28.11.2020    18:10

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω στα μνημόνια – Σφοδρή επίθεση κατά Μητσοτάκη

Η  Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω στις εποχές των μνημονίων και της λιτότητας τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη χθεσινή του ομιλία στην Πάτρα. Πριν τέσσερα χρόνια παραλάβαμε από Βενιζέλο-Σαμαρά κοινωνία διαλυμένη.

Σφοδρή επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη –θέλει να εφαρμόσει πολιτική μεροληψίας υπέρ των λίγων.

«Πριν από τέσσερα σχεδόν χρόνια αναλάβαμε την ευθύνη στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολιτευτικής ιστορίας, να βγάλουμε τη χώρα από τη βαθιά χαράδρα της χρεοκοπίας, με μοναδικό γνώμονα και λαϊκή εντολή να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια. Να προστατέψουμε τους πολλούς και να αλλάξουμε την χώρα. Περάσαμε δύσκολες στιγμές. Τις πιο κρίσιμες από την μεταπολίτευση και μετά. Σφίξαμε τα δόντια κι ενώσαμε δυνάμεις σε δύσκολες στιγμές για την πατρίδα. Και σήμερα, μετά από τόσες μεγάλες δυσκολίες, μπορούμε να πούμε πια με βεβαιότητα ότι η χώρα πέρασε αυτό τον δύσκολο κάβο, η οικονομία ανέκαμψε, η πατρίδα συνολικά βρίσκεται πια σε ένα ξέφωτο», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Και αυτό, χάρη στη δική σας στήριξη. Τη δική σας εμπιστοσύνη. Τη δική σας επιμονή. Η Ελλάδα του σήμερα δεν είναι πια η Ελλάδα της χρεοκοπίας. Χάρη στη δική σας επιμονή, η Ελλάδα του σήμερα δεν είναι πια η Ελλάδα των μνημονίων. Η Ελλάδα του σήμερα δεν είναι πια η Ελλάδα του ΔΝΤ, όπου κάνουν κουμάντο οι τεχνοκράτες και όχι οι εκλεγμένες κυβερνήσεις».

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον της αντιπολίτευσης και των προηγουμένων κυβερνήσεων. «Πριν από τέσερα σχεδόν χρόνια, παραλάβαμε μια χώρα με 4 και πλέον εκατομμύρια πολιτών στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας. Παραλάβαμε μια χώρα με 1,5 εκατομμύριο ανέργους, μια κοινωνία διαλυμένη μετά από 5 χρόνια επιβλητικής λιτότητας, με συνολικά μέτρα λιτότητας πάνω από 65 δις ευρώ. Με άδεια τα δημόσια ταμεία. Μια χώρα με λιγότερα σχολεία, που δεν άνοιγαν στην ώρα τους, χωρίς δασκάλους, χωρίς βιβλία. Με νοσοκομεία διαλυμένα, χωρίς προσωπικό, χωρίς γιατρούς, χωρίς υποδομές και με είσοδο 5 ευρώ για τον κάθε ασθενή. Παραλάβαμε νοσοκομεία κλειστά για τους ανασφάλιστους, τους άνεργους και τους χιλιάδες απολυμένους των μνημονίων.

Αυτή τη χώρα άφηναν πίσω τους τέσσερα χρόνια πριν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος, που αμέσως μετά είχαν φροντίσει να ναρκοθετήσουν το μονοπάτι της εξόδου, με το περιβόητο σχέδιο της αριστερής παρένθεσης και σε κάθε στροφή της δύσκολης διαπραγμάτευσης, έπαιρναν προκλητικά το μέρος των πιστωτών. Αυτή τη χώρα μας παρέδωσαν και αυτόν τον εφιάλτη επιθυμούν να ξαναφέρουν στη χώρα όσοι περιφρόνησαν και συνεχίζουν να περιφρονούν τον λαό μας. Παρ’ όλα αυτά κάποιοι έχουν το θράσος σήμερα να μιλάνε για πολιτική αλλαγή. Έχουν το θράσος αυτοί που χρεοκόπησαν και λεηλάτησαν τη χώρα, να ζητάν την ψήφο του ελληνικού λαού στο όνομα της πολιτικής αλλαγής. Αυτό όμως που προσδοκούν δεν είναι κάποια πολιτική αλλαγή, αλλά η παλινόρθωση του χθες. Δεν γελιόμαστε όμως. Ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του, δεν επιδιώκουν μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, αλλά μια μεγάλη αλλαγή πολιτικής.

Θέλουν να αλλάξουν τη δική μας πολιτική μεροληψίας υπέρ των πολλών. Θέλουν να αλλάξουν τη δική μας πολιτική μεροληψίας υπέρ των κοινωνικά αδύναμων και ασθενέστερων. Και θέλουν να εφαρμόσουν μια πολιτική μεροληψίας υπέρ των λίγων, των εκλεκτών, της ελίτ. Υπέρ των «αρίστων» της επιχειρηματικότητας, των οφσόρ και της μεγάλης φοροδιαφυγής. Υπέρ των κουμπάρων και των φίλων της οικογενείας, που κρύβονται πίσω από την κουρτίνα. Θέλουν να αλλάξουν τον προορισμό, τους παραλήπτες, την κατεύθυνση, τον κοινωνικό προσανατολισμό, τον ταξικό προσανατολισμό. Δεν θέλουν αλλαγή, θέλουν πισωγύρισμα. Θέλουν επιστροφή στο χθες, να μας γυρίσουν πίσω».

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Αλλά το μήνυμα που παίρνουμε τούτες τις μέρες που ξεκινάμε τον μεγάλο αγώνα για τις ευρωπαϊκές εκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, απ’ άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, το μήνυμα που παίρνουμε από τους απλούς και καθημερινούς πολίτες είναι ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει καμιά διάθεση να γυρίσουμε πίσω. Ποτέ ξανά πίσω, στην Ελλάδα της χρεοκοπίας, της λεηλασίας, της μιζέριας, των μνημονίων και του ΔΝΤ. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια καταφέραμε, όχι μόνο να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, προφανώς αυτός ήταν ο πρώτος στόχος, αλλά το μεγαλύτερο επίτευγμα για εμάς, ήταν ότι καταφέραμε να τελειώσουμε τα προγράμματα προσαρμογής, κρατώντας την κοινωνία όρθια, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και με ένα μεγάλο κοινωνικό έργο που δίνει πνοή και προοπτική στο σήμερα και στο αύριο του τόπου.

Γιατί όλα αυτά τα χρόνια, μέσα σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, εκεί όπου τρεις κυβερνήσεις απέτυχαν και δεν καταφέρανε να έχουν θετικούς δημοσιονομικούς δείκτες, εμείς, όχι μονάχα καταφέραμε αυτό, αλλά κυρίως, και αυτό είναι το σημαντικότερο, για το οποίο αισθανόμαστε περήφανοι, αντιμετωπίσαμε τη γενικευμένη ανθρωπιστική κρίση.  Διαθέσαμε πάνω από 3 δις σε πολιτικές κοινωνικής προστασίας. Στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, στα προγράμματα για την ανθρωπιστική κρίση, την πολιτική για το παιδί και την παιδική φτώχεια, στα σχολικά γεύματα. Εκεί όπου οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έδιναν δεκάρα ακόμα και στα χρόνια της ανάπτυξης».

Κάνοντας σύντομο απολογισμό του έργου της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στον κατώτατο μισθό, τις προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία και στο επίδομα ενοικίου. «Ανασυγκροτήσαμε το κοινωνικό κράτος από τα συντρίμμια που άφησαν πίσω τα μνημόνια. Στελεχώσαμε τα δημόσια νοσοκομεία με πάνω από 18.000 νέους γιατρούς και νοσηλευτές, 18.000 προσωπικό δηλαδή, ενώ αναμένονται άλλες 15.000 προσλήψεις μέχρι την επόμενη τετραετία. Προχωρήσαμε στη πολύ συμβολική και μνημειώδη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά, κυρίως, ανοίξαμε ξανά τις κλειστές πόρτες των δημόσιων νοσοκομείων για τα 2,5 εκατομμύρια των ανασφάλιστων συμπολιτών μας. Για πάνω από 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες που δεν είχαν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ναι, εμείς, σε χρόνια μνημονιακής σκληρής επιτήρησης καταφέραμε να τις ανοίξουμε. Ανοίξαμε τις πόρτες σε εκείνους που το παλιό καθεστώς είχε αφαιρέσει το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή. Προχωρήσαμε στην παροχή επιδόματος ενοικίου για πάνω από 220 χιλιάδες νοικοκυριά, για πάνω από 600 χιλιάδες συμπολίτες μας. Μονιμοποιήσαμε και αναβαθμίσαμε τον θεσμό «Βοήθεια στο σπίτι», για τους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας.

Κάναμε, όμως, το ασφαλιστικό μας σύστημα πλεονασματικό από ελλειμματικό. Εκεί που είχαμε ελλείμματα 1 δισ. το χρόνο έχουμε πάνω από 900 εκατ. πλεόνασμα στο ασφαλιστικό μας σύστημα.  Και έτσι, καταφέραμε να ακυρώσουμε προς μεγάλη απογοήτευση  των αντιπάλων μας και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη, την περιβόητη περικοπή των συντάξεων που είχε επιβάλλει το ΔΝΤ και θα ξεκινούσε από 1/1/2019. Και πλέον, αυτοί οι συνταξιούχοι, αντί να δουν μειώσεις στις συντάξεις τους, πάνω από 600.000 συνταξιούχοι είδαν μικρές αλλά σημαντικές αυξήσεις.

Βάλαμε, επίσης, τέλος στο αίσχος αυτό της εργασιακής ζούγκλας, στο αίσχος της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, επαναφέροντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με σκληρή μάχη, και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και με το ΔΝΤ. Καταπολεμήσαμε την αδήλωτη εργασία, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ, 11% αύξηση, εκεί που αυτοί μέσα σε μια νύχτα τον είχαν μειώσει 33%. Καταργήσαμε τον υποκατώτατο για τους νέους, μια ρατσιστική διάκριση ανάμεσα σε νέους και μεγαλύτερους εργαζόμενους. Κι όλα αυτά να ξέρετε, ιδίως τα εργασιακά, όχι μονάχα σε σύγκρουση με τους θεσμούς, την τρόικα δηλαδή, τους δανειστές και τους εταίρους, αλλά με σύγκρουση σκληρή μάλιστα με τους εργοδότες, με το ΣΕΒ, με όλους αυτούς οι οποίοι για χάρη τους γινόντουσαν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, οι σκληρές, οι νεοφιλελεύθερες και τα επέδιδαν στην τρόικα.

Και το σημαντικότερο είναι ότι καταφέραμε εκεί που είχαμε 850.000 χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίας την πρώτη τετραετία, στην δική μας τετραετία να έχουμε 350.000 νέες θέσεις εργασίας, μειώνοντας την ανεργία κοντά στις 10 ποσοστιαίες μονάδες».

Αναφερόμενος στις εκλογές της 26ης Μαϊου και τις ευρωεκλογές, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Στις 26 Μάη θα πέσουν μέσα στη παγίδα που οι ίδιοι έστησαν. Γιατί ξέρουν, και το ξέρουν πάρα πολύ καλά αυτό, ότι από το 2015 έχουμε μάθει να χάνουμε στις δημοσκοπήσεις και να τους κερδίζουμε στις κάλπες. Και μια και δυο και τρεις και όσες χρειαστεί φορές. Έτσι, λοιπόν, κινδυνεύουν να πέσουν τώρα, μέσα στην παγίδα που έστησαν. Και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καταρρίψει την εικονική πραγματικότητα που έστησαν. Θα είναι κόλαφος για το επικοινωνιακό επιτελείο του κου Μητσοτάκη και για το πλαστό του αφήγημα. Και θα είναι κόλαφος, γιατί, για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκές εκλογές, οι πολίτες δε θα έχουν διάθεση να τιμωρήσουν τη κυβέρνηση, αλλά να τιμωρήσουν την αντιπολίτευση.

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν προβλέπω, και κρατήστε το, ότι αυτές θα είναι πολύ περίεργες ευρωπαϊκές εκλογές. Διότι για πρώτη φορά στη χώρα αλλά και σε  πανευρωπαϊκό επίπεδο, σε μια ευρωπαϊκή κάλπη, ο λαός δεν έχει να τιμωρήσει μια κυβέρνηση, γιατί η κυβέρνηση πέρασε τις μεγάλες δυσκολίες και έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά έχει να τιμωρήσει μια αντιπολίτευση, που δεν έβαλε πλάτη, που διαρκώς υπονόμευε αυτή την προσπάθεια, και που διαρκώς επιθυμεί να υπονομεύσει το μέλλον αυτής της χώρας.

Βέβαια, αυτό το διαισθάνονται και οι ίδιοι. Και ακριβώς επειδή το διαισθάνονται και οι ίδιοι, έβγαλαν προχθές από πίσω από τη κουρτίνα που κρυβόταν, τον ολιγάρχη χρηματοδότη τους, να εξαπολύσει επίθεση λάσπης σε μένα και στην κυβέρνηση. Και τι μας είπε ο υπόδικος για κακουργήματα και διωκόμενος για εμπορία ναρκωτικών, μη το ξεχνάμε αυτό; Διότι σε αυτό τον τόπο, προσέξτε, ακόμα και ο χαρακτηρισμός των προσώπων, έχει μια ταξικότητα. Όταν έχουμε κάποιον φτωχοδιάβολο, τον χαρακτηρίζουμε ένοχο πριν ακόμα αποφανθεί η δικαιοσύνη, όταν όμως έχουμε κάποιον ο οποίος είναι μεγάλο κεφάλι, του λέμε «πρόεδρε, τι έχετε να μας πείτε;». Αυτή είναι η πραγματικότητα. Βγήκε, λοιπόν, προχθές να μας πει τι; Να μας πει ότι αν κερδίσει η ΝΔ τις εθνικές εκλογές, θα μας πάει, λέει, φυλακή εμάς. Κι εγώ, μόλις τον άκουσα, τρόμαξα τόσο πολύ που κρύφτηκα από το φόβο μου.

Θέλω λοιπόν σήμερα, από δω, από τη Πάτρα, να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Μαρινάκη, που αποφάσισε να βγει από το σκοτάδι, που κατοικούσε τόσον καιρό, στο φως. Να τον ευχαριστήσω θερμά, που αναλαμβάνει αυτός ρόλο για λογαριασμό του κ. Μητσοτάκη. Να τον ευχαριστήσω θερμά, που επαναλαμβάνει τις ίδιες απειλές και τις ίδιες σχεδόν συκοφαντίες, που έχουν ήδη εξαπολύσει εναντίον μας οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Και να τον ευχαριστήσω, για έναν και μοναδικό λόγο, γιατί έτσι όλα γίνονται καθαρά και ξάστερα.

Η Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ δε ζητάνε, φίλες και φίλοι, την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ μόνο για να επιστρέψουν αυτοί στην εξουσία. Ζητάνε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, για συγκυβερνήσουν με τον κ. Μαρινάκη. Ζητάνε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, για να αθωώσουν τον κ. Μαρινάκη από τις δεκάδες υποθέσεις που έχει ανοιχτές στη δικαιοσύνη. Ζητάνε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, για να αθωώσουν όσους εμπλέκονται στο άθλιο σκάνδαλο της Novartis. Ζητάνε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, για να βάλουν στο αρχείο το μεγάλο πάρτι του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ζητάνε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, για να μη πληρώσουν μια, από τα δανεικά και αγύριστα θαλασσοδάνειά τους, τα 200 και 200, 400 εκατομμύρια που στέρησαν από τον ελληνικό λαό.  Ζητάνε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, για να αθωώσουν τους ενόχους και να δικάσουν τους εντίμους, για να αθωώσουν τους βρώμικους και να καταδικάσουν τους καθαρούς.

Ε λοιπόν, ο ελληνικός λαός δε θα τους κάνει ποτέ τη χάρη. Ο ελληνικός λαός, στον οποίο τώρα αποκαλύπτονται, δε θα τους κάνει τη χάρη. Δεν θα γυρίσουν ξανά τη χώρα αυτή πίσω. Και να το ξέρουνε, ούτε συγχωροχάρτι, ούτε παραγραφή σε όσους λεηλάτησαν και χρεοκόπησαν τη χώρα  και το λαό μας. Η μάχη της 26ης του Μάη,  παρότι θα έχει έντονα χαρακτηριστικά εθνικής πολιτικής αντιπαράθεσης, μην ξεχνάμε ότι δεν αφορά μονάχα την Ελλάδα. Είναι μια μάχη ευρωπαϊκών εκλογών και αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Και εξ αυτού του λόγου αφορά και την Ελλάδα. Διότι βρισκόμαστε σε μια Ευρώπη που ακούει ακόμη την ηχώ της κρίσης. Βρισκόμαστε σε μια Ευρώπη που βρίσκεται σήμερα σε σταυροδρόμι.

Εμείς λοιπόν σήμερα ξέρουμε καλά, πολίτες της Πάτρας και της Αχαΐας, ότι  σ’  αυτές τις ευρωπαϊκές εκλογές ψήφος στην Ελλάδα στη Ν.Δ. σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στον κ. Βέμπερ, για να αναλάβει πρόεδρος στη θέση του Γιούνκερ.

Και άρα σημαίνει ψήφος σε μια Ευρώπη αυταρχική, σημαίνει ψήφος στη μετάλλαξη της δημοκρατικής Ευρώπης, σε μια Ευρώπη που θα κλείνει την πόρτα στον κατατρεγμένο, σε μια Ευρώπη ρατσιστική, αλλά και σε μια Ευρώπη βαθιά νεοφιλελεύθερη, με περισσότερη λιτότητα, με λιγότερες κοινωνικές δαπάνες, με λιγότερους κοινοτικούς πόρους για τους αγρότες, την υγεία, την παιδεία, για τις δημόσιες υποδομές».