-->
29.03.2024

Τα μέτρα που ανακοινώνει αύριο ο πρωθυπουργός – Δύο σενάρια για περιορισμό της κυκλοφορίας

Με δραματικούς τόνους ο πρωθυπουργός περιέγραψε κατά την εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο την ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί με την διασπορά της πανδημίας στην χώρα μας και δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει σε νέα επιπρόσθετα μέτρα με μοναδικό στόχο την ασφάλεια της δημόσιας υγείας. «Το επόμενο 15νθημερο είναι στην κυριολεξία κρίσιμο. Στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μετά την απόφαση για lockdown σε Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα, η προσοχή στρέφεται στην Αττική που κινδυνεύει να μπει σε καραντίνα. Η απόφαση να μην λειτουργήσουν τα καταστήματα την Κυριακή για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις έδωσε το στίγμα της κυβέρνησης που σκοπεύει να περιορίσει τις μετακινήσεις και τον συγχρωτισμό.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες θεωρείται βέβαιο πως ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την διεύρυνση του ωραρίου για την απαγόρευση της κυκλοφορίας όπως έχουν εισηγηθεί οι λοιμωξιολόγοι. Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως τα καταστήματα εστίασης θα κλείνουν νωρίτερα.

Ωστόσο το δίλημμα που επικρατεί είναι αν η απαγόρευση κυκλοφορίας που τώρα ισχύει από τις 12:30 τα μεσάνυχτα, θα ξεκινάει από 11 το βράδυ ή νωρίτερα. Αν ισχύσει αυτό το σενάριο τότε τα καταστήματα εστίασης θα πρέπει να κατεβάζουν ρολά το αργότερο στις 10 το βράδυ. Παράλληλα θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η τηλεργασία τόσο στον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. «Για παράδειγμα η τηλεργασία την οποία έχουμε εφαρμόσει πρέπει και να τηρείται και πρέπει να παρακολουθείται από όλους σας. Οι συγκοινωνίες έχουν ήδη προχωρήσει στην εξεύρεση άμεσων λύσεων για τη βελτίωση συνθηκών στην καθημερινή μετακίνηση. Είναι ένας διαρκής αγώνας αυτός ο οποίος γίνεται» τόνισε ο πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να βρει τρόπους έτσι ώστε οι οικονομικές επιπτώσεις από τα μέτρα που ληφθούν να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες, αλλά εκείνο που προέχει η δημόσια υγεία. «Αύριο θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες σήμερα, θα πω μόνο ότι γνωρίζουμε πια από τις διαδικασίες ιχνηλάτησης ποιες οικονομικές δραστηριότητες προκαλούν πρόβλημα γρήγορης διασποράς του ιού και ποιες δεν προκαλούν τόσο μεγάλη διασπορά του ιού, οπότε θα προσαρμόσουμε το σχέδιό μας για τον επόμενο μήνα στα πραγματικά δεδομένα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης δεν αποκλείεται το μέτρο της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους να επεκταθεί και στις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο κίτρινο δηλαδή στο στάδιο 2 προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά της νόσου. Ακόμα αναμένεται να απαγορευτούν οι μετακινήσεις από τους νομούς που βρίσκονται στο πορτοκαλί σε άλλους νομούς.

Στις 7:30 το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με κύριο θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Ευρώπη βρίσκεται σε συναγερμό και αναζητά ένα συντονισμένο σχέδιο δράσης και από τους «27» που ενδεχομένως να σημαίνει και το κλείσιμο των συνόρων από χώρες που είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένες ή την περεταίρω αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων υγείας.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα θέματα αυτά σήμερα και σε ένα έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να δούμε σε ποιο βαθμό μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα διευρωπαϊκό σύστημα δράσης. Ωστόσο, μέχρι που να γίνει αυτό, τα μέτρα τα οποία κάθε χώρα λαμβάνει αποτελούν εθνική ευθύνη της κάθε κυβέρνησης. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε συγκριτικά, το τονίζω, καλύτερα αποτελέσματα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Θα έλεγα ότι είμαστε ενδεχομένως 2 με 3 εβδομάδες πίσω από αυτό το οποίο βιώνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες σήμερα»



Διαβάστε επίσης