-->
28.03.2024

Ντιέγκο Μαραντόνα: Ξεκινά έρευνα για ενδεχόμενη αμέλεια στο θάνατο του

Οι αρμόδιες αρχές της Αργεντινής διενεργούν έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε αμέλεια στον θάνατο του Ντιέγκο Μαραντόνα, με την εισαγγελία να αναζητεί να μάθει εάν ο «Ντιεγκίτο» είχε λάβει την αναγκαία φροντίδα. «Υπάρχουν ήδη παρατυπίες» δήλωσε μέλος της οικογένειας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Λίγες ώρες μετά το θάνατό του, ο δικηγόρος και φίλος του Μαραντόνα, Ματίας Μόρλα, κατήγγειλε το γεγονός ότι «το ασθενοφόρο χρειάστηκε περισσότερη από μισή ώρα για να φτάσει στο σπίτι», όπου βρισκόταν ο «Πίμπε Ντ’ Όρο», και προειδοποίησε πως θα φτάσει «ως το τέλος». Όμως, ούτε ο ίδιος ούτε κάποιο μέλος της οικογένειας έχουν υποβάλει ακόμη καταγγελία, όπως δήλωσε δικαστική πηγή στο AFP. «Η έρευνα ξεκίνησε επειδή αφορά ένα νεκρό άτομο στο σπίτι και κανείς δεν έχει υπογράψει το πιστοποιητικό θανάτου. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν υποψίες για παρατυπίες» είπε η ίδια πηγή, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι εκδοχές των νοσηλευτών ανατρέπουν τα λεγόμενα του δικηγόρου

Ωστόσο νέα δημοσιεύματα που επιβεβαιώθηκαν από τις δικαστικές Αρχές της Αργεντινής αναφέρουν πως ο Ρικάρντο – ο νοσηλευτής που είχε αναλάβει τον θρυλικό άσο και ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του- κατέθεσε στον εισαγγελέα πως κατά την αλλαγή της βάρδιας του στις 6:30 το πρωί της Τετάρτης ο Μαραντόνα ήταν ζωντανός. Γεγονός στο οποίο συναινεί και η νοσηλεύτρια που ανέλαβε την επόμενη βάρδια της περίθλαψης του εκλιπόντος μέχρι τις 12 π.μ.

Συγκεκριμένα, η Gisela μιλώντας στην αργεντίνικη Clarion υποστήριξε πως στις 6:30 π.μ. περίπου ο Ντιέγκο ανέεπνεε κανονικά και έδινε σημάδια ζωής.

Η δήλωση αυτή όπως γίνεται κατανοητό αναδιαμορφώνει το πανόραμα των συνθηκών του θανάτου του θρύλου του ποδοσφαίρου, καθώς το τελευταίο άτομο που φαίνεται να τον είδε ζωντανό είναι ο νοσοκόμος Ρικάρντο στις 6.30 την Τετάρτη κι όχι ο ανιψιός του Τζόνι Εσπόσιτο, στις 23.30 το βράδυ της Τρίτης. Ως εκ τούτου ανοίγει ο «Ασκός του Αιόλου» αναφορικά με τις τελευταίες ώρες του Μαραντόνα και το κατά πόσον ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο ιατρικής περίθαλψης. Αυτά τα ερωτήματα επιτείνει και η παραδοχή της νοσοκόμας πως αναγκάστηκε να υποβάλει έκθεση ότι εκείνο το πρωί είχε τον έλεγχο του Ντιέγκο, ενώ στην πραγματικότητα τον άφησε να ξεκουραστεί.

Στη συνέχεια της μαρτυρίας η Gisela, υπογραμμίζει πως εκτός από τον ανιψιό του, στο σπίτι βρισκόταν και ο Maxi Pomargo, ο βοηθός του Ντιέγκο, ένας ακόμη υπάλληλος της προσωπικής του ασφάλειας και ένας μάγειρας. Ενώ στις 11:30 π.μ. έφτασαν οι Carlos Díaz και Agustina Cosachov, ο ψυχολόγος και ο ψυχίατρός του αντίστοιχα.

Ο τελευταίος, μαζί με τον ανιψιό και τον βοηθό του: «Πήγαν στην κρεβατοκάμαρά του στο ισόγειο, του μίλησαν, αλλά δεν απάντησε, και ζήτησαν από τον ανιψιό του και έναν βοηθό να μπει στο δωμάτιο», με βάση αναφορές που διέρρευσαν στα αργεντίνικα ΜΜΕ. «Προσπάθησαν να τον ξυπνήσουν και αφού δεν κατάφεραν να εντοπίσουν ζωτικά σημάδια, έκαναν μια αποτυχημένη προσπάθεια να τον αναζωογονήσουν με CPR», συνεχίζουν οι ίδιες αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες στο σημείο έφτασαν και διασώστες, οι οποίοι συνέχισαν τις προσπάθειες να τον επαναφέρουν στη ζωή, αλλά και ένας χειρουργός που κατοικεί κοντά στο σπίτι του, χρησιμοποιώντας αδρεναλίνη και ατροπίνη.

Καθορίστηκε επίσης πως χρειάστηκαν 11 λεπτά προκειμένου να φτάσει το ασθενοφόρο στην κατοικία του Μαραντόνα, ανατρέποντας τη χθεσινή καταγγελία του δικηγόρου, Ματίας Μόρλα, περί μισής ώρας καθυστέρησης. Ακόμη, σημειώνεται πως η κλήση για βοήθεια στην ιατρική υπηρεσία VIDA πραγματοποιήθηκε μέσω κινητού τηλεφώνου στις 12:17 π.μ. από τον προσωπικό γραμματέα του Μαραντόνα.

Το χρονικό

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 1986 με την εθνική Αργεντινής άφησε την Τετάρτη την τελευταία πνοή του, σε ηλικία 60 ετών, από «δευτερογενές οξύ πνευμονικό οίδημα και επιδείνωση της χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας». Βρισκόταν στο σπίτι του στο Τίγκρε, μια πόλη 30 χιλιόμετρα βόρεια του Μπουένος Αϊρες, όπου έμενε από τις 11 Νοεμβρίου, αφότου πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, όπου είχε υποβληθεί έξι ημέρες νωρίτερα σε επέμβαση για την αφαίρεση αιματώματος από τον εγκέφαλο

Η εισαγγελία αναμένει τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων. Έχει ζητήσει τον ιατρικό φάκελο, καθώς και τις καταγραφές από τις κάμερες στην περιοχή όπου ο Μαραντόνα ζούσε τις τελευταίες ημέρες του.



Διαβάστε επίσης