-->
29.03.2024

Ρέγκλινγκ: Χώρες σαν την Ελλάδα χωρίς ESM και EFSF θα ήταν εκτός ευρώ

«Χωρίς τον ESM και τον EFSF η Ελλάδα και χώρες σαν αυτήν, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, πιθανότατα δεν θα ανήκαν πλέον στην ευρωζώνη και η Ευρώπη θα ήταν πολύ διαφορετική», ανέφερε ο επικεφαλής του Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Ουγγαρία.

Οι θεσμοί αυτοί, με συνολικό περιθώριο δανεισμού 700 δισ ευρώ, έχουν αναλάβει ένα βάρος 254,5 δισ  έναντι πέντε χωρών: Κύπρου, Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας, προσέθεσε, υπογραμμίζοντας ότι ο ESM έχει παράσχει κεφάλαια ύψους 80 δισ, τα υψηλότερα από οποιονδήποτε Διεθνή Χρηματοδοτικό Οργανισμό παγκοσμίως. Τρεις από τις πέντε χώρες έχουν βγει από τα προγράμματα βοήθειας και η Κύπρος θα το πράξει τον Μάρτιο, επισήμανε για να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα:

«Και η Ελλάδα ήταν στον ορθό δρόμο, ώσπου η πολιτική αναστάτωση στις αρχές του περασμένου χρόνου διέκοψε την πρόοδο».
«Η Ελλάδα το καλοκαίρι μπήκε στο τρίτο πρόγραμμα. Οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές. Αλλά η Ελλάδα μπορεί να έχει το δικό της success story αν εφαρμόσει πλήρως το συμφωνημένο πακέτο μεταρρυθμίσεων» καθώς και να ανακτήσει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της, εκτίμησε, σε άλλο σημείο, ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Οι μεταρρυθμίσεις προκαλούν δυσκολίες για τους πολίτες. Μισθοί, συντάξεις και δημόσιες δαπάνες πρέπει να περικοπούν. Αλλά στο πλαίσιο μίας νομισματικής ένωσης – όπου δεν υπάρχει η επιλογή της υποτίμησης ενός εθνικού νομίσματος – η εσωτερική υποτίμηση δια της μείωσης του κόστους εργασίας είναι αναπόφευκτη προκειμένου να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα», τόνισε.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν έχουν δώσει ούτε ένα σεντ για τα προγράμματα βοήθειας. Ο ESM δεν χρησιμοποιεί το κατατεθειμένο κεφάλαιό του για τη χορήγηση δανείων, αλλά περισσότερο ως εγγύηση που του δίνει τη δυνατότητα να δανείζεται από τις αγορές με πολύ ευνοϊκούς όρους. Αυτό καθιστά τον ESM πολύ διαφορετικό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αναχρηματοδοτείται από τις κεντρικές τράπεζες» ανέφερε περαιτέρω ο Κλ. Ρέγκλινγκ, διευκρινίζοντας:

«Περνάμε το χαμηλό κόστος χρηματοδότησής μας στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, παράγοντας σημαντικά έσοδα για αυτές. Ο ελληνικός προϋπολογισμός, για παράδειγμα, εξοικονόμησε 8 δισ ευρώ σε δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους μόνο για το 2014», εξήγησε ο επικεφαλής του Μηχανισμού, προσθέτοντας ότι αυτό αντιστοιχεί στο 4,4% του ΑΕΠ και επαναλαμβάνεται ετησίως».



Διαβάστε επίσης