-->
29.03.2024

Ποτάμι: Να αποσυρθεί η διάταξη που καταργεί το ΑΣΕΠ

Την άμεση απόσυρση της διάταξης με την οποία στην ουσία επιχειρείται κατάργηση του ΑΣΕΠ από τις προσλήψεις στα Δίκτυα δήμων, ζητά, σε συνέχεια σχετικών δημοσιευμάτων της aftodioikisi.gr, ο γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του «Ποταμιού» Παναγιώτης Καρκατσούλης.

«Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που οι κυβερνήσεις της χώρας επιχειρούν να περιορίσουν, να απομειώσουν το κύρος και την εξουσία του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ)», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Καρκατσούλης. Και προσθέτει: «Το ΑΣΕΠ δεν πρέπει να αποσυρθεί από τον έλεγχο οιονδήποτε προσλήψεων προσωπικού που μισθοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο, ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας ή της νομικής ταυτότητας του φορέα. Περιμένουμε την άμεση απόσυρση της διάταξης. Κάθε άλλη συζήτηση ή υπεκφυγή ισοδυναμεί με την απόδειξη της πρόθεσης της κυβέρνησης να επαναφέρει τα ρουσφέτια και την κομματική πελατεία στη δημόσια διοίκηση και την αυτοδιοίκηση», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Καρκατσούλης.

Η δήλωση του Π. Καρκατσούλη:

Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που οι κυβερνήσεις της χώρας επιχειρούν να περιορίσουν, να απομειώσουν το κύρος και την εξουσία του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Το μένος και η αντίθεσή τους στην ύπαρξη μιας ανεξάρτητης αρχής η οποία θα εγγυάται τις προσλήψεις στο δημόσιο έχει εκδηλωθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Ο νόμος για το αντικειμενικό σύστημα προσλήψεων και το ΑΣΕΠ ήδη τα δέκα πρώτα χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή του, το 1994, τροποποιήθηκε σαράντα τρεις (43) φορές.

Τώρα ήρθε η σειρά του ρέκτη των μεταρρυθμίσεων υπουργού κ. Κουρουμπλή και της «πρωτο-δεύτερης φοράς» αριστεροδεξιάς κυβέρνησης να επιτεθεί, με τη σειρά της, στο ΑΣΕΠ. Με προωθούμενη ρύθμιση που ανέδειξε η ιστοσελίδα www.aftodioikisi.gr επιχειρεί να ανοίξει μια ακόμη κερκόπορτα στο ήδη απισχνασμένο ΑΣΕΠ: Τεχνικό και ειδικό επιστημονικό προσωπικό να μπορεί να προσλαμβάνεται σε διαδημοτικά δίκτυα χωρίς τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.

Για πολλά μπορεί να αιτιάται κανείς το σύστημα προσλήψεων όπως και το ΑΣΕΠ: Για σημαντικές καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατικής οργάνωσης, για ρυθμιστικές ανεπάρκειες και οργανωτικές αγκυλώσεις. Για όλα εκτός από ένα: Κανένας- και ειδικά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που ακολουθεί με ιδιαίτερη ζέση τις χειρότερες πελατειακές πρακτικές των προηγουμένων- δεν μπορεί να εγγυηθεί την αντικειμενικότητα- η αξιοκρατία παραμένει άπιαστο όνειρο- των προσλήψεων στην Ελλάδα σήμερα.

Το ΑΣΕΠ δεν πρέπει να αποσυρθεί από τον έλεγχο οιονδήποτε προσλήψεων προσωπικού που μισθοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο, ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας ή της νομικής ταυτότητας του φορέα. Περιμένουμε την άμεση απόσυρση της διάταξης. Κάθε άλλη συζήτηση ή υπεκφυγή ισοδυναμεί με την απόδειξη της πρόθεσης της κυβέρνησης να επαναφέρει τα ρουσφέτια και την κομματική πελατεία στη δημόσια διοίκηση και την αυτοδιοίκηση.



Διαβάστε επίσης