18.11.2019    10:48

O Τραμπ δεν επικυρώνει τη συμφωνία για το Ιράν – Xαιρετίζει το Ισραήλ

Πλήγμα στην ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κατάφερε την Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα την επικυρώσει εκ νέου, καθώς η Τεχεράνη δεν συμμορφώνεται με τους όρους που προβλέπει η συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΕΕ στις δηλώσεις του Τραμπ, ενώ τη στάση του επέκρινε και η Μόσχα. Τη συμφωνία χαιρέτισαν πάντως Ριάντ και Τελ Αβίβ. Βολές κατά του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε η Τεχεράνη.

Ο αμερικανός πρόεδρος αψηφά τις περί του αντιθέτου προτροπές των άλλων δυνάμεων που μετέχουν στη συμφωνία, όπως η Γερμανία και η Γαλλία που βεβαιώνουν ότι η Τεχεράνη τηρεί τα συμπεφωνημένα. O Τραμπ διευκρίνισε πάντως ότι στην παρούσα φάση οι ΗΠΑ δεν αποσύρονται από τη συμφωνία, αλλά ο ίδιος την παραπέμπει στο Κογκρέσο, και θα διαβουλευτεί με τους συμμάχους των ΗΠΑ για την τροποποίησή της.

Κατηγόρησε το «φανατικό καθεστώς» της Τεχεράνης ότι διαδίδει το «θάνατο, την καταστροφή και το χάος σε όλο τον κόσμο» κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Λευκό Οίκο, επαναλαμβάνοντας ότι η συμφωνία είναι «από τις χειρότερες» που έχουν συνάψει ποτέ οι ΗΠΑ.

Ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη συμφωνία σαν μια «προσωρινή καθυστέρηση» στην πορεία του Ιράν προς την απόκτηση πυρηνικών όπλων, και επέμεινε ότι έχει διαπράξει πολλαπλές παραβιάσεις της συμφωνίας και δεν ανταποκρίνεται στο πνεύμα της. «Δεν θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε ένα μονοπάτι του οποίου η προβλέψιμη κατάληξη είναι περισσότερη βία» είπε.

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης πως πιστεύει ότι το Ιράν βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενός φανατικού καθεστώτος. «Το καθεστώς παρέχει βοήθεια στην Αλ Κάιντα, τη Χεζμπολάχ, τους Ταλιμπάν και άλλες τρομοκρατικές ομάδες, θέτει απειλές στην αμερικανική ασφάλεια και καταπνίγει βίαια τους ίδιους τους πολίτες του» σημείωσε.

«Η συμφωνία για το Ιράν ήταν η χειρότερη συναλλαγή που έκαναν ποτέ οι ΗΠA» τόνισε μάλιστα ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Δίνει στο καθεστώς δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη τρομοκρατών, πρόσθεσε. «Το χειρότερο από όλα, το Ιράν εξακολουθεί να είναι σε θέση να αναπτύξει στοιχεία του πυρηνικού του προγράμματος στο πλαίσιο της συμφωνίας» σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τη συμφωνία του 2015, στην οποία συμμετείχαν έξι κράτη – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας – το Ιράν συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα για τουλάχιστον 10 χρόνια σε αντάλλαγμα για την χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων που είχαν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα την οικονομία του.

Oι ΗΠΑ επίσης αποφάσισαν να αποχωρήσουν, από κοινού με το Ισραήλ, από την UNESCO, με το αιτιολογικό ότι «εκδίδει αντιισραηλινά ψηφίσματα που δείχνουν προκατάληψη κατά του Ισραήλ». Η UNESCO είναι ο εκπαιδευτικός, επιστημονικός και πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.

Ροχανί: Πιο μόνες από ποτέ οι ΗΠΑ εναντίον του ιρανικού λαού

Οι ΗΠΑ είναι «πιο μόνες από ποτέ εναντίον του ιρανικού λαού» δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, μετά την ομιλία Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο Ιρανός πρόεδρος επεσήμανε ότι η διεθνής συμφωνία δεν μπορεί να ανακληθεί από μονάχα μια χώρα, ενώ υπογράμμισε ότι η Τεχεράνη τηρεί τις δεσμεύσεις της σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει.

«Μπορεί ένας πρόεδρος από μόνος του να ακυρώσει μια πολυμερή και διεθνή συμφωνία; Προφανώς δεν γνωρίζει ότι αυτή η συμφωνία δεν είναι μια διμερής συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ», τόνισε.

Tζον Κέρι: Επικίνδυνη η απόφαση Τραμπ για το Ιράν

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μην επικυρώσει την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καλώντας παράληλλα το Κογκρέσο να επιβάλει αυστηρότερους όρους στη διεθνή συμφωνία, είναι «επικίνδυνη» και «δημιουργεί μια διεθνή κρίση» δήλωσε χθες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία του 2015.

«Αυτό θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και εκείνα των πιο στενών μας συμμάχων», τόνισε ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να μην επιβεβαιώσει ότι το Ιράν συμμορφώνεται με τους όρους της συμφωνίας του 2015 και κάλεσε το Κογκρέσο να επιβάλει αυστηρότερους όρους στη διεθνή συμφωνία που στοχεύουν να αποτρέψουν το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ο Κέρι κάλεσε το Κογκρέσο να «απορρίψει το σχέδιο» του Τραμπ και τους «τρέχοντες νομοθετικούς ελιγμούς που θα διαλύσουν τη συμφωνία οριστικά».

«Η προσέγγιση που ζητά από το Κογκρέσο να υιοθετήσει θα συνιστά μια παραβίαση της συμφωνίας καθώς θα ισοδυναμεί με μια απόπειρα μονομερούς επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας», τόνισε ο Μπεν Ρόουντς, τέως αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και στενός συνεργάτης του Μπαράκ Ομπάμα.

«Οτιδήποτε πηγαίνει προς την κατεύθυνση νέων όρων» που θα προστεθούν στη συμφωνία θα θεωρηθεί «μια μονομερής παραβίαση της ίδιας της συμφωνίας», προειδοποίησε από την μεριά της η Γουέντι Σέρμαν, πολιτική διευθύντρια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί υπουργίας Τζον Κέρι.

Δεσμευμένες στη συνφωνία Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία

Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία παραμένουν δεσμευμένες στη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση οι ηγέτες των τριών χωρών Άγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν και Τερέζα Μέι, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μην επιβεβαιώσει, για πρώτη φορά, ότι το Ιράν τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν τη συνθήκη.

Οι τρεις ηγέτες ζήτησαν την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας από όλες τις πλευρές.

Παράλληλα, σημείωσαν ότι συμμερίζονται τις ανησυχίες των ΗΠΑ για το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν και τις ενέργειες της Τεχεράνης που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και τόνισαν ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με την Ουάσιγκτον για να απαντήσουν σε αυτές τις ανησυχίες.

«Προτρέπουμε την αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο να λάβουν υπ’ όψιν τους τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η απόφασή τους για την ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, πριν λάβουν οποιοδήποτε μέτρο που θα μπορούσε να πλήξει τη συμφωνία», πρόσθεσαν.

Εξάλλου, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν παρείχε διαβεβαιώσεις ότι η απόφαση των ΗΠΑ να μην επικυρώσει εκ νέου τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, δεν θα σημάνει με το τέλος της συνθήκης.

Επιπλέον, το μέγαρο των Ηλυσίων γνωστοποίησε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν «εξετάζει» το ενδεχόμενο να επισκεφθεί το Ιράν, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου Ροχανί. Στην περίπτωση αυτή θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης της Γαλλίας στο Ιράν από το 1971.