15.12.2019    17:53

Τραγική γκάφα του ΑΠΕ οι δήθεν δηλώσεις Ερντογαν για δημοψήφισμα για τη Δυτική Θράκη

Σε τραγική γκάφα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων αποδίδονται οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τις οποίες φέρεται να είχε ζητήσει δημοψήφισμα για την προσχώρηση της δυτικής Θράκης στην Τουρκία. Σύμφωνα με νεότερο τηλεγράφημα του ΑΠΕ, η αναφορά στα περί δημοψηφίσματος έχει γίνει στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ και όχι από τον ίδιο τον τούρκο Πρόεδρο.

Το εν λόγω περιστατικό αντιμετωπίστηκε με προχειρότητα και από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο, χωρίς πρωτίστως να ελέγξει την εγκυρότητα της είδησης, έσπευσε να καταδικάσει με ανακοίνωση του τις υποτιθέμενες δηλώσεις Ερντογάν, ενώ στο χορό των αντιδράσεων μπήκαν και τα κόμματα, τα οποία εξέδωσαν ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακέραια η ομιλία του τούρκου Προέδρου παρατίθεται στην ιστοσελίδα της τουρκικής Προεδρίας και στην οποία δεν υπάρχει καμία αναφορά σε δημοψήφισμα στη Θράκη.

Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός της αστοχίας του δημοσιογράφου Άρη Αμπατζή, ο οποίος θεωρείται ιδιαίτερα έμπειρος.

Το αρχικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ:

ape1

Η «διόρθωση» από το ΑΠΕ
Το ΑΠΕ -ΜΠΕ αναγνώρισε τη γκάφα του και στις 18.28 το απόγευμα προχώρησε σε διόρθωση:

ape2

Τι πραγματικά είπε ο Ερντογάν

Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της τουρκικής προεδρίας, έχουν ως εξής:

«Η Τουρκία δέχθηκε με ανοιχτές αγκάλες όλους τους καταπιεσμένους και τα θύματα και ποτέ δεν άφησε τους ομοεθνείς της μόνους», τόνισε ο πρόεδρος Ερντογάν και πρόσθεσε: “Τα φυσικά σύνορα είναι διαφορετικά από τα σύνορα της καρδιάς μας. Θα πρέπει να τα διαχωρίσουμε. Εμείς, βέβαια, εκφράζουμε το σεβασμό μας για τα φυσικά σύνορα, αλλά δε μπορούμε να χαράξουμε σύνορα στην καρδιά μας, ούτε θα το επιτρέψουμε. Κάποιοι μας ρωτούν “γιατί ενδιαφέρεστε για το Ιράκ, γιατί ενδιαφέρεστε για τη Συρία”.

Μας ρωτούν “γιατί νοιάζεστε για την Γεωργία, την Ουκρανία, την Κριμαία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καραμπάχ, τα Βαλκάνια, τη Βόρειο Αφρική”. Αυτά τα ερωτήματα μπορούν να επεκταθούν. Πάντως, παρατηρείστε ότι κανείς δεν ρωτά τις χώρες που έρχονται σε εμάς από απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων “τι δουλειά έχετε εκεί”. Κανένα από αυτά τα μέρη για τα οποία μας ρωτούν “τι δουλειά έχετε εκεί” δεν είναι ξένα σε εμάς. Σας ρωτώ για την Ριζούντα, αγαπητοί μου αδελφοί.

Πώς είναι δυνατόν να διαχωρίσουμε την Ριζούντα από το Μπατούμι; Πώς μπορούμε να σκεφτούμε την Ανδριανούπολη από τη Θεσσαλονίκη ή το Κάρτζαλι; Πώς μπορείτε εσείς να θεωρήσετε ότι το Γκαζιαντέπ και το Χαλέπι, το Μαρντίν, τη αλ-Χασάκα, ή τη Σύρτη και τη Μοσούλη ότι είναι μέρη που δεν έχουν καμία σχέση το ένα με το άλλο; Βλέπετε κάτι από εμάς σε κάθε χώρα της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, μεταξύ της επαρχίας Χατάι και του Μαρόκου.

Σίγουρα συναντάτε τα ίχνη ενός από τους προγόνους μας σε κάθε βήμα σας (κατά τα εδάφη που εκτείνονται) από τη Θράκη στην Ανατολική Ευρώπη».