17.01.2019    03:47

O πρόεδρος της Προανακριτικής – Η κυβέρνηση ψάχνει έναν «Τζοχατζόπουλο» στη Novartis

Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να είναι μπροστά από τις εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis και γι’ αυτό προετοιμάζονται κατάλληλα για τα επόμενα βήματα.
Η απόφαση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής όχι μόνον είναι ειλημμένη, αλλά η προεργασία έχει προχωρήσει αρκετά και φαίνεται ότι έχει ήδη συγκροτηθεί και ο κατάλογος με τα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή που θα συμμετάσχουν σε αυτήν.
Όπως αναφέρει, μάλιστα, ο Διονύσης Νασόπουλος στη στήλη του στα σημερινά «ΝΕΑ», πρόεδρος της Προανακριτικής θα είναι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος. Στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν καταλήξει ότι ο καθηγητής του Ποινικού Δικαίου είναι το πλέον κατάλληλο πρόσωπο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για να αναλάβει το κεντρικό πρόσταγμα στις κινήσεις που θα γίνουν από τη Βουλή για την πολύκροτη υπόθεση.
Η κυβέρνηση ψάχνει έναν – έστω έναν – «Άκη Τσοχατζόπουλο»
Η Προανακριτική Επιτροπή που θα συσταθεί προκειμένου να διερευνήσει τα αδικήματα της απιστίας και της δωροληψίας, θα εξετάσει μεταξύ άλλων δέκα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis και μεταξύ αυτών Σαμαράς, Αβραμόπουλος, Γεωργιάδης, Στουρνάρας κ.α.
Η κυβέρνηση θα υποστηρίξει –όπως ήδη έχει υπαινιχθεί ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος- ότι τα αδικήματα δεν έχουν  παραγραφεί γιατί δεν αφορούσαν την άσκηση των καθηκόντων, αλλά τελέστηκαν παράλληλα στην διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων.
Ο Δ. Παπαγγελόπουλος κατά μια σύμπτωση τυγχάνει να έχει «φιλική σχέση» με την αρμόδια εισαγγελέα Διαφθοράς κα Ελένη Τουλουπάκη.
Η κυβέρνηση επιδιώκει έστω και έναν μόνο «Άκη Τσοχατζόπουλο», από την υπόθεση Novartis, με την διερεύνηση που θα ακολουθήσει, ενώ για τις νομικές παρατυπίες που καταγγέλλουν οι πολιτικοί της αντίπαλοι απαντούν:
«O κόσμος είναι εξοργισμένος, η υπόθεση αυτή δεν θα κριθεί στα διαδικαστικά ή δικονομικά τερτίπια που θα εφεύρουν οι ενεχόμενοι στην υπόθεση».
Εκτιμούν δε ότι πέρα από τα πολιτικά πρόσωπα, θα υπάρξουν με βεβαιότητα καταδίκες υπηρεσιακών παραγόντων και ότι στο τέλος της ημέρας η κυβέρνηση θα έχει πετύχει μία στρατηγική νίκη.
Μέχρι να υπάρξουν καταδίκες από την τακτική δικαιοσύνη θα έχει ξεκαθαρίσει και το οικονομικό πεδίο, ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να μπορεί να οικοδομήσει το αφήγημά του ενόψει των εκλογών ότι «τήρησε την δέσμευσή του να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια και να αντιμετωπίσει την διαπλοκή του παλαιού πολιτικού συστήματος». Δηλαδή αυτός και ο ΣΥΡΙΖΑ οι «καθαροί» και όλοι οι άλλοι οι «βρώμικοι». Μένει να αποδειχθεί αν θα τα καταφέρει…
Τι είπε ο Τζανακόπουλος 

«Η βούληση του Πρωθυπουργού και προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών, είναι να προτείνει στην Κ.Ο. τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στην δικογραφία» τόνισε ο κ.Τζανακόπουλος.

«Η προανακριτική επιτροπή, εφόσον συγκροτηθεί, θα αποφασίσει κατά το νόμο για όλα τα νομικά και πραγματικά ζητήματα που θα τεθούν ενώπιόν της. Σκοπός δεν μπορεί να είναι άλλος από τη διερεύνηση των καταγγελιών και τη συμβολή στην ανακάλυψη της αλήθειας όπως προβλέπει Σύνταγμα και νόμος» πρόσθεσε.

Η προανακριτική επιτροπή, εφόσον συγκροτηθεί, θα αποφασίσει κατά το νόμο για όλα τα νομικά και πραγματικά ζητήματα που θα τεθούν ενώπιόν της. Σκοπός δεν μπορεί να είναι άλλος από τη διερεύνηση των καταγγελιών και τη συμβολή στην ανακάλυψη της αλήθειας όπως προβλέπει Σύνταγμα και νόμος.

Από την πλευρά της κυβέρνησης είναι δεδομένο ότι ο σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας είναι αδιαπραγμάτευτος. Χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν είναι ηθική, πολιτική και νομική μας υποχρέωση να πράξουμε τα δέοντα για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Δεν πρόκειται να επιδοθούμε σε κυνήγι μαγισσών. Αλλά την ίδια στιγμή δεν θα δείξουμε καμία πολιτική και ηθική επιείκεια σε οποιονδήποτε αποδειχτεί ότι καταχράστηκε δημόσια εξουσία ή δημόσιο χρήμα.

Περιμένουμε από όλα τα πολιτικά κόμματα να δείξουν υπευθυνότητα. Να σταματήσουν άμεσα τις προσβολές στη Δικαιοσύνη που αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της και απόλυτη και ρητή αμισβήτηση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της.

Αυτό πρώτος από όλους πρέπει να το σεβαστεί ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και τα στελέχη της που τις τελευταίες ημέρες τελώντας σε πολιτικό πανικό εκσφενδονίζουν απειλές.

Θέλω να σας ενημερώσω ότι το καθεστώς προστασίας μαρτύρων για υποθέσεις διαφθοράς ρυθμίζεται από διεθνείς συμβάσεις αλλά και από τον ελληνικό νόμο έτσι όπως αυτός τροποποιήθηκε το 2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου.

Η προσπάθεια το διεθνώς αυτό προστατευόμενο καθεστώς να παρουσιαστεί ως καθστώς κουκουλοφόρων δεν προσβάλλει την κυβέρνηση αλλά την ίδια την Ελληνική Δικαιοσύνη και τη Διεθνή Νομιμότητα ενώ τελικά καταλήγει να εξευτελίζει αυτούς οι οποίοι επιλέγουν αυτήν την υπερασπιστική γραμμή.