-->
18.04.2024

Και αν ο κορωνοϊός χτυπούσε την Ελληνική Κυβέρνηση; Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Από τη στιγμή που πολιτικοί ηγέτες όπως ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπόρις Τζόνσον προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό και χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο, γίνεται κατανοητό σε όλους οτι ο ιός δεν κάνει διακρίσεις και μπορεί να τρυπήσει ακόμα και στο πιο καλά προστατευμένο περιβάλλον.

Για τον πρόεδρο των ΗΠΑ μπορεί να μην υπήρξε κενό εξουσίας, καθώς έμεινε ελάχιστα μέσα στο νοσοκομείο, όμως το ίδιο δεν συνέβη και με τον Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος έχοντας φτάσει μέχρι και την εντατική, έδωσε την σκυτάλη στον υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Λογικό είναι λοιπόν κάποιοι να σκέφτονται τι μπορεί να γίνει και στην χώρα μας, αν υπάρξει ανάλογο πρόβλημα. Την απάντηση έδωσε η Μυρτώ Λιαλιούτη με το ρεπορτάζ της στην εφημερίδα «Τα Νέα», το οποίο είναι άκρως κατατοπιστικό…

Το παράδειγμα Παπανδρέου

Το Σύνταγμα λοιπόν, όχι απλά προβλέπει την διαδικασία που θα ακολουθηθεί, αλλά αυτή έχει χρησιμοποιηθεί κιόλας το 1996 με την περίπτωση του Ανδρέα Παπανδρέου. Αν υπάρξει αδυναμίας από πλευράς Κυριάκου Μητσοτάκη για εκπλήρωση των καθηκόντων του, υπάρχει εντολή προσωρινής αναπλήρωσης από τον αντιπρόεδρο της ΚυβέρνησηςΠαναγιώτη Πικραμένο. Αν δεν υπάρχει αντιπρόεδρος, τότε ο Πρωθυπουργός ορίζει έναν από τους Υπουργούς του, με προτεραιότητα να έχει ο Υπουργός Οικονομικών. Στην προκειμένη περίπτωση δηλαδή, ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Αν τώρα τα πράγματα χειροτερέψουν, τότε γίνεται ότι και στην περίπτωση του εμβληματικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην περίπτωσή μας δηλαδή η Πρόεδρος της ΔημοκρατίαςΚατερίνα Σακελλαροπούλου ορίζει τον αντικαταστάτη του που θα προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Κάτι που πρέπει να γίνει μέσα σε τρεις μέρες. Με αυτό τον τρόπο άλλωστε ο Κώστας Σημίτης εκλέχθηκε Πρωθυπουργός.

Τι γίνεται με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στην περίπτωση που υπάρχει ανάλογο θέμα με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δεν υπάρχει ανάγκη για άμεση αντικατάστασή τυης. Προσωρινά μπορεί αυτό να γίνει από τον πρόεδρο της Βουλής, δηλαδή τον Κώστα Τασούλα, όμως η αν ξεπεράσουμε τον μήνα η Βουλή υποχρεωτικά για να εκλέξει κάποιον καινούργιο στη θέση του, με πλειοψηφία 180 βουλευτών.



Διαβάστε επίσης