-->
18.04.2024

Μουζάλας: Η Ειδομένη θα καθαρίσει και θα φροντίσουμε ώστε να μην ξαναδημιουργηθεί

«Με πρότυπο τρόπο» εξελίσσεται η επιχείρηση εκκένωσης στην Ειδομένη, σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το πρωί στο Mega.

 

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, «δόθηκε προτεραιότητα στο θέμα της Ειδομένης, ούτως ώστε να σταματήσει το αίσχος της φαβέλας» και συμπλήρωσε ότι «η Ειδομένη θα καθαρίσει και θα φροντίσουμε ώστε να μην ξαναδημιουργηθεί».

 

Σχετικά με τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να εκκενώσει την Ειδομένη, ο ίδιος τις απέρριψε λέγοντας: «Εάν το ψάξετε, είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις που μέσα σε δυόμιση-τρεις μήνες διαλύθηκαν τέτοιες συγκεντρώσεις. Στο Καλέ ακόμα συνεχίζουν, στον Κατρίνα κράτησε δύο χρόνια». Όσο για το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής σημείωσε ότι «όσοι μέμφονται γι’ αυτό το πράγμα έχουν δίκιο. Θα έπρεπε, όμως, να σκεφτεί κανείς τις απώλειες που θα υπήρχαν από μία βίαιη επιχείρηση».

 

Ο κ. Μουζάλας επανέλαβε ότι θα ακολουθήσουν η εκκένωση του Ελληνικού και του Πειραιά, ωστόσο, απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες. Εξάλλου, απέρριψε τους ισχυρισμούς περί υγειονομικής βόμβας στο Ελληνικό, κάνοντας λόγο για πλήρη υγειονομική κάλυψη.

 

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τους περίπου 55.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, τόνισε ότι ένας μεγάλος αριθμός, ο οποίος υπολόγισε ότι θα ξεπεράσει τις 10.000 έως 15.000, θα ενταχθεί στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προς την Ευρώπη. Επίσης, «ένας μεγάλος αριθμός» θα επωφεληθεί του προγράμματος οικειοθελούς επιστροφής. Παράλληλα, κάποιοι θα μείνουν στην Ελλάδα, όπως είπε, με τον αριθμό που αναλογεί στη χώρα να ανέρχεται σε 10.000 έως 15.000. Τέλος, ανέφερε ότι ένας αριθμός ανθρώπων, «οι μετανάστες που εισήλθαν παράτυπα» θα επιστραφούν στις χώρες τους, εάν δεν ζητήσουν οικειοθελή επιστροφή.

 

Όσον αφορά τα σχέδια για την ενσωμάτωση των προσφύγων που θα μείνουν για κάποιο διάστημα στην Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας ανακοίνωσε ότι την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε ομάδα εργασίας ανάμεσα στα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Παιδείας, προκειμένου να λύσει το θέμα της σχολικής εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων και εκτίμησε ότι μέχρι τον Αύγουστο θα μπορούν να δοθούν απαντήσεις γι’ αυτό το θέμα. «Αυτό είναι η δύσκολη φάση της ενσωμάτωσης, δεν είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό, αλλά ετοιμαζόμαστε», πρόσθεσε.

 



Διαβάστε επίσης