-->
02.10.2022

Στην Εξεταστική για την Υγεία ο Πολάκης (live)

Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τα σκάνδαλα στην Υγεία καταθέτει αυτή την ώρα ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος αποκάλυψε την ύπαρξη «μαύρης τρύπας» ύψους 230 εκατ. στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αναλυτικότερα, στην εισηγητική του τοποθέτηση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατήγγειλε «ληστεία του ελληνικού λαού» μιλώντας για για «μαύρη τρύπα» του ΚΕΕΛΠΝΟ, καταθέτοντας παράλληλα στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία στοιχεία για τα λεγόμενά του.

Όπως τόνισε ο Παύλος Πολάκης το ΚΕΕΛΠΝΟ διατηρούσε πάνω από 30 λογαριασμούς σε τράπεζες, γεγονός που δεν συνηθίζεται σε τέτοιου είδους οργανισμούς.

Όπως σημείωσε στη συνέχεια το αθροιστικό υπόλοιπο του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 31/12/14 ήταν 3.173.703 ευρώ, τη στιγμή που ο οργανισμός είχε επιχορηγηθεί συνολικά με περίπου 750 εκατ. ευρώ και είχε έξοδα περίπου 520 εκατ. ευρώ.

Ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατήγγειλε ότι πληρώνονταν προμήθειες και υπηρεσίες δύο φορές, κάνοντας λόγο για «συμμορία» μέσα στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Η μαύρη τρύπα του ΚΕΕΛΠΝΟ ανακαλύφθηκε πριν από 10 μέρες»

Στη συνέχεια, ο κ. Πολάκης έκανε γνωστό πως η «μαύρη τρύπα» ανακαλύφθηκε πριν από 10 μέρες, καθώς δεν υπήρχαν συγκεντρωμένα λογιστικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ κυρίως από το 2011 και έπειτα.

Μάλιστα, έκανε λόγο για «κρύψιμο στοιχείων» που προκαλούσε εμπόδια στην έρευνα που διεξαγόταν, με αποτέλεσμα να μην υπήρχε μέχρι σήμερα εικόνα του όλου. Κατά τα λεγόμενά του, μέχρι το 2011 το ΚΕΕΛΠΝΟ τηρούσε λογιστικά βιβλία, ωστόσο, από το 2011 και μετά το συγκεκριμένο λογισμικό πρόγραμμα απεγκαταστάθηκε και για το 2013 – 2014 υπάρχουν μόνο φύλλα excel για τη ροή του δημόσιου χρήματος στο Κέντρο.

Στη συνέχεια ο Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε στο δάνειο των 200 εκατ. ευρώ που πήρε το ΚΕΕΛΠΝΟ, με εγγύηση του Δημοσίου, για την προμήθεια 16 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου, ώστε να αντιμετωπιστεί η «πανδημία» της γρίπης το 2008.

 

 

Σκληρή κόντρα μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη ξέσπασε στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση ειδικής Επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Ανοίγοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε: «Αναρωτιόμουν όλη μέρα εάν αξίζει τον κόπο να έρθω στη Βουλή και να σπαταλήσω μέρος του πολύτιμου χρόνου μου για να βρεθώ σε μια κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού που επιχειρεί η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μια πρόταση που την θυμήθηκαν ξαφνικά μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου της Novartis. Αν έχει νόημα να σπαταλάμε τον χρόνο μας και να παρακολουθούμε την άσκηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού».

Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη ήρθε με τη δευτερολογία του.  «Η παρουσία σας στο κοινοβούλιο δεν είναι σπατάλη χρόνου αλλά θεσμική υποχρέωση… ίσως έτσι να αντιληφθείτε και τη διάκριση των εξουσιών την οποία συστηματικά παραβιάζετε. Υπάρχουν υπουργοί σας που δεν έχουν έρθει ποτέ να απαντήσουν σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ όπως ο κ. Χουλιαράκης που έχει αναβάλλει πολλές φορές την παρουσία του εδώ», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης αντέδρασε και στο σχόλιο του πρωθυπουργού για το ύφος της ομιλίας του. «Ξέπνοη ομιλία. Μας κοιμίσατε επι 35 λεπτά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να πάρει από τον κ. Μητσοτάκη την ακόλουθη απάντηση.

«Εγώ δεν εκπαιδεύτηκα στα αμφιθέατρα των αντιπαραθέσεων δεν χρειάζεται να ανεβάζω τους τόνους για να προσελκύω το χειροκρότημα. Δεν θα δεχθώ καμία υπόδειξη ούτε για το ήθος ούτε για τον τρόπο που αρθρώνω τον κοινοβουλευτικό μου λόγο».

Aργότερα η ψηφοφορία

Με ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την διεξαγωγή ψηφοφορίας αργότερα απόψε, ολοκληρώνεται η πολύωρη κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης επί της προτάσεως που κατέθεσε η ΝΔ για τη σύσταση ειδικής Επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, αναφορικά με την ανάγκη διερεύνησης πιθανόν ευθυνών των σημερινών υπουργών Π. Κουρουμπλή, Α. Ξανθού, και Π.Πολάκη. Η συνεδρίαση εξελίσσεται μέσα σε κλίμα έντασης με σκληρές προς αντιπάλους φράσεις και χαρακτηρισμούς εκατέρωθεν.

Η δικομματική πλειοψηφία απορρίπτει την πρόταση, η αντιπολίτευση την καταγγέλει γι’ αυτή τη στάση της, το ΚΚΕ δηλώνει ότι θα αποχωρήσει από την διαδικασία της ψηφοφορίας, και η ΔΗΣΥ, έχοντας ενστάσεις ως προς τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ζήτημα, προετοιμάζεται να ρίξει στην κάλπη «δικό της» ψηφοδέλτιο, στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα αναγράφονται τα ακόλουθα: «ΝΑΙ στη διερεύνηση των ευθυνών Υπουργών για την παράλειψη τιμολόγησης φαρμάκων το 2015, σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές των βουλευτών».

Πρώτος εκ των τριών αναφερομένων στην πρόταση της ΝΔ, ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής υποστήριξε ότι η κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι παρά ένα «μνημείο πολιτικού αντιπερισπασμού». Μίλησε για αξιοποίηση μιας ανυπόστατης ανώνυμης καταγγελίας σε βάρος του και πρόσθεσε ότι αν ο πρόεδρος της ΝΔ δεν ζητήσει συγνώμη για τη στάση του, τότε θα τον αποκαλέσει συκοφάντη. Για «ατεκμηρίωτο, άγαρμπο και αδέξιο πολιτικό αντιπερισπασμό» κατηγόρησε την ΝΔ ο κ. Ξανθός.

«Προσπαθεί να αντιστρέψει το σε βάρος της αρνητικό κλίμα από όλη τη συζήτηση της προηγούμενης περιόδου για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας, για το σκάνδαλο Novartis και τις παρεπόμενες εμπλοκές στελεχών, πολιτικών προσώπων, που τώρα πλέον επίσημα, με θεσμικό τρόπο, έχει ανοίξει η διερεύνησή τους» πρόσθεσε. «Οσο κι αν ψάχνετε, δεν θα μας βρείτε πουθενά, επειδή δεν χρωστάμε πουθενά», είπε από την πλευρά του ο κ. Πολάκης, αφήνοντας μεταξύ άλλων να διαφανεί ότι τόσο ο ίδιος όσο και μέλη της οικογένειάς τους δέχονται τηλεφωνικές παρενοχλήσεις από πρόσωπα που έχουν «απόκρυψη αριθμού καλούντος.

Οι τόνοι ανέβηκαν κυρίως μετά την τοποθέτηση του κ. Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, τόνισε: «τελείωσε ο πολιτικός σας χρόνος και ετοιμάζεσθε όχι για την καθαρή έξοδο της χώρας στις αγορές, αλλά για τη βρώμικη, δυστυχώς, δική σας έξοδο από την εξουσία». Η κυβέρνηση θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμα και κάποιοι δεν μπορούν αυτό να το χωνέψουν», σχολίασε αργότερα ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος. Σε υψηλούς τόνους και ο κ. α. Λοβέρδος: «Επειδή ο Πρωθυπουργός μίλησε για συμμορία διαφθοράς, θέλω να ξεκαθαρίσουμε τούτο: Σε μία μόνο συμμορία δικαιούται να αναφερθεί. Και είναι εκείνη που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα. Η δική του. Γιατί τον τίτλο του αρχισυμμορίτη τον έχει κερδίσει επάξια κι αδιαμφισβήτητα ο κ. Τσίπρας, αυτός ο αδύναμος πρωθυπουργός με τις απαίσιες μεθοδεύσεις του για ηθική δολοφονία των πολιτικών του αντιπάλων, που κυβερνάει σε έναν ειδεχθή εναγκαλισμό με τον ακροδεξιό του συνεταίρο», είπε.

Το βλέμμα στην άλλη «προανακριτική»

Οι ομιλίες των περισσοτέρων εκ των βουλευτών που έλαβαν το λόγο, χαρακτηρίστηκαν από αναφορές στην ήδη συσταθείσα Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία στηρίζεται στην πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για δέκα πρώην κυβερνητικά στελέχη. «Εξελίσσεται στην ουσία σε μία καταστρατήγηση της ίδιας της απόφασης της Βουλής και σε μία εργαλειοποίηση του κακόφημου καταφύγιου της παραγραφής», είπε ο κ. Κ. Τασούλας (ΝΔ).

Η αποστροφή αυτή της ομιλίας Τασούλα, προκάλεσε λίγο αργότερα μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του κ. Δ.Λάππα, καθώς ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της εν λόγω ειδικής Επιτροπής ουσιαστικά προανήγγειλε μια σύντομου βίου –όπως η αντιπολίτευση έχει προβλέψει- λειτουργία της Επιτροπής για τα πρώην κυβερνητικά στελέχη: «Εμείς θα διερευνήσουμε τα πάντα, όσα πρέπει να διερευνήσουμε και θα φροντίσουμε το συντομότερο η δικογραφία να πάει στην τακτική Δικαιοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επί της ουσίας του σημερινού θέματος, έκανε λόγο για παραγραφή των καταγγελόμενων αδικημάτων, και μίλησε για «κίνηση αντιπερισπασμού» εκ μέρους της ΝΔ. «Η Προκαταρκτική Επιτροπή που ξεκίνησε πρέπει να φτάσει μέχρι το τέλος, με την κλήση των μαρτύρων, όλων των αναφερόμενων προσώπων και ενδελεχή έρευνα των αποδεικτικών στοιχείων. Εάν δεν το κάνετε, ο λαός θα καταλάβει ότι στήσατε μια βιομηχανία λάσπης, διαπόμπευσης των αντιπάλων σας και συγκάλυψης των δικών σας και ψάχνετε αμήχανα να κλείσετε όπως όπως τις εργασίες της Επιτροπής.

Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Θα είμαστε απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις», τόνισε με τη σειρά του ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Θ.Παπαθεοδώρου. «Εμείς ως κόμμα είχαμε δηλώσει και από την προηγούμενη φορά ότι δεν θα νομιμοποιήσουμε τις οποιεσδήποτε διαδικασίες εκφυλισμού της λειτουργίας της Ειδικής Προκαταρκτικής Επιτροπής. Δεν θα νομιμοποιήσουμε με τη στάση μας και την παρουσία μας ακριβώς τη συσκότιση των πραγματικών υπευθύνων και των πραγματικών ζητημάτων. Και φάνηκε ότι πολύ γρήγορα επιβεβαιωνόμαστε ως κόμμα.

Ήδη με ευθύνη των Βουλευτών της Πλειοψηφίας η Ειδική Προκαταρκτική Επιτροπή οδηγείται ακριβώς σε εκφυλιστικές διαδικασίες στη λογική του αν έχει αρμοδιότητα ή όχι στο να εξετάσει τα συγκεκριμένα σκάνδαλα», υπογράμμισε ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). «Και για τη σημερινή υπόθεση, όπως και για την προηγούμενη, ζητούμε να χυθεί άπλετο φως, ώστε να μάθουμε επιτέλους, γιατί οι τιμές των φαρμάκων τα τελευταία χρόνια δεν μειώνονται» ανέφερε ο κ. Μ. Γεωργιάδης (Ενωση Κεντρώων). «Για εσάς κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, το ζήτημα είναι αν το «όλα στο φως» που λέγατε πριν από δεκαπέντε μέρες εξακολουθεί να ισχύει. Ισχύει, λοιπόν, το «όλα στο φως», ή μήπως όταν πρόκειται για δικούς σας ανθρώπους σας πιάνει μια φωτοφοβία;», σχολίασε εκ μέρους του Ποταμιού ο κ. Γ. Μαυρωτάς. Με αρνητικά σχόλια για όλες τις πολιτικές δυνάμεις «χρωμάτισαν» τις τοποθετήσεις τους τα στελέψη της ΧΑ, ενώ κατά της ΝΔ στράφηκε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδης.Διαβάστε επίσης