίκαιρη συγκυρία. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι το λιανεμπόριο και τα σχολεία – πρώτα Γυμνάσια και Λύκεια και στη συνέχεια τα δημοτικά – να ανοίξουν με τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας έως το τέλος του μήνα αυτού. Αν θα είναι 16 ή 22 Μαρτίου θα το δούμε εν καιρώ, με την εισήγηση των επιδημιολόγων μας, είναι όμως καθαρή δική μας πρόθεση να ανοίξουμε. Επιπλέον, εντός του Απριλίου αν τα πράγματα πάνε με την καλή φυσιολογική φορά, σταδιακώς θα σκεφτόμαστε και τα υπόλοιπα κεφάλαια της αγοράς, τα οποία παραμένουν κλειστά όπως είναι η εστίαση και άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Επαναλαμβάνω, δική μας πρόθεση είναι εντός του Μαρτίου να ανοίξουμε το λιανεμπόριο, να ανοίξουμε τα σχολεία, Απρίλιο να πάμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων. Έχουμε την πεποίθηση ότι τον Μάιο θα είμαστε σε πολύ βελτιωμένη κατάσταση» περιέγραψε.

«Έχει υπερενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας με προσλήψεις υγειονομικών, από 550 ΜΕΘ φτάνουμε τις 1.400, είμαστε κοντά σε έναν τριπλασιασμό. Δεν υπήρξε ούτε μια περίπτωση που να χρειάστηκε κάποιος ΜΕΘ και να μην βρέθηκε. Αυτό που ισχύει είναι ότι υπάρχει μια λογική ότι θα πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι και να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό. Η αξιωματική αντιπολίτευση το μόνο που κάνει είναι να επενδύει στην πραγματικότητα πάνω στην κατάργηση των μέτρων» σχολίασε.

Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την άρση του lockdown έδωσε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τη Δευτέρα.

«Είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση. Είναι οι τελευταίες δύσκολες ημέρες και πρέπει να καταβάλουμε όλοι μια μεγάλη προσπάθεια για να τα καταφέρουμε» είπε η κυρία Πελώνη και πρόσθεσε: «Προσβλέπουμε και ελπίζουμε ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει κανονικά πριν από το τέλος Μαρτίου εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν και υπάρξει και η σχετική εισήγηση των ειδικών». Όπως πρόσθεσε η ίδια, «σχεδιασμός είναι να ανοίξουν και τα σχολεία, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, πριν από το τέλος του μήνα».

Όπως είπε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, «ελπίζουμε ότι τον Απρίλιο θα μιλάμε πια για μια άλλη φάση, ώστε να προχωρήσει και το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και αργότερα, τον Μάιο που θα έχουν εμβολιασθεί οι άνω των 60 ετών, να ανοίξουμε και τον τουρισμό».

Σε ερώτηση γιατί ο σχεδιασμός περιλαμβάνει άνοιγμα πρώτα των Γυμνασίων και των Λυκείων, η κυρία Πελώνη απάντησε ότι «εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια έχουν προτεραιότητα καθώς είναι εκείνα που έχουν μείνει περισσότερο διάστημα κλειστά και δεδομένου ότι υπάρχουν και οι εξετάσεις στη μέση, πρέπει να ανοίξουν πρώτα».

Την εκτίμηση ότι η εστίαση θα μπορούσε να ανοίξει το Πάσχα εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση εάν η εστίαση θα μπορούσε να ανοίξει το Πάσχα είπε «θα μπορούσα να σας πω με μια επιφύλαξη ότι ναι, το Πάσχα θα ήταν μια καλή περίοδος, μια πιθανή περίοδος» όμως αυτό θα γίνει σε εξωτερικούς χώρους.Σε ερώτηση εάν θα ανοίξει το λιανεμπόριο στις 22 Μαρτίου απάντησε: «Το πιθανότερο σενάριο σήμερα, όπως μιλάω με τα δεδομένα, τη σήμερον, είναι 22, το λέμε πάντα με την επιφύλαξη της πανδημίας». Στο εάν θα ανοίξει η αγορά με τη μέθοδο του click away είπε ότι » ο στόχος μας είναι να ανοίξει με το νέο πενταψήφιο που θα είναι αποκλειστικά του λιανεμπορίου».

Όσον αφορά στον χρόνο που θα έχει στη διάθεση του ο καταναλωτής για να πραγματοποιήσει τις αγορές του είπε “θα έχει κάποιες ώρες την ημέρα, θα δούμε πάλι πόσες θα είναι αυτές, χωρίς χιλιομετρικούς περιορισμούς. Θα έχει μόνο χρονικό περιορισμό για να μην υπάρχει συνωστισμός στους δρόμους. Αυτό είναι το πρόβλημα».

«Ας μην πούμε για 3 ώρες γιατί αυτό εξαρτάται από την πανδημία, δεν θέλω να πω την ώρα. Θα υπάρχει ένας χρονικός περιορισμός», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Σχετικά με το αν θα ανοίξουν τα κομμωτήρια είπε: «Οι υπηρεσίες, βεβαίως».

Ερωτηθείς εάν θα ανοίξει η αγορά με «ακορντεόν» είπεπάλι με την επιφύλαξη της πανδημίας, «λέω ότι τώρα μπροστά μας όταν θα ανοίξουμε δεν θα είναι το «ακορντεόν» για δύο λόγους:

-Ο πρώτος λόγος είναι ότι με τα εμβόλια θα δημιουργείται τοίχος προστασίας σοβαρό, το οποίο θα μας επιτρέψει να ανακουφίσουμε το σύστημα υγείας.

-Και το δεύτερο είναι ότι ο ιός αυτός, όπως ξέρουμε από πέρυσι, ακολουθεί και αυτός έναν εποχικό κύκλο. Όταν ήμασταν στο προηγούμενο άνοιγμα μπροστά μας είχαμε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο που έχει ακόμη κρύο. Τώρα που θα ανοίξουμε μπροστά μας θα έχουμε τον Απρίλιο, Μάιο και τον Ιούνιο που έχει ζέστη».

Το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου, με πρώτα απ’ όλα το λιανικό εμπόριο, εξετάζει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως δήλωσε, /το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία. Ωστόσο έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί. Αλλά όσο παρατείνεται η κατάσταση, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών».

Δήλωσε, παράλληλα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ», ότι το κλείσιμο του λιανεμπορίου κοστίζει στην οικονομία 200- 250 εκατ. ευρώ. «Οι δυο εβδομάδες που πέρασαν με lockdown κόστισαν σε δαπάνες και μείωση φόρων 1,2 δισ. και με τα 520 εκατ. να είναι στο λιανεμπόριο. Στα 3 δισ. είναι συνολικά το κόστος για έναν μήνα και 750 εκατ. περίπου εστιάζονται στο λιανεμπόριο», είπε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «αν αρχίσει από τον Μάρτιο η επανεκκίνηση, τότε θα είμαστε πιο κοντά στους στόχους του προϋπολογισμού. Σκεφτείτε ότι μόνο στα 4 δισ. θα είναι παραπάνω το πρωτογενές αποτέλεσμα από τα νέα μέτρα στήριξης», σημειώνοντας ότι δεν είναι η ώρα για αναθεώρηση του προϋπολογισμού. «Δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για το 2021 και δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει η οικονομία ακόμη για το β’ 15ήμερο του Μαρτίου», πρόσθεσε σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ εφέτος.

«Έχουμε ένα θετικό «carry over», αλλά και μια δυσμενέστερη εξέλιξη της πορείας σε σχέση με την εκτίμηση του προϋπολογισμού. Έτσι έχουμε λοιπόν το 2021 μια αντικρουόμενη εικόνα για το 2021. Πρέπει όλα να συνεκτιμηθούν», τόνισε. Δηλώνοντας, επίσης, πως «άντεξε το 2020 η οικονομία, αλλά δεν πανηγυρίζει κανείς. Βέβαια σε σχέση με το τι θα μπορούσε να συμβεί με δεδομένη την εξάρτηση από τον τουρισμό, είναι ορθή η εκτίμηση ότι αντέξαμε τελικά». Τέλος, αναφορικά με τα μέτρα στήριξης σημείωσε ότι «το 2020 δώσαμε 20 δισ. και άλλα 11,6 δισ. το 2021″, ενώ πρόσθεσε ότι μέσα στο α’ εξάμηνο εφέτος θα αρχίσει η εκταμίευση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η πορεία των εμβολιασμών

Το σχέδιο για άνοιγμα των δραστηριοτήτων εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας αλλά και από το «στοίχημα» του εμβολιασμού του πληθυσμού, διαδικασία που περιέγραψαν κατά την ενημέρωση της Δευτέρας η Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανέφερε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επικαιροποίησε τα δεδομένα σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και έτσι αποφασίστηκε η χορήγησή του και σε ηλικίες άνω των 65 ετών. Συγκεκριμένα η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε δύο μελέτες τόσο από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου όσο και από το Ηνωμένο Εμβόλιο, που στηρίχτηκαν σε εκατομμύρια ανθρώπους που εμβολιάστηκαν με αυτό.

Σημείωσε ότι το εμβόλιο αυτό προστατεύει έναντι της σοβαρής νόσου όλους τους εμβολιαζόμενους και επιπλέον βοηθά στο να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. «Η Εθνική Επιτροπή επικαιροποίησε τις συστάσεις στις χώρες μας ώστε το εμβόλιο της AstraZeneca, της Οξφόρδης, να χορηγείται σε όλες τις ηλικίες και άνω των 65 ετών» υπογράμμισε και τόνισε «αναμφίβολα η υποδοχή των εμβολίων είναι ικανοποιητική αλλά ακόμη παραμένουν πολλά άτομα στις μεγάλες ηλικίες που δεν εμβολιάζονται» και παρότρυνε σε κινητοποίηση για εμβολιασμό όλων των ηλικιών. Η κυρία Θεοδωρίδου παρατήρησε συγκεκριμένα ότι αρκετά άτομα που ανήκουν στις μεγάλες ηλικίες, δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, παρότι όπως προκύπτει από ελληνική μελέτη αυξήθηκε κατά 85,9% από τον Νοέμβριο η πρόθεση για εμβολιασμό στους άνω των 70 ετών, και κατέληξε «χρειάζεται κινητοποίηση υπέρ του εμβολιασμού». Επίσης, ανέφερε και τη διαπίστωση ότι στις ΜΕΘ δεν έχουν νοσηλευθεί άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα, σύμφωνα και με τις αναφορές όσων εργάζονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας, όπως είπε. Η κυρία Θεοδωρίδου προσέθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να έχουμε στοιχεία που αφορούν σε μείωση της νοσηρότητας και τη θνησιμότητα στη χώρα μας, λόγω των εμβολιασμών, αλλά επισήμανε ότι αρκετοί που οδηγούνται πλέον στις ΜΕΘ δεν είναι ηλικιωμένοι και σ’ αυτό φαίνεται ότι έχει συμβάλει και ο εμβολιασμός. Όπως επεσήμανε, περίπου 1.000 άτομα που έχουν εμβολιαστεί με μία δόση στη χώρα μας, νόσησαν καθώς και 354 που είχαν κάνει και τις δύο δόσεις. Ο αριθμός είναι σχετικά μικρός για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί και εξήγησε ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί αν κάποιος έχει μολυνθεί πριν τον εμβολιασμό. Ωστόσο προσέθεσε πως τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά, αλλά τόνισε πως αν κάποιος έχει κάνει το εμβόλιο και νοσήσει, η νόσηση αυτή θα είναι πολύ πιο ήπια.

Για ακόμη μια φορά η κυρία Θεοδωρίδου κάλεσε όλους να εγγραφούν στην άυλη συνταγογράφηση, καθώς αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στη διαδικασία των εμβολιασμών.

Αναφερόμενη στις νέες γνώσεις που μπαίνουν καθημερινά στην φαρέτρα των επιστημόνων για τον εμβολιασμό, είπε ότι σήμερα προδημοσιεύτηκαν τρεις μελέτες που αφορούν τον εμβολιασμό σε ηλικιωμένα άτομα και είναι εξαιρετικά θετικές. Μιλώντας για τις δύο από αυτές, είπε ότι η μία έγινε στο Εδιμβούργο και η άλλη στο Ηνωμένο Βασίλειο και δείχνουν σημαντική μείωση των νοσηλίων σε ηλικιωμένα άτομα που έχουν εμβολιαστεί είτε με το εμβόλιο της Phizer είτε με αυτό της AstraZeneca. Η μελέτη του Εδιμβούργου δείχνει ότι με την χορήγηση μίας δόσης εμβολίου μετά από 28 έως 35 ημέρες, μειώθηκαν κατά 85% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία σε όσους είχαν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου της Phizer και κατά 94% σε όσους είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca. Στη μελέτη που έγινε στο Η. Βασίλειο φάνηκε αποτελεσματικότητα και των δύο εμβολίων στους άνω των 70 ετών. Συγκεκριμένα καταγράφηκε 80% μείωση του κινδύνου για νοσηλεία. «Με μία δόση επιτευχθεί η μείωση εισαγωγών στα νοσοκομεία» κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε πως «σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής 30.000, ενώ συνολικά έχουμε ξεπεράσει τους 1.120.000 εμβολιασμούς». Περίπου 747.000 πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στις ηλικίες 85 και άνω έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό 212.000, πολίτες, ποσοστό 57%, στις ηλικίες 80-84 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού 230.000, ποσοστό 58%, στους 75-79, έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 68%. Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων είπε ότι έως τον Απρίλιο η Pfizer θα έχει παραδώσει 1,71 εκατ. δόσεις. Εντός Μαρτίου θα ανοίξει και η πλατφόρμα για την πρώτη κατηγορία ευπαθών ομάδων για εμβολιασμό και όπως είπε μετά τις εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca το σύστημα θα ενοποιηθεί και η συντριπτική πλειοψηφία θα έχει μέχρι τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου εμβολιασθεί, καθώς παρατηρείται και αύξηση της συμμετοχής υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ τη Δευτέρα

Στη δημοσιότητα έδωσε ο ΕΟΔΥ τα νέα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, τα ημερήσια κρούσματα υπερβαίνουν τα 1.000, ενώ καταγράφηκε νέα αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών.

Αναλυτικά, επιβεβαιώθηκαν 1.165 νέες μολύνσεις. Σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν 19.025 τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, εκ των οποίων τα 12.030 ήταν μοριακά και τα 6.995 rapid.

Σε μία ημέρα ακόμη 39 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές του κορονοϊού, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την αρχή της πανδημίας να έχει ανέλθει σε 6.797.

Αυτή τη στιγμή, διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 477 ασθενείς με κορονοϊό, δηλαδή 11 περισσότεροι σε σύγκριση με χθες.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.165, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 206.281 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 64 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.887 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.797 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 477 (67.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.416 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 337 (ημερήσια μεταβολή -21.45%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 367 ασθενείς.

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 1.165 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Από το σύνολο τους, τα επτά είναι εισαγόμενα εκ των οποίων τα τέσσερα εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας. Έτσι σύμφωνα με την κατανομή των 1.158 νέων εγχώριων κρουσμάτων, στην Αττική καταγράφηκαν ξανά τα περισσότερα και συγκεκριμένα 556.

Ταυτόχρονα, υψηλό επιδημιολογικό φορτίο καταγράφεται σε Αχαΐα και Θεσσαλονίκη με 78 και 108 κρούσματα αντίστοιχα, ενώ πολλά είναι τα κρούσματα σε περιοχές όπως η Κορινθία με 28, η Λάρισα με 45 και τα Ιωάννινα με 21.

Δείτε τον αναλυτικό πίνακα με τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:



Διαβάστε επίσης