-->
29.03.2024

Τι προβλέπουν οι ξένοι για τον ανασχηματισμό – Ποιοι υπουργοί φεύγουν και ποιοι μένουν

Μετά τις εξελίξεις στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή των νέων οργάνων, επόμενος σταθμός για την κυβέρνηση είναι ο ανασχηματισμός.

Ωστόσο, ο επικείμενος ανασχηματισμός στην Ελλάδα απασχολεί και τον διεθνή τύπο, με τα ξένα μέσα να κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στα σχέδια του Πρωθυπουργού για την επόμενη μέρα της κυβέρνησης,

Η εφημερίδα Deutsche Welle, υπαινίσσεται αντικατάσταση υπουργών, περιγράφοντας τα προσκόμματα που βάζουν στη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων.

Από την άλλη δημοσίευμα της NZZ, παραθέτει παραδείγματα υπουργών της κυβέρνησης Τσίπρα, από τα οποία καταδεικνύεται με σαφήνεια τι συμβαίνει όταν μια κυβέρνηση, χωρίς να το θέλει, ωθείται στις ιδιωτικοποιήσεις

Ο αρθογράφος φέρνει ως παράδειγμα την περιπέτεια με το πρώην αεροδρόμιο στην περιοχή του Ελληνικού, αλλά και την κινεζική COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, υπαινισσόμενος απομακρύνσεις αρμοδίων υπουργών εν όψει ανασχηματισμού.

«Δυσάρεστη έκπληξη για τον κινεζικό κολοσσό» σημειώνει ο αρθρογράφος της NZZ. «Παρά το ότι το λιμάνι ευημερεί από τότε που το πήραν οι Κινέζοι, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε τίποτα ανεκμετάλλευτο για να τορπιλίσει την εξαγορά. Όπως κι άλλοι υψηλόβαθμοι πολιτικοί του κόμματος, πολέμησε κατά της πώλησης του λεγόμενου ‘εθνικού πλούτου’. Και άφησε πολύ χρόνο να περάσει μέχρις ότου καταθέσει στη Βουλή το συμβόλαιο με τη COSCO. Μάλιστα, λίγες μόνο ημέρες πριν από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, η COSCO ανακάλυψε ότι στην ελληνική εκδοχή (σ.σ. του συμβολαίου) ορισμένοι ευνοϊκοί γι’ αυτήν όροι είχαν αλλάξει».

Η ελβετική εφημερίδα φέρνει και το παράδειγμα του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος «με δραματικές χειρονομίες», όπως χαρακτηριστικά γράφει, αρνείται ιδιωτικοποιήσεις δρόμων, αεροδρομίων ή σιδηροδρόμων. «Και όταν αναγκάζεται να υποταχθεί στο αναπόφευκτο, διαβεβαιώνει δημοσίως πόσο δύσκολο του είναι. Εάν ο πρωθυπουργός Τσίπρας εννοούσε τα δύο πείσμονα μέλη του υπουργικού συμβουλίου όταν προειδοποιούσε αυτές τις ημέρες ότι το υπουργικό αξίωμα δεν είναι ένα αιώνιο καθήκον, θα φανεί στον αναμενόμενο ανασχηματισμό» συμπληρώνει ο ελβετός αρθρογράφος.

Με ανασχηματισμό σχεδιάζει να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την πτώση της δημοφιλίας της κυβέρνησής του, “εκτοπίζοντας” τους υπουργούς που θεωρεί εμπόδιο για την επίτευξη του στόχου τηςελάφρυνσης χρέους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το  δημοσίευμα ο πρωθυπουργός θέλει γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ώστε να εξασφαλίσει αναδιάρθρωση του χρέους και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Μία τέτοια εξέλιξη ίσως έπειθε τους πολίτες ότι οι θυσίες τους αποφέρουν καρπούς.

Ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος αντιτίθεται σε βασικές ιδιωτικοποιήσεις που απαιτούν οι θεσμοί, μεταξύ αυτών και την πώληση ποσοστού της ΔΕΗ, είναι μεταξύ των υπουργών που θα μπορούσαν να αντικατασταθούν, είπε μια από τις πηγές του Reuters. Αντίθετα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να κρατήσει τη θέση του.



Διαβάστε επίσης