-->
29.03.2024

Στο σκαμνί κατηγορούμενοι για τηλεφωνικές απάτες

«Τρομοκρατήθηκα. Έπαθα σοκ. Μου είπαν ότι ο γιος μου τράκαρε και σκότωσε ένα κοριτσάκι. Μου ζήτησαν χρήματα για να μην μπει στη φυλακή». Με τα παραπάνω λόγια μια μάρτυρας περιέγραψε πως εξαπατήθηκε από τα μέλη κυκλώματος στη Θεσσαλονίκη.

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης δικάζονται τα μέλη κυκλώματος που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες ζητώντας από ηλικιωμένους χρήματα με το πρόσχημα ότι συγγενείς τους προκάλεσαν θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα. Παραπέμφθηκαν συνολικά 12 άτομα, κυρίως Έλληνες και Βούλγαροι, ενώ άλλοι 8 είναι φυγόδικοι, μεταξύ των οποίων και οι φερόμενοι ως εγκέφαλοι του κυκλώματος. Τρεις από τους κατηγορούμενους είναι προφυλακισμένοι. Από την αστυνομία έχουν διακριβωθεί συνολικά 88 απάτες και απόπειρες απάτης με θύματα από τη Βόρεια Ελλάδα. Η έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό όλων των εμπλεκομένων.

«Πήραν τηλέφωνο κα μου είπαν ότι ο γιος μου τράκαρε και σκότωσε ένα κοριτσάκι. Στη συνέχεια μου μίλησε ένας άλλος λέγοντας: . «Μαμά βοήθησε με, σκότωσα ένα κοριτσάκι. Έχω ένα φίλο αστυνομικό που θα σου πει τι θα κάνεις, είπε. Μετά βγήκε στο τηλέφωνο ένας άλλος. Ζήτησα να μιλήσω με το γιο μου. Μου είπαν, του δώσαμε χάπια και είναι λιπόθυμος. Έπαθα σοκ» κατέθεσε 78χρονη μάρτυρας που έπεσε θύμα της απάτης.

«Μου ζήτησαν 90.000 ευρώ. Δεν είχα τόσα χρήματα. Δώσε τώρα τα χρήματα γιατί ο γιος σου θα παει στη φυλακή μου είπαν. Πήγα στην τράπεζα και έβγαλα 4.400 ευρώ , όσα είχα ενώ άφησα το τηλέφωνο ανοικτό . Όταν γύρισα μου είπαν να βγω στο μπαλκόνι και να τα πετάξω κάτω. Εγώ κατέβηκα στο πεζοδρόμιο και είδα έναν κύριο να με κοιτάει. Ήρθε, πήρε τη σακούλα όπου είχα τοποθετήσει τα χρήματα, την έβαλε σε μια τσάντα και έφυγε χωρίς να μου πει τίποτα. Ήμουν χάλια σκεφτόμουν το γιο μου» κατέθεσε η μάρτυρας.

Προηγουμένως, ο πρώτος μάρτυρας αστυνομικός της Ασφάλειας Κατερίνης κατέθεσε ότι έπαιρναν τηλέφωνα από άγνωστους αριθμούς κυρίως Ρουμανίας σε ηλικιωμένους και τους έλεγαν ότι συγγενικά τους πρόσωπα (εγγόνια, ανίψια, παιδιά) έχουν εμπλακεί σε θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, με θύματα ανήλικα παιδάκια. Μιλούσαν καλά ελληνικά με λίγο ξενική προφορά και ζητούσαν υπέρογκα χρηματικά ποσά ή κοσμήματα. Κατά τη διάρκεια των τηλεφωνημάτων ακούγονταν και άλλες φωνές, παριστάνοντας το υποτιθέμενο συγγενικό πρόσωπο να κλαίει και να λέει » σώσε μας».

Κατά την έρευνα, έγινε άρση τηλεφωνικού απορρήτου και εντοπίστηκαν οι εμπλεκόμενοι ενώ ένας από τους κατηγορούμενους συνελήφθη όταν πήγε να εισπράξει χρήματα από ένα θύμα. Την υπόθεση εξιχνίασε η Ασφάλεια Κατερίνης, συλλαμβάνοντας αρχικά ένα άτομο και ταυτοποιώντας συνολικά 14 άτομα. Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι δράστες εξαπάτησαν πολίτες σε διάφορες περιοχές της χώρας -κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα- και κατάφεραν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά και κοσμήματα, με τη λεία τους να ξεπερνά τις 65.000 ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια της συνολικής δράσης τους, απαίτησαν και προσπάθησαν να αποσπάσουν συνολικά πάνω από 1.200.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, για την υπόθεση συνελήφθη 53χρονος ημεδαπός και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία συνολικά 9 αλλοδαπών και 5 ημεδαπών, από τους οποίους 8 άνδρες και 6 γυναίκες μέλη της οργάνωσης, ηλικίας 19 έως 71 ετών.

Πηγή:  grtimes.gr



Διαβάστε επίσης