-->
28.03.2024

Ν. Κακλαμάνης: Άβατο λαθρεμπορίου και ανασφάλειας η ΑΣΟΕΕ

Το μείζον ζήτημα του λαθρεμπορίου και της ανασφάλειας, που επικρατεί εντός και εκτός από τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Αθήνα-με αποκορύφωμα τα όσα διαδραματίζονται καθημερινά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ( νυν Ο.Π.Α., πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.)- θέτει επί τάπητος με ερώτηση του στη Βουλή, ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης προς τους Αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τους υπουργούς Οικονομίας- Ανάπτυξης, Οικονομικών και Παιδείας.

Ο Ν. Κακλαμάνης τονίζει χαρακτηριστικά, ότι η διακίνηση – κυρίως λαθραίων τσιγάρων- στο πεζοδρόμιο ακριβώς έξω από το Ο.Π.Α. έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, ενώ παράλληλα καθίσταται αδύνατη η επέμβαση των Αρχών προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο και οι χώροι του Πανεπιστημίου μετατρέπονται «εν ριπή οφθαλμού» σε άβατο λαθρεμπόρων.

Παράλληλα όμως, ο βουλευτής Α’ Αθηνών επισημαίνει:

1) Την οικονομική αιμορραγία, που προκύπτει για τα δημόσια ταμεία από τη μη καταπολέμηση συνολικά του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, αφού σύμφωνα με στοιχεία, τα απολεσθέντα έσοδα ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
2) Το αίσθημα ανασφάλειας για κατοίκους και καταστηματάρχες,  το οποίο έχει «ριζώσει» στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στο Πεδίο Άρεως  και το Ο.Π.Α., αφού ο χώρος του Πανεπιστημίου αποτελεί πυκνά-συχνά ως ορμητήριο έκνομων ενεργειών.
Και ο Ν. Κακλαμάνης καταλήγει με τα εξής τρία ερωτήματα:
-Ποια συγκεκριμένα μέτρα πρόκειται να ληφθούν για τη πάταξη του λαθρεμπορίου
-Σε τι ύψος ανέρχονται τα απολεσθέντα έσοδα του δημοσίου
-Πως θα προστατευθούν τα Α.Ε.Ι. από τους διακινητές λαθραίων προιόνων
-Ποια μέτρα θα ληφθούν για τη προστασία των κατοίκων της περιοχής.
Αναλυτικά η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: 1) Τoν κύριο Υπουργό Εσωτερικών
Υπ΄όψιν του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη
2) Τον κ. Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α’ ΑΘΗΝΩΝ  – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

3) Τον κύριο Υπουργό Οικονομικών
4) Τον κύριο Υπουργό Παιδείας
ΘΕΜΑ: «Παράδεισος» λαθρεμπορίου το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.)
Το ζήτημα του λαθρεμπορίου μέσα αλλά και έξω από τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα έρχεται ακόμα μία φορά στο προσκήνιο λόγω της απαράδεκτης κατάστασης που βιώνουν φοιτητές, κάτοικοι, επαγγελματίες αλλά και απλοί πολίτες που διέρχονται από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.).
Ειδικότερα, η διακίνηση λαθραίων προϊόντων-κυρίως τσιγάρων- στο πεζοδρόμιο ακριβώς έξω από το Ο.Π.Α. αλλά και μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις με δυσμενέστατες επιπτώσεις. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του ίδιου του Πρύτανη του Πανεπιστημίου στην εφημερίδα «Καθημερινή» : «αρμόδιοι για την πάταξη του φαινομένου είναι εκείνοι που διώκουν το λαθρεμπόριο και όχι οι πρυτανικές αρχές». Οι δηλώσεις του Πρύτανη, αναδεικνύουν, μεταξύ άλλων με εμφατικό τρόπο το μείζον ζήτημα του ασύλου ανομίας το οποίο επανέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς με το υφιστάμενο- πλέον -νομοθετικό πλαίσιο καθίσταται αδύνατη η επέμβαση των Αρχών εντός των Πανεπιστημιακών χώρων προκειμένου να παταχθεί το λαθρεμπόριο ενώ ταυτόχρονα μετατρέπονται τα Ιδρύματα σε άβατο λαθρεμπόρων. Στις δηλώσεις του Πρύτανη έρχονται να προστεθούν και οι καταγγελίες των φοιτητών οι οποίοι αναφέρουν πως τα Ιδρύματά τους σε πολλές περιπτώσεις έχουν εξελιχθεί σε αποθήκες λαθραίων προϊόντων.
Επιπροσθέτως, βαρύτατο είναι και το πλήγμα που δέχεται το κράτος αναφορικά με τα δημόσια έσοδα καθώς, σύμφωνα με στοιχεία, τα απολεσθέντα έσοδα ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κατατάσσοντας την χώρα μας στις υψηλότερες θέσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ε.Ε. αναφορικά με την κατανάλωση παράνομων τσιγάρων.
Εκτός όμως από τις απώλειες στο οικονομικό επίπεδο, ιδιαίτερα κλονισμένο είναι και το αίσθημα ασφάλειας για το σύνολο των πολιτών που διαμένουν και  δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ του Πεδίου του Άρεως και του Ο.Π.Α. καθώς  είναι πλέον σύνηθες το φαινόμενο ο χώρος του Πανεπιστημίου να λειτουργεί ως ορμητήριο για πάσης φύσεως έκνομες συμπεριφορές. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπενθυμίσω την δέσμευση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κυρίου Τόσκα σε επίκαιρη ερώτησή μου με αφορμή την απογοητευτική κατάσταση που επικρατεί στο Πεδίον του Άρεως, ο οποίος αναφερόμενος στο ζήτημα της αστυνόμευσης στην ευρύτερη περιοχή ανέφερε πως : «είναι συνεχής η προσπάθεια και μακάρι να υπάρξει ένα καλύτερο αποτέλεσμα στην περιοχή». Δυστυχώς, οι εξελίξεις δεν επιβεβαιώνουν τα ευχολόγια του Υπουργού και το αποτέλεσμα παραμένει απογοητευτικό.

Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση οφείλει να μην κωφεύει και να παρέμβει άμεσα προκειμένου να παταχθεί η διακίνηση λαθραίων προϊόντων εντός και εκτός των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ενώ ταυτόχρονα οφείλει να εξασφαλίσει το αίσθημα ασφάλειας φοιτητών και πολιτών.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
– Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβετε για την πάταξη του λαθρεμπορίου;
– Σε τι ύψος ανέρχονται τα απολεσθέντα έσοδα του δημοσίου από το λαθρεμπόριο;
– Με ποιο τρόπο θα προστατεύσετε τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα από τους διακινητές λαθραίων προϊόντων;
-Ποια μέτρα θα λάβετε για την προστασία των κατοίκων της περιοχής;

ΑΘΗΝΑ  30-8-2017
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ



Διαβάστε επίσης