20.05.2019    12:47

Mοιράζουν σάπια φρούτα και λαχανικά στα σχολεία – Δείτε εικόνες – σοκ

Πληθαίνουν οι καταγγελίες γονέων και κηδεμόνων μικρών μαθητών, για τα φρούτα και τα λαχανικά που μοιράζονται στα σχολεία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Φρούτων, Λαχανικών και Γάλακτος στα σχολεία.

Στις εικόνες που μας έστειλε γονιός μαθητή του Δημοτικού προκαλούν σοκ και ερωτηματικά για το εν λόγω Πρόγραμμα αφού τα μανταρίνια, τα αγγουράκια και τα τοματίνια, τα οποία μάλιστα είναι και εισαγωγής από την Ιταλία, ήταν σάπια και μουχλιασμένα, επικίνδυνα για την υγεία των μικρών παιδιών.

Δείτε τις εικόνες χωρίς σχόλια για να καταλάβετε τι μοιράζουν στα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων!

Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης είχε πάει και στο το 44ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά στα Καμίνια, προωθώντας το πρόγραμμα.

Κατά την επίσκεψή του στο σχολείο, ο υπουργός συνομίλησε με δασκάλους και μαθητές, στους οποίους στη συνέχεια μοίρασε φρούτα και λαχανικά.

«Στόχος τους προγράμματος είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τα φρούτα και τα λαχανικά ελληνικής παραγωγής», είπε ο υπουργός μόνο που τα τοματίνια όπως αναγράφεται και στο κουτί είναι από την Ιταλία!

Μάλιστα ανέφερε ότι τα προϊόντα είναι ποιοτικά, από Έλληνες αγρότες τα οποία έχουν ελεγχθεί από όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης»… (ΣΣ. Αλλά τα σάπια και τα μουχλιασμένα μέσα στο κουτί τι θέλουν;).

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Λεωνίδας Νίκας δήλωσε ότι στόχος του προγράμματος είναι «να διαμορφώσει την κουλτούρα των παιδιών στην υγιεινή διατροφή(!) και στην κατανάλωση φρούτων που είναι αφενός ελληνικά αφετέρου πάρα πολύ υγιεινά και στοχεύουν στο υγιές μέλλον των παιδιών».

Η χρηματοδότηση του προγράμματος για την τριετία 2016/2017, 2018/2019 και 2019/2020 (σ.σ. το πρόγραμμα δεν εφαρμόστηκε την περίοδο 2017/2018) ανέρχεται σε 16,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 14,3 εκατ. ευρώ είναι ενωσιακή δαπάνη και τα υπόλοιπα ΦΠΑ, το οποίο καλύπτεται από εθνικούς πόρους. Από τα 14,3 εκατ. ευρώ τα 8,5 εκατ. θα πάνε για τη παροχή και μεταφορά οπωροκηπευτικών, 3,7 εκατ. για παροχή γάλακτος, 420.000 ευρώ για μέτρα προβολής, παρακολούθησης και αξιολόγησης του προγράμματος και 1,6 εκατ. ευρώ για συνοδευτικά/εκπαιδευτικά μέτρα.

Για την υλοποίηση του προγράμματος έχουν επιλεγεί περίπου 800 δημοτικά σχολεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Ηρακλείου Κρήτης, με το συνολικό αριθμό των μαθητών που θα συμμετάσχουν να αγγίζει στις 150.000.

Θα διανεμηθούν περίπου 1.400 τόνοι φρούτων και λαχανικών όπως μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια κ.ά. καθώς και περίπου 800 τόνοι γάλακτος σε 3,4 εκατομμύρια μερίδες, σε συσκευασίες των 250 ml ανά μαθητή.

Αν είναι όμως σαν αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά που απεικονίζονται στις φωτογραφίες που έστειλαν γονείς στο 15minutes.gr, να τα χαίρονται και το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και το υπ. Παιδείας και όποιος άλλος υπέυθυνος και θα προτείναμε να τα καταναλώσουν οι ίδιοι!

Η παραίτηση του προέδρου του ΕΦΕΤ

Kαι πιθανόν να μην είναι διόλου τυχαία η παραίτηση του Πρόεδρου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), Ιωάννη Τσιάλτα. Στην επιστολή του κ. Τσιάλτας επισημαίνει την αδυναμία ή μάλλον την αδιαφορία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη, και των υπηρεσιών του, να εξασφαλίσει την λειτουργία του φορέα, καθώς και στην διαφαινόμενη βούληση να παρεκκλίνει ο φορέας από το κύριο έργο του που είναι η ασφάλεια των τροφίμων και η προστασία του καταναλωτή και της δημόσιας υγείας.

Σημαντικό ρόλο στην απόφασή του αυτή, σύμφωνα με όσο αναφέρονται στην επιστολή του, έπαιξαν και οι εξελισσόμενοι σχεδιασμοί άλλων υπουργείων να διασπάσουν τον επίσημο έλεγχο τροφίμων και με τον τρόπο αυτόν να υπονομεύσουν όλο το έργο που έχει επιτευχθεί με την ίδρυση και λειτουργία του ΕΦΕΤ, αλλά και την εμφανή αδιαφορία της νέας πολιτικής ηγεσίας να αντιμετωπίσει το θέμα.