-->
26.09.2023

Στην Αθήνα ο Σούλτς για το προσφυγικό

Στην Ελλάδα θα βρεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος δίνοντας έμφαση στο θέμα του προσφυγικού ζητήματος, δεν αποκλείεται να μεταβεί με τον Αλέξη Τσίπρα σε κέντρα υποδοχής προσφύγων.

«Η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα δεν είναι η πόρτα για τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι μέρος του διαδρόμου. Η πόρτα βρίσκεται στην Τουρκία» διεμήνυσε  ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του σε Χίο και Λέσβο.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας, τόσο τα hot spots όσο και οι καταυλισμοί που η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει και να λειτουργήσει θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη αρχή της χρονιάς μόνο η Λέσβος δέχθηκε περισσότερους από 300.000 μετανάστες και πρόσφυγες, αριθμός πενταπλάσιος των μονίμων κατοίκων του νησιού.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε στο μεταξύ για πρώτη φορά δημόσια υπέρ της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, κατά τρόπο ώστε να επιτραπεί σε ορισμένες χώρες, που αποδεδειγμένα επλήγησαν από την προσφυγική κρίση, να αποκλίνουν από τους δημοσιονομικούς στόχους. Ειδικότερα, απευθυνόμενος στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος δεσμεύθηκε ρητά ότι η Κομισιόν θα λάβει υπόψη το πρόσθετο κόστος της προσφυγικής κρίσης στους προϋπολογισμούς των κρατών μελών για το 2016.

Σημειώνεται πάντως ότι την ερχόμενη εβδομάδα επισημοποιείται και η εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο ελληνικό πρόγραμμα την οποία είχε ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από τον Μάρτιν Σουλτς. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η οριστικοποίηση και η συγκεκριμενοποίηση των όρων εμπλοκής του Ευρωκοινοβουλίου στην εποπτεία του προγράμματος.Διαβάστε επίσης