-->
19.04.2024

Απίστευτη δήλωση του Τσέχου Πρόεδρου: Θα μπορούσα να ξεφορτωθώ τον πρωθυπουργό με ένα Καλάσνικοφ

Έντονες αντιδράσεις από τους Τσέχους πολιτικούς έχει προκαλέσει ένα αμφιλεγόμενο αστείο του προέδρου της χώρας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε να ξεφορτωθεί τον πρωθυπουργό πυροβολώντας τον.

Ο Μίλος Ζέμαν- γνωστός για τον, τουλάχιστον, ασυνήθιστο τρόπο με τον οποίο εκφράζεται- είχε παραδεχθεί σε ραδιοφωνική συνέντευξη τον Δεκέμβριο ότι θα ήθελε να διώξει τον πρωθυπουργό, Μπόχουσλαβ Σομπότκα. Σε μία δημόσια συγκέντρωση τη Δευτέρα, ρωτήθηκε για το πώς θα μπορούσε να τον ξεφορτωθεί. «Η δημοκρατική επιλογή είναι μία, μέσω εκλογών. Η μη δημοκρατική επιλογή είναι ένα Καλάσνικοφ», απάντησε.

Το σχόλιο αυτό προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις των Τσέχω πολιτικών στα social media. «Τα κακόγουστα αστεία για τη χρήση όπλων ενάντια σε εκπροσώπους του κράτους μόνο λάδι στη φωτιά ρίχνουν», έγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Μίλαν Τσοβάνεκ, στο Twitter.

Ο βουλευτής Πάβελ Σβόμποντα, δημοσίευσε μία φωτογραφία του Σιλβέστερ Σταλόνε ως «Ράμπο», ρωτώντας αν ο Ζέμαν σκόπευε να σηκώσει ο ίδιος το Καλάσνικοφ, ή θα προσλάβει κάποιον άλλον για να το κάνει.

Ο δε πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις δηλώσεις του προέδρου ως «ανόητες» και «δίχως νόημα». «Είμαστε πιθανότατα η μόνη χώρα του πολιτισμένου κόσμου στην οποία ο πρόεδρος μιλά δημόσια για τη δολοφονία του πρωθυπουργού. Εγώ μπορώ να το αντιμετωπίσω, αλλά με ενοχλεί το γεγονός ότι ο Ζέμαν τρομάζει τα παιδιά μου, ολόκληρη την οικογένειά μου και τους φίλους μου», έγραψε στο Facebook ο Σομπότκα.

Μετά από όλα αυτά, εκπρόσωπος του προέδρου προσπάθησε να τα… μαζέψει, λέγοντας ότι ο Ζέμαν ήθελε να πει ότι οι ελεύθερες εκλογές είναι ο μόνος αποδεκτός τρόπος για την απομάκρυνση ενός πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντας τους επικριτές που σχολιάζουν ότι εννοούσε κάτι άλλο ως «εξαιρετικά υποκριτικούς».

 



Διαβάστε επίσης