-->
18.04.2024

Επτά νεκροί από τον τυφώνα Χάρβεϊ στο Τέξας

Στους επτά ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον τυφώνα Χάρβεϊ στο Τέξας, ενώ ακόμη 30.000 άτομα εκτιμάται ότι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν  τις εστίες τους λόγω των πρωτόγνωρων πλημμυρών.

Οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους για την άνοδο της στάθμης του νερού τις επόμενες μέρες, καθώς η καταιγίδα μαίνεται πάνω από τις αμερικανικές ακτές στον Κόλπο του Μεξικού.

Χιλιάδες μέλη της Εθνικής Φρουράς, αστυνομικές δυνάμεις, διασώστες και πολίτες έσπευσαν με ελικόπτερα, πλοιάρια και ειδικά φορτηγά να διασώσουν εκατοντάδες άτομα που έχουν εγκλωβιστεί στο Χιούστον, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η καταιγίδα Χάρβεϊ ήταν ο ισχυρότερος τυφώνας που πέρασε από το Τέξας τα τελευταία 50 χρόνια. Τουλάχιστον έξι άτομα σκοτώθηκαν στην κομητεία Χάρις, όπου βρίσκεται το Χιούστον, σύμφωνα με την Τρίσια Μπέντλεϊ, εκπρόσωπο του γραφείου του ιατροδικαστή της κομητείας.

Μιά 60χρονη γυναίκα σκοτώθηκε ενώ κοιμόταν στη γειτονική κομητεία Μοντγκόμερι από την πτώση δέντρου στο τροχόσπιτο όπου ζούσε, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter το γραφείο του τοπικού ιατροδικαστή. Οι αρχές πιστεύουν ότι θα ανέβει ο αριθμός των θυμάτων και από γειτονικές κομητείες.

Ο Χάρβεϊ αναμένεται να παραμείνει στο Τέξας τις επόμενες μέρες, με βροχοπτώσεις που θα προσθέσουν τουλάχιστον άλλα 25-31 εκατοστά βροχής, και με πιθανές πλημμύρες στη γειτονική Λουιζιάνα.

Σε σκηνές που θυμίζουν τις επιπτώσεις του τυφώνα Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη το 2005, ομάδες αστυνομικών και του Λιμενικού έχουν διασώσει τουλάχιστον 2.000 άτομα έως τώρα.

Μέχρι και χθες το απόγευμα, το κέντρο του Χάρβεϊ εξαπλωνόταν επί 137 χλμ. στην περιοχή νότια-νοτιοδυτικά του Χιούστον, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις μέχρι και αύριο θα έχει διαγράψει ένα τόξο προς το Χιούστον, πόλη 6,8 εκατ. κατοίκων, με τις χειρότερες πλημμύρες να αναμένονται αργότερα αύριο και την Πέμπτη.

Το Σώμα Μηχανικών του Αμερικανικού Στρατού ανακοίνωσε χθες ότι θα ανοίξει τα φράγματα από τους αποθετήρες νερού Άντικς και Μπάρκερ κοντά στο Χιούστον ώστε να φύγει το νερό προς το Μπάφαλο Μπαγιού, ένα βαλτώδες ποτάμι που διασχίζει το Χιούστον. Οι αρχές της πόλης προειδοποίησαν ότι αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες πλημμύρες.

Οι καταρρακτώδεις βροχές σε περιοχές που βρίσκονται 240 χλμ. από το Χιούστον, ανεβάζουν τη στάθμη των ποταμών πάνω από την πόλη.

Περίπου 5.000 άτομα βρίσκονται σε καταφύγια από χθες το πρωί, ενώ ο επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας διαχείρησης καταστροφών προέβλεψε ότι ακόμα 30.000 άτομα θα χρειαστούν πρόχειρη στέγαση.

Οι αρχές του Χιούστον δεν διέταξαν εκκένωση της πόλης υπό τον φόβο ότι θα εγκλωβιστούν πολλά άτομα σε λεωφόρους που έχουν καλυφθεί από νερά, το βάθος των οποίων σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνούν το ένα μέτρο.

Χιούστον: Λεηλασίες προσπαθεί να αποτρέψει η αστυνομία

Προειδοποίηση σε όσους επιδιώκουν να επωφεληθούν από το χάος για να λεηλατήσουν και να ληστέψουν σπίτια και καταστήματα στο Χιούστον, που έχει παραλύσει από τις σφοδρές πλημμύρες που έχει προκαλέσει ο τυφώνας Χάρβεϊ, απηύθυνε η αστυνομία της πόλης.

Μάλιστα, ήδη έχουν γίνει τέσσερις συλλήψεις, όπως έκανε γνωστό ο επικεφαλής των αστυνομικών αρχών Αρτ Ασεβέντο.

Μετά από φυσικές καταστροφές έρχονται άνθρωποι από άλλες Πολιτείες ή άλλες πόλεις για να πλιατσικολογήσουν ή να δημιουργήσουν προβλήματα, ανέφερε και πρόσθεσε: «Αν επιχειρήσετε να διαπράξετε κάποιο αδίκημα και, ιδίως, σε βάρος των πολιτών μας που έχουν ήδη υποφέρει πολύ στα χέρια της Μητέρας Φύσης, σας διαβεβαιώ ότι θα συλληφθείτε».



Διαβάστε επίσης