-->
29.03.2024

Οι Πόντιοι συναντιούνται ξανά στα Σούρμενα

Γεφυρώνοντας τις αποστάσεις και θυμίζοντας όλα όσα ενώνουν τον ποντιακό Ελληνισμό, η Ενωση Ποντίων Σουρμένων για 93η συνεχή χρονιά οργανώνει το εφετινό «Παμποντιακόν Πανοΰρ 2016, τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα» από τις 19 έως τις 23 Απριλίου 2017, στα Σούρμενα του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης.

Η εκδήλωση-θεσμός προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ενωσης, «οι Πόντιοι στα Σούρμενα ζουν εορταστικές στιγμές, όπως στις ομηρικές γιορτές, καθώς ο θάνατος και η φθoρά μεταλλάσσονται σε ύμνο για τη ζωή με αθλητικούς, πνευματικούς, καλλιτεχνικούς αγώνες. Πιστοί στις ρίζες και στην παράδοση από τις αλησμόνητες πατρίδες, βιώνουν και διαιωνίζουν τα ήθη και έθιμά τους».

Η αυλαία των εκδηλώσεων θα ανοίξει με ένα οδοιπορικό στην παρουσία και στη δράση του Πολεμικού Ναυτικού την περίοδο 1912-1922 στη Μικρά Ασία, δημοσιοποιώντας για πρώτη φορά σημαντικές πτυχές της Ιστορίας. Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης ότι στις εφετινές εκδηλώσεις θα πάρουν μέρος, με τη συμμετοχή παλαιμάχων, προσφυγικές ομάδες ποδοσφαίρου (Α’ Εθνική), ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η μύηση στην ποντιακή κουζίνα. Βέβαια και εφέτος όλα τα δρώμενα θα κλείνουν με πολύ χορό και γλέντι, μεταφέροντας μηνύματα χαράς και ελπίδας.

Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την εβδομάδα της Διακαινησίμου πιο αναλυτικά περιλαμβάνουν:
n Τετάρτη 19/4/2017: Ομιλία στο Σπουδαστήριο Σουρμένων ώρα 19.30, με θέμα «Η παρουσία και η δράση του Πολεμικού Ναυτικού στην Μικρά Ασία 1912 – 1922». Στην ομιλία θα παρουσιαστεί η δράση του Πολεμικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας και θα αναλυθούν από τον υποπλοίαρχο (ΕΦ/Ο) Παναγιώτη Γέροντα Π/Ν, επιμελητή Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού, θέματα όπως:

n Η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού στον Εύξεινο Πόντο.

n Η εκστρατεία στη Μεσημβρινή Ρωσία. Η δράση του Πολεμικού Ναυτικού.

n Αντιπλοίαρχος Ι. Γιαννηκώστας, υποναύαρχος Γ. Κακουλίδης δύο κεντρικές μορφές.

n Η περίπτωση του ατμόπλοιου «Ενωσις», μια ιστορία με πολλά ερωτήματα.

n Ο βομβαρδισμός της Σαμψούντας από το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» το 1922. Αίτια, γεγονός και προεκτάσεις.
Επίσης, θα προβληθούν σπάνια φωτογραφικά και αρχειακά ντοκουμέντα από ελληνικές και ξένες πηγές.

n Πέμπτη 20/4/2017: Ομιλία με θέμα «Ποντιακή κουζίνα, παράδοση και υγιεινή διατροφή». Θα μιλήσει η Ελένη Βασιλειάδου – Κυριακίδου που κατάγεται από τη Ματσούκα του Πόντου. Θέμα της ομιλίας της θα είναι οι παράγοντες που διαμόρφωσαν τις διατροφικές συνήθειες των Ποντίων, οι οποίες αποτελούνταν από δημητριακά, γαλακτοκομικά, λαχανικά, όσπρια, ψάρια, στοιχεία της μεσογειακής διατροφής, εξασφαλίζοντας το τρίπτυχο υγείας, ευεξίας και μακροζωίας. Θα προβληθούν ντοκουμέντα από τα Παρχάρια Κοζάνης και μαρτυρίες Ποντίων πρώτης γενιάς. Θα ακολουθήσει γευσιγνωσία με ποντιακά εδέσματα.

n Σάββατο 22/4/2017: Διοργανώνεται για τέταρτη φορά το Ποδοσφαιρικό Συναπάντεμα Προσφυγικών Ομάδων με αγώνες παλαιμάχων που προέρχονται από τις ομάδες ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Πανιώνιος, Απόλλωνας, Ιωνικός Νίκαιας, Αθλητικός Σύλλογος Σουρμένων.

Τo απόγευμα θα τελεσθεί μέγας πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, κ.κ. Παύλου. Επίσης, θα τεθούν προς προσκύνηση τα ιερά λείψανα του Αγίου Ευγενίου, πολιούχου Τραπεζούντας και του Αγίου Γεωργίου του Καρσλίδη.

n Την Κυριακή του Θωμά θα τελεσθεί το ταφικό έθιμο στο Κοιμητήριο Σουρμένων, ένα έθιμο που έφεραν από τον ιστορικό Πόντο οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής και το τηρούν με ευλάβεια αναλλοίωτο μέχρι τις ημέρες μας, αποκορύφωμα του πενθημέρου που πλέον έχει γίνει θεσμός.

Τέλος, όπως κάθε χρόνο, στις 21, 22 και 23 Απριλίου 2017 στην πλατεία Σουρμένων, ποντιακοί σύλλογοι και σύλλογοι άλλων περιοχών από όλη την Ελλάδα με τα χορευτικά συγκροτήματά τους παρουσιάζουν ποντιακούς και άλλους παραδοσιακούς χορούς.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλούν περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από το site της Ενωσης, www.surmena.gr.


Διαβάστε επίσης