-->
28.03.2024

Ν. Αναστασιάδης: Η Τουρκία κινείται εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ

Τη βούληση της κυβέρνησης να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Ωστόσο, όπως έσπευσε να προσθέσει, αυτό δεν αποτελεί πρόθεση και της άλλης πλευράς, η οποία επιθυμεί να δράσει εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ. «Καλώ όσους δείχνουν πως ενδιαφέρονται για τη λύση του Κυπριακού, να λάβουν υπόψη αυτά τα δεδομένα» υπογράμμισε, επίσης.

Κάνοντας, παράλληλα, ειδική μνεία στο ζήτημα των Μαρωνιτών, κατέστησε σαφές ότι ουδέποτε τους έχει απαγορευθεί να επιστρέψουν στις κοινότητές τους. Τα διαβήματα της κυβέρνησης, εξήγησε, έχουν σχέση με την πρόληψη οποιονδήποτε νέων τετελεσμένων από τουρκικής πλευράς.

Εκτίμησε, άλλωστε, ότι η πρόσκληση να επιστρέψουν οι Μαρωνίτες στα χωριά τους στα κατεχόμενα «δεν δημιουργεί νέα τετελεσμένα», ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά κανονικά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, σε σχέση με την πρόθεση της Άγκυρας για τη διεξαγωγή γεωτρήσεων στη Μεσόγειο, αρκέστηκε στο να υπογραμμίσει ότι η Λευκωσία πάντοτε θα τηρεί τη νομιμότητα.

Σε περίπτωση, κατέληξε, που η Τουρκία παραβιάσει τους διεθνείς νόμους και όσα προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας, «θα υπάρξουν οι ανάλογες έντονες ενέργειες από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τα διεθνή σώματα, το Συμβούλιο Ασφαλείας κ.α.».



Διαβάστε επίσης