-->
29.03.2024

Το Μαξίμου κάνει τον απολογισμό της συμφωνίας: 4 δις ευρώ τα νέα μέτρα – Αντίστοιχα είναι και τα αντίμετρα

Με επίκεντρο τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου αλλά και τις παρασκηνιακές διεργασίες για  χρέος, κυβερνητικές πηγές προχώρησαν σε άτυπη ενημέρωση στους κυβερνητικούς συντάκτες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα βασικά μηνύματα που στέλνει η κυβέρνηση είναι πως «τα μέτρα για τα έτη 2019 και 2020 αγγίζουν περίπου τα 4 δις και ότι το ίδιο ισχύει και με τα αντίμετρα».

Ενώ σε ό,τι αφορά στο θέμα του χρέους από το Μαξίμου ανέφεραν πως «σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν μπει στο πρόγραμμα δεν υπάρχουν μέτρα για την ελληνική κυβέρνηση για το 2019 και το 2020».

Τα βασικά σημεία της ενημέρωσης έχουν ως εξής:

«Δεν μπαίνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα- δεν υπάρχουν μέτρα»

Αναφερθείς στις συζητήσεις που έγιναν στην Κίνα και δη σε ό,τι αφορά στο χρέος: «H συζήτηση είναι σε καλό δρόμο, αλλά η διαφωνία Γερμανίας-ΔΝΤ είναι πραγματικότατη. Έγινε δύσκολη και μεγάλη σε διάρκεια συζήτηση στο Μπάρι. Υφίστανται ακομα πραγματικές διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας. Το ΔΝΤ διεμήνυσε πως αν δεν πάρει αυτό που θέλει θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα. Ο πρωθυπουργός έχει πει σε όλους τους τόνους ότι αν δεν υπάρχει ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν θα υπάρξουν μέτρα. Δεν είναι υποχρεωτικό στα προγράμματα του ESM να συμμετέχει το Ταμείο. Το πρόβλημα είναι της Γερμανίας, δεν είναι δικό μας. Σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν μπει στο πρόγραμμα δεν υπάρχουν μέτρα για την ελληνική κυβέρνηση για το 2019 και το 2020».

«Αν αποχωρήσει το ΔΝΤ-η μπάλα στο γήπεδο των Ευρωπαίων»

«Εμείς θέλουμε συνολική συμφωνία για να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αν το ΔΝΤ αποχωρήσει η «μπάλα» θα είναι στην ΕΚΤ που τεχνικά μπορεί να αποφασίσει ένταξη στο QE,    αλλά δεν ξέρει κανείς αν θα πάρει μια τέτοια πολιτική απόφαση».

Για μέτρα και αντίμετρα: Γίνεται προσπάθεια να διαστρεβλωθούν τα νούμερα

«Υπάρχει ένα μπλέξιμο που άλλοτε είναι καλόπιστο και άλλοτε πολιτικά υποκινούμενο. Για το 2018 προσθέτουν ως μέτρο π.χ την εξοικονόμηση που θα γίνει μέσω της αύξησης της έκπτωσης στα κενοτόμα φάρμακα. Τα 132 εκατ. Ευρώ που θα εξοικονομηθούν τα θεωρούν περικοπή. Η φαρμακευτική δαπάνη έχει «κόφτη». Το ποσό του προυπολογισμού που θα διατίθεται θα είναι το ίδιο. Υπάρχει μια εξοικονόμηση. Παίρνονται ως μέτρα και: την περικοπή φοροαπαλλαγών στους βουλευτές, αύξηση 40 εκατ από τους φόρους που πληρώνουν οι εφοπλιστές, τη μείωση του επιδόματος θέρμανσης που μπαίνει στο επίδομα αλληλεγγύης ».

«Τα μέτρα είναι 2,1 δις για το 2019 και 1,9 δις περίπου για το 2020, στο σύνολό τους 4 δις»

«Τα μέτρα και τα ανίμετρα το 2019 έχουν πραγματική δημοσιονομική επίπτωση 1% +1%». Οι ίδιες πηγές, εξήγησαν πως «τα μέτρα είναι 2,1 δις για το 2019 και 1,9 δις περίπου για το 2020, στο σύνολό τους 4 δις και αντίστοιχα είναι και τα αντίμετρα».

Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα είναι πρόβλεψη και όχι δεσευτικός στόχος. Δεσμευτικός στόχος είναι το 3,5% Πλεόνασμα.

Με βάση τους υπολογισμούς του ΓΛΚ η αυθόρμητη κίνηση της οικονομίας θα οδηγήσει σε υπεραπόδοση. Το συνολο των κοινωνικών παρεμβάσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα για ΠΠ 3,9% είναι ύψους 7,6δις ευρώ.Γίνεται προσπάθεια από κακόπιστους να διαστρεβλωθούν τα νούμερα. Όσο κι αν μαγειρέψουν το μεσοπρόθεσμο δεν θα το βρουν».



Διαβάστε επίσης