-->
29.03.2024

Τριπλό μήνυμα σε Ερντογάν από Ευρωπαϊκή Ένωση, Γαλλία και Αυστρία: Η Τουρκία είναι παραβάτης παντού

Αυστηρά μηνύματα προς την Άγκυρα για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλαν την Κυριακή η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία, καθώς και η Αυστρία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο κ. Μισέλ τόνισε τη σημασία της αποκλιμάκωσης και κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει ενέργειες που οξύνουν την κατάσταση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πρόεδρος του Συμβουλίου ανέδειξε εκ νέου την πλήρη αλληλεγγύη της Ε.Ε. με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και την πρόθεση του μπλοκ για μία εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ξεκινήσει συνομιλίες για την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Όπως είπε, «το εύρος των μέτρων που θα ληφθούν εις βάρος της Τουρκίας» αναμένεται να είναι το κύριο θέμα των συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αν και αρνήθηκε να διευκρινίσει τον τύπο των κυρώσεων που τυχόν να αντιμετωπίσει η Άγκυρα, ο Γάλλος υπουργός είπε ότι «υπάρχει μια ολόκληρη σειρά μέτρων». «Έχουμε πολλές επιλογές και το γνωρίζει εκείνος», σχολίασε αναφερόμενος στον κ. Ερντογάν.

Μήνυμα προς την Άγκυρα, ότι «η Αυστρία θα συνεχίσει να μιλά τελείως ξεκάθαρα, όταν η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τις αρχές του κράτους δικαίου ή εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες ως μέσο πίεσης», έστειλε και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.



Διαβάστε επίσης