-->
29.03.2024

Σεπτέμβριος: Ποια ενοίκια «κουρεύονται» υποχρεωτικά και ποια κατόπιν συμφωνίας

Τους πίνακες με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας που δημοσιεύτηκαν στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις καλούνται να μελετήσουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές καθώς ο Σεπτέμβριος τους φέρνει αντιμέτωπους με πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ο ένας πίνακας, προβλέπει τις περιπτώσεις που το ενοίκιο του Σεπτεμβρίου πρέπει να κουρευτεί υποχρεωτικά κατά 40%.

Ο δεύτερος πίνακας, περιέχει τους ΚΑΔ ενοικιαστών οι οποίοι έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν μείωση ενοικίου σε ποσοστό τουλάχιστον 30% (και πάνω). Προσοχή: στον δεύτερο πίνακα άπτεται του ιδιοκτήτη αν θα δεχτεί το κούρεμα ή όχι.

Και στις δύο περιπτώσεις, ο ιδιοκτήτης θα δικαιούται έκπτωσης φόρου. Αν το κούρεμα είναι υποχρεωτικό (δηλαδή υπάρχει ΚΑΔ από τον πρώτο πίνακα) η αποζημίωση θα φτάνει στο 30% επί του ενοικίου που δεν θα καταβληθεί (δηλαδή του κουρεμένου ενοικίου). Αν πάλι το κούρεμα συμφωνηθεί ανάμεσα στον ιδιοκτήτη και στον ενοικιαστή, η επιστροφή φόρου θα είναι ίση με το 12% επί του αρχικού ενοικίου πριν αυτό κουρευτεί.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Πίνακας Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των πληττόμενων επιχειρήσεων για την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Σεπτέμβριο 2020. Σε περίπτωση τετρα-ψήφιου ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες πενταψήφιων, εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση εξαψήφιου συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες οκταψήφιων.

ΚΑΔΚΑΔ2ΚΑΔ3

Το παράρτημα με τους σχετικούς ΚΑΔ, είναι το εξής:

Πίνακας Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των πληττόμενων επιχειρήσεων για την προαιρετική απαλλαγή καταβολής μισθώματος για τον μήνα Σεπτέμβριο 2020. Σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες πενταψήφιων, εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση εξαψήφιου συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες οκταψήφιων.

ΚΑΔ4


Διαβάστε επίσης