-->
19.04.2024

Την άνοιξη το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: Επανίδρυση του κόμματος και εκλογή προέδρου από τη βάση

Στην Κουμουνδουρου δεν θέλουν να χάσουν το timing της καλής εκλογικής εμφάνισης εξαιτίας της καλοκαιρινής ραστώνης. Συγχρόνως, όμως επιθυμούν κάποιες πιο προχωρημένες που ιδέες, που δεν τις βλέπει με καλό μάτι η αριστερή πτέρυγα, να ωριμάσουν και να βρουν χώρο να αναπτυχθούν μέσα στην κοινωνία.

Τα θέματα που έχουν ανοίξει είναι πολλά και τρέχουν μαζί με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να είναι πρωταγωνιστής και να αποδείξει από πολύ νωρίς την αναντιστοιχία λόγων και έργων της κυβέρνησης.

Το Συνέδριο, που εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί στις αρχές της άνοιξης, θα σφραγίσει τον νέο ΣΥΡΙΖΑ ειδικά αν τρέξουν διαδικασίες που θα αλλάξουν την έως τώρα φυσιογνωμία του κόμματος με την εκλογή αρχηγού από τη βάση. Αυτό το ενδεχόμενο μαζί με τους όρους της διεύρυνσης είναι η βασική αιτία που δυο διαφορετικές σχολές σκέψεις έχουν δημιουργηθεί μέσα στην Κουμουνδούρου.

Η επανίδρυση του κόμματος είναι μαζί με την προγραμματική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση στην κορυφή της ατζέντας του Αλέξη Τσίπρα που μετά την αποχώρηση του από το Μαξίμου έχει στρέψει όλο το ενδιαφέρον του σε αυτούς τους δυο στόχους.

Πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σεπτεμβρίου, που θα μπουν οι βάσεις του διαλόγου για τη μετεξέλιξη, αλλά και τη ΔΕΘ οι νομαρχιακές επιτροπές θα πραγματοποιήσουν ένα πρώτο «crash test». Οι διαδικασίες εγγραφής μελών θα ξεκινήσουν σύντομα, ώστε να καταγραφεί αν υπάρχει ένα ικανοποιητικό κύμα πολιτών που επιθυμεί να συμμετάσχει στη διεύρυνση. Θα γίνουν οι «νέοι» στον ΣΥΡΙΖΑ και κομματικά ενεργοί ή θα πάρουν απλώς μια κάρτα μέλους που θα ικανοποιεί το στόχο των 170.000 εγγεγραμμένων; Αυτή είναι μια ακόμα συζήτηση που είναι σε εξέλιξη.

Σε αυτό τον «αγώνα δρόμου» που έχει ξεκινήσει καταλυτικό ρόλο παίζουν και τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας. Αρκετοί σημειώνουν πως δεν ήταν τυχαία η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στα γράφεια της ΔΗΜΑΡ αμέσως μετά τις εκλογές. Τα μέλη της βασίζονται στη δυναμική που δημιούργησε το 31,5% της 7ης Ιουλίου και δρουν είτε αυτόνομα σε ορισμένες περιπτώσεις που κρίνουν σκόπιμο είτε σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την Κουμουνδούρου σε εκδηλώσεις που λάμβάνουν χώρα.

Είναι σε εξέλιξη, άλλωστε – όπως είχε προκύψει μετά το ραντεβού που είχε ο Αλέξης Τσίπρας μαζί τους – και η διαδικασία συνένωσης των δυο χώρων κάτω από την «σκέπη» του ΣΥΡΙΖΑ.



Διαβάστε επίσης