-->
20.04.2024

Ιερώνυμος: Κάποιοι βιάζονται να καταργήσουν τα θρησκευτικά

Την ανάγκη το μάθημα των θρησκευτικών να συνεχίσει να διδάσκεται στα σχολεία, και μάλιστα με τον ομολογιακό και κατηχητικό του χαρακτήρα, επισήμανε την Τρίτη ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, από τον άμβωνα του Αγίου Δημητρίου Πανόρμου.

«Δεν μπορώ να κατανοήσω τους ανθρώπους που θερμαίνονται τόσο πολύ και βιάζονται να καταργηθούν τα Θρησκευτικά… ιστορικά και θεσμικά το θέμα έχει αντιμετωπιστεί» τόνισε, επικαλούμενος εκ νέου τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας και το Σύνταγμα.

Αφήνοντας αιχμές κατά της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ο κ. Ιερώνυμος σχολίασε ότι «υπάρχουν οι φωνές ότι τα θρησκευτικά, όπως διδάσκονται, δεν χρειάζονται και πρέπει να αλλάξουν, πρέπει να κάνουμε θρησκειολογία, να μάθουμε για το Ισλάμ και για το βουδισμό». ierwnymos_filis

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Φίλης έχει μιλήσει για αναμόρφωση του μαθήματος των θρησκευτικών, υπογραμμίζοντας ότι ευθύνη για το θέμα έχει το υπουργείο Παιδείας. Ο υπουργός μίλησε για αναμόρφωση συνολικά, συμπληρώνοντας ότι το μάθημα δεν πρέπει και δεν θα είναι μάθημα ομολογιακού αλλά πολιτισμικού χαρακτήρα και θα έχει χαρακτήρα γνώσης των θρησκειών. «Το μάθημα είναι αντικείμενο διαλόγου με την εκκλησία, αλλά αντικείμενο απόφασης από τα όργανα του ΥΠΠΑΙΔ που εγώ θα υπογράψω» παρατήρησε.

Πάντως, ο αρχιεπίσκοπος έκανε και αυτοκριτική για τις δηλώσεις του κατά της υφυπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου. «Μίλησα ίσως με μια απρέπεια για την υφυπουργό Παιδείας, όταν είπε «δεν βαριέστε, τα παιδιά μπορούν να φεύγουν από τα Θρησκευτικά»» δήλωσε.

«Αν εμένα δηλαδή δεν μού αρέσει η Ιστορία, η Άλγεβρα ή τα Μαθηματικά, μπορώ να φύγω; Τι σχολείο θα έχουμε μετά; Υπάρχουν κάποιοι γονείς που είναι χαλαροί με αυτά, αλλά δεν ξέρουν ότι θα το πληρώσουν στα παιδιά τους» δήλωσε.

Ο αρχιεπίσκοπος είπε ακόμη πως «δεν πρέπει να αφήσουμε αυτούς που μισούν την ορθοδοξία μας, αυτούς που κοιτάνε να πάρουν τις οικονομίες μας, να ξεριζώσουν την ψυχή μας, διότι αν κόψουμε τις ρίζες μας δεν θα έχουμε καρπούς».

«Τα παιδιά μας είναι ο θησαυρός μας και έχουμε καθήκον να τα προστατέψουμε… Η Ορθοδοξία, αυτός ο τόπος, η πατρίδα, εκεί στηρίχθηκαν εκεί θα στηριχθούν και στο μέλλον» σημείωσε επίσης.



Διαβάστε επίσης