-->
29.03.2024

ΥΠΟΙΚ: Δεν είναι προτεραιότητα η ικανοποίηση του αιτήματος βουλευτών για αναδρομικά

Δεν αποτελεί προτεραιότητα στην τρέχουσα δημοσιονομική συγκυρία η ικανοποίηση του αιτήματος βουλευτών για λήψη αναδρομικών, επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής».

Αναφέρουν ακόμη ότι δεν πρόκειται να εκδοθεί στο προσεχές μέλλον η υπουργική απόφαση που αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Επίσης, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως πρώην βουλευτές ταγμένοι να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον εξακολουθούν να ζητούν αναδρομικά αγνοώντας τις μεγάλες και σημαντικές κοινωνικές ανάγκες.

Το ζήτημα της διεκδίκησης αναδρομικών από πρώην βουλευτές προκάλεσε πολιτική «θύελλα». Αρχικά «πυρά» αντάλλαξαν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, η οποία επιτέθηκε στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο υπουργείο Εργασίας, λέγοντας πως βάσει του νόμου Κατρούγκαλου πρώην βουλευτές που έχουν συνταξιοδοτηθεί, νομιμοποιούνται να αξιώσουν αναδρομικά αποζημιώσεις από το Δημόσιο, επικαλούμενοι την “ανάγκη” εξίσωσης των αποδοχών τους με αυτές του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Παράλληλα προειδοποίησε πως όποιος πρώην βουλευτής της δεν παραιτηθεί από τέτοιες αξιώσεις θα τεθεί εκτός κόμματος.

Απαντώντας το υπουργείο Εργασίας απέρριψε τις αιτιάσεις και πέρασε στην αντεπίθεση, λέγοντας ότι η Ν.Δ. ως κυβέρνηση με δικό της νόμο, του 2008, δημιούργησε το θέμα και έδωσε «σήμα» διεκδίκησης αναδρομικών σε πρώην βουλευτές.

Επίσης, σημείωσε ότι πρώην βουλευτές της Ν.Δ. και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι όσοι διεκδικούν τα αναδρομικά, ενώ αναφορικά με τον νόμο Κατρούγκαλου, επισημαίνει ότι αυτός επιχείρησε να αντιμετωπίσει το τετελεσμένο γεγονός τελεσίδικων αποφάσεων «από τη «βιομηχανία» προσφυγών που έστησαν χωρίς αιδώ «γαλάζιοι» και «πράσινοι» πρώην βουλευτές».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, χωρίς τον νόμο, οι αποφάσεις αυτές θα ήταν άμεσα εκτελεστές και στο σύνολο των χρημάτων που επιδίκασαν, όπως ισχύει για όλους τους άλλους συνταξιούχους και κάθε Έλληνα πολίτη.

Αντιθέτως, συμπληρώνει, με τη διαδικασία πληρωμής που προβλέφθηκε, θα ρυθμιστεί ο τρόπος και ο ρυθμός αποπληρωμής τους με υπουργική απόφαση, ώστε να μην επιβαρύνει απότομα και υπέρμετρα το δημόσιο ταμείο.



Διαβάστε επίσης