-->
19.04.2024

Tου… Πολάκη γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ – Τον «άδειασε» και ο Ξανθός: Ατυχής και αχρείαστη η δήλωση για Κυμπουρόπουλο

Ατυχή και αχρείαστη χαρακτήρισε την δήλωση του Παύλου Πολάκη για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ, Στέλιο Κυμπουρόπουλο ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «ήταν μια ατυχής δήλωση αυτό είναι προφανές. Κυρίως ήταν μια αχρείαστη δήλωση που έδωσε τη δυνατότητα, κατά την άποψή μου, σε μια περίοδο που φαινόταν η ΝΔ να είναι στριμωγμένη επικοινωνιακά για κρίσιμα θέματα της κοινωνικής της ατζέντας, της έδωσε τη δυνατότητα να αντεπιτεθεί, να δημιουργήσει έναν επικοινωνιακό θόρυβο, να απειλεί με κατάθεση πρότασης δυσπιστίας και λίγο να αλλάξει το πολιτικό κλίμα«, είπε ο Ανδρέας Ξανθός στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ.

Ο υπουργός Υγείας, που διαχώρισε ξεκάθαρα τη θέση του από τον Παύλο Πολάκη, προστίθεται στην λίστα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν κάλυψαν τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, παρά την στήριξη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα που τόνισε ότι θα μετατρέψει μία πρόταση μομφής εναντίον του Πολάκη σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Και άλλοι εναντίον του Πολάκη

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδόσης Πελεγρίνης δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης στο ΘΕΜΑ 104.4 ότι η επίθεση του κ. Πολάκη στον κ. Κυμπουρόπουλο ήταν ανοίκεια και δεν εκφράζει το ήθος του κόμματος.

Ο Νίκος Φίλης από την Βουλή υποστήριξε ότι το  «ήθος Πολάκη» δεν εκφράζει το «ήθος του ΣΥΡΙΖΑ», ο Γιάννης Μπαλάφας ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό να ανακαλέσει και ο Στέλιος Κούλογλου χαρακτήρισε τις επίμαχες δηλώσεις Πολάκη «τρικλοποδιά στην κυβέρνηση. Το ίδιο έκανε και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Ρέλλας που επίσης είναι ΑμΕΑ. Δεν συνέβη το ίδιο   με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατά τα άλλα αυτοαποκαλούνται «δικαιωματιστές» ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι δηλώσεις αποδοκιμασίας Πολάκη είναι λιγότερες από τα εσωκομματικά πυρά κατά Κουρουμπλή για την συνάντησή του με τον Αμβρόσιο.  Το ζήτημα όμως που προκύπτει είναι αν έχει αντιληφθεί και ο πρωθυπουργός ότι ο πιστός του υπουργός αποτελεί πλέον βαρίδι. Για την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να τον καλύψει ίσως γιατί ενδεχόμενη καρατόμηση να εξέπεμπε σήμα ολοκληρωτικής ήττας από την στιγμή που η ΝΔ κατέθεσε πρόταση μομφής. Η άμεση συνέχεια όμως θα δείξει εάν ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε μια σιωπηλή αποστρατεία του κ. Πολάκη ή αν θα επιμείνει επιβεβαιώνοντας την άποψη της αντιπολίτευσης πως Τσίπρας και Πολάκης είναι «σιαμαίοι».

Το βαρύ κλίμα για τον Παύλο Πολάκη μεταφέρει και η Εφημερίδα των Συντακτών που στο πρωτοσέλιδό της χαρακτήριζει «απρέπεια» τη δήλωση Πολάκη και σε ρεπορτάζ με τίτλο «Δεν τον αντέχει το κόμμα» γράφει για «αγανάκτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τον Παύλο Πολάκη»  και τον «ανάρμοστο» τρόπο με τον οποίο απάντησε στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

Σε κάθε περίπτωση η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την κοινοβουλευτική συνεδρίαση της Μ. Τρίτης να προαναγγείλει κατάθεση πρότασης μομφής κατά του αναπληρωτή υπουργού  Υγείας αμέσως μετά το Πάσχα  έθεσε σε συναγερμό το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ήδη έβλεπε το πολιτικό πρόβλημα να γιγαντώνεται, εξαιτίας και των «συντροφικών» καρφωμάτων, που δεχόταν ο κ. Πολάκης.

Η αντίδραση του κ. Τσίπρα ήταν σχεδόν αναμενόμενη.

Σπεύδοντας να προλάβει αντιδράσεις και να βγάλει τους βουλευτές του από την δύσκολη θέση να υπερασπιστούν τον Παύλο Πολάκη, ο πρωθυπουργός επέλεξε την «διαφυγή» μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα καταφέρει και να βγάλει τον ΣΥΡΙΖΑ από τον «φαύλο κύκλο» της εσωστρέφειας και της ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης.

Παράλληλα και ο κ. Πολάκης προχώρησε σχεδόν απρόθυμα σε μισή κωλοτούμπα, υποστηρίζοντας ότι άσκησε πολιτική κριτική στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο και ότι οι θέσεις του διαστρεβλώθηκαν.

«Εγώ διατύπωσα μία πολιτική κριτική, σε μία δήλωση, η οποία, έλεγε κάποια πράγματα, από την στιγμή που, ορθώς κάνει ο κ. Κυμπουρόπουλος και εκτίθεται στο πολιτικό πεδίο. Το ερώτημα είναι αυτό που διατύπωσα πριν: Αυτά τα θετικά μέτρα άρσης των διακρίσεων, τα θεωρούν «χάρες» που θέλουν να καταργήσουν;» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Στο στρατόπεδο της ΝΔ υποστηρίζουν ότι η αιφνιδιαστική κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει, μετά το Πάσχα, σε πρόταση δυσπιστίας κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας ανέδειξε ξεκάθαρα την ταύτιση Τσίπρα – Πολάκη.

«Και ελάτε εδώ να τον υπερασπιστείτε» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και θέτοντάς τους ενώπιον των ευθυνών τους, ενώ… έριξε και το μπαλάκι στον πρωθυπουργό: «Debate δεν θέλατε κ. Τσίπρα; Debate θα έχετε στη Βουλή και πάρτε τον Πολάκη αγκαλιά, καθώς ένα και το αυτό είστε». «Ντροπή που τον στηρίζετε σιωπηλά» είπε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτα υπονοούμενα» από τον «ανεκδιήγητο Παύλο Πολάκη, για έναν άνθρωπο του οποίου η προσωπική διαδρομή αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας».

«Είναι ζήτημα ποιότητας και ήθους στο δημόσιο διάλογο. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο διακύβευμα των εκλογών. Με ποιους θέλουμε να προχωρήσουμε και ποιους θέλουμε να αφήσουμε πίσω. Αν θέλουμε πραγματικά μία Ελλάδα των πολλών ή μία Ελλάδα των Πολάκηδων. Υπάρχουν στιγμές που η σταγόνα ξεχειλίζει το ποτήρι είναι πια για μένα ζήτημα αξιοπρέπειας και ποιότητας ένα ζήτημα ήθους στο δημόσιο διάλογο και αυτό είναι και το μεγαλύτερο διακύβευμα των επόμενων εκλογών» προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Έπειτα από τα παραπάνω, η συζήτηση που αναμένεται να διεξαχθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα, αναφορικά με την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά του Παύλου Πολάκη, αποκτά εξαιρετικά κρίσιμη σημασία για την κυβερνητική συνοχή.

Άγνωστο παραμένει τι θα πράξουν, για παράδειγμα, οι έξι «πρόθυμοι» που στηρίζουν την κυβέρνηση-«κουρελού». Οι κ.κ. Κουντουρά, Κόκκαλης, Ζουράρις, Δανέλλης, Παπακώστα και Κουίκ (που έχει πάρει την έδρα του Θανάση Παπαχριστόπουλου) θα κληθούν είτε να διαχωρίσουν τη θέση τους από τις τοποθετήσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας ή αν θα συνταχθούν στο πλευρό του, στηρίζοντας στην πράξη την κυβέρνηση.



Διαβάστε επίσης