-->
29.03.2024

Χουλιαράκης: Χαλάρωση των μέτρων προσαρμογής αν συνεχιστεί η θετική εξέλιξη των εσόδων

Μέτρα θα ψηφιστούν, αλλά δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν λόγω της καλής πορείας των εσόδων, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας στην Βουλή στην Επιτροπή Απολογισμού.

Τα στοιχεία στα οποία βάσισε τις εκτιμήσεις του είναι το «ιδιαίτερα ενθαρρυντικό» από πλευράς εσόδων το πρώτο δίμηνο του 2016 και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,2% το 2015, αντί για προϋπολογιζόμενο έλλειμμα 0,6%. Τον Ιανουάριο του 2016 τα πρόσθετα έσοδα και οι λιγότερες δαπάνες ανήλθαν σε 882 εκατ. ευρώ, υπογράμμισε ο κ. Χουλιαράκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που θα νομοθετηθούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως το 2018 και τόνισε πως «αν η πορεία των εσόδων είναι καλύτερη, τότε αρκετά από τα μέτρα δεν θα υλοποιηθούν». «Θα νομοθετηθούν μεν για το 2017 ή για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου του 2018 και μετά αλλά δεν θα υλοποιηθούν με βάση την καλύτερη πορεία των δημοσιονομικών εσόδων», πρόσθεσε.

Ο κ. Χουλιαράκης επιβεβαίωσε ότι το δημοσιονομικό κενό ως το 2018 θα είναι στο 3% του ΑΕΠ και ανακοίνωσε ότι το 2% θα προέλθει από φορολογικά μέτρα και το 1% από το ασφαλιστικό.

Προσδιορίζοντας το περιεχόμενο των φορολογικών μέτρων της επόμενης περιόδου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα διακρίνονται από κοινωνική δικαιοσύνη, καθώς θα επιβαρυνθούν τα εισοδήματα (από μισθωτή εργασία ή ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα) που είναι πάνω από τα 65.000 ευρώ, ενώ θα ελαφρυνθεί η μεσαία τάξη, σε αντίθεση, όπως επεσήμανε, με όσα αναφέρουν τα ΜΜΕ.

Όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2016 ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι «είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά», αν και πρέπει να περιμένουμε τα στοιχεία από την υλοποίηση του προϋπολογισμού και τους επόμενους μήνες.



Διαβάστε επίσης