-->
02.05.2024

Mία ακόμη ταπεινωτική ήττα – Τι σημαίνει η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τον Τζόνσον και το Brexit

Η απόφαση που έλαβαν σήμερα ομόφωνα οι 11 δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν ήταν απλώς μία απόφαση εις βάρος του Βρετανού πρωθυπουργού. Ήταν μία ακόμη ταπεινωτική ήττα, ίσως το χειρότερο που μπορούσε να συμβεί στον Μπόρις Τζόνσον, σχολιάζουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, και μάλιστα λίγο μετά την εκλογή του στον πρωθυπουργικό θώκο, στον οποίο ανέβηκε με τη σημαία του Brexit στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία.

Η ουσία της συγκεκριμένης υπόθεσης ήταν αφενός κατά πόσον ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε το δικαίωμα να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου και αφετέρου κατά πόσον τα δικαστήρια έχουν το διάιωμα να παρεμβαίνουν σε τέτοιου είδους αποφάσεις. Το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε ξεκάθαρη απόφαση και για τα δύο σκέλη.

Το Δικαστήριο έχει κάθε δικαίωμα να εξετάσει το συγκεκριμένο πολιτικό ζήτημα, όπως και κάθε πολιτική απόφαση της εκάστοτε κυβέρνησης. Όσο για την αναστολή, οι δικαστές έκριναν ότι επί της ουσίας δεν υπήρξε ποτέ, δίνοντας στον πρόεδρο του κοινοβουλίου λευκή επιταγή να αποφασίσει τι θα συμβεί από τούδε και στο εξής.

Πυροδοτώντας έναν νομικό, συνταγματικό και πολιτικό δυναμίτη, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι η αναστολή υπήρξε «παράνομη, άκυρη και άνευ αποτελέσματος», σημειώνοντας ότι η απόφαση του πρωθυπουργού είχε σημαντικές επιπτώσεις στα θεμέλια της δημοκρατίας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέτασε δύο προσφυγές. Η πρώτη ήταν της επιχειρηματίας Τζίνα Μίλερ, η οποία πριν δύο χρόνια είχε προσφύγει και πάλι στα δικαστήρια εναντίον της απόφασης της πρώην πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να παρακάμψει το κοινοβούλιο στην ενεργοποίηση του άρθρου 50 (το δικαστήριο απεφάνθη τότε πως η κυβέρνηση παραβίαζε το Σύνταγμα). Η δεύτερη ήταν της κυβέρνησης.

Από την Ντάουνινγκ Στριτ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια αντίδραση, αν και ο Τζόνσον είχε δηλώσει χθες από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ότι ακόμη και μία καταδικαστική απόφαση δεν θα τον αποτρέψει από το να αναστείλει ξανά τη λειτουργία του κοινοβουλίου, έστω και για πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Σήμερα, αρκέστηκε να δηλώσει ότι είναι μία απόφαση που πρέπει να γίνει σεβαστή.

Ο ίδιος τόνισε επίσης χθες ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί. Πλέον όμως ο Τζόνσον δεν καλείται να απαντήσει σε υποθετικά ερωτήματα, αλλά στα πραγματικά αιτήματα της αντιπολίτευσης, που με μία απόφαση-κόλαφο ζητεί μετ’ επιτάσεως την απομάκρυνσή του.

Το ζήτημα αυτό ανοίγει ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης, το οποίο φουντώνει την πολιτική κρίση στη χώρα και βυθίζει σε ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα το Brexit. Θα οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές; Θα ζητήσει νέα αναβολή της εξόδου από την Ε.Ε. και αν ναι, θα πάρει το ΟΚ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ήδη δυσφορεί με τη χρονοτριβή στις διαπραγματεύσεις;

Τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα, και 37 ημέρες πριν από το Brexit, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά.



Διαβάστε επίσης