-->
29.03.2024

Δυναμιτίζει το κλίμα η Άγκυρα λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Παρά τις «φωτιές» που άναψαν στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, όσο και οι προκλητικές ανακοινώσεις, αλλά και οι διαρροές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με τις οποίες αμφισβητείται ανοιχτά η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ των ελληνικών νησιών και λίγες ώρες πριν την ιδιαίτερα κρίσιμη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα επιλέγει να τραβήξει περισσότερο το σκοινί.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο αναμένεται να θέσει στο «τραπέζι» την τουρκική προκλητικότητα και να ζητήσει από τη Συμμαχία να πάρει ξεκάθαρη θέση.

Στη συνέχεια, στις 16:30 (ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο όπως αποκάλυψε σε συνεργάτες του θα μιλήσει με ανοιχτά χαρτιά για όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας.

Navtex μεταξύ Ρόδου – Κρήτης

Σε αυτό το πλαίσιο η Άγκυρα εξέδωσε νέα Navtex στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ανάμεσα από Ρόδο και Κρήτη, ακριβώς πάνω στην λωρίδα «τεμαχισμού» της ελληνικής ΑΟΖ, όπως προβλέπει το MOU Τουρκίας – Λιβύης.

Πρόκειται για στρατιωτικές ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 5 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είχε εκδώσει αντι- NAVTEX και ο υδρογραφικός σταθμός Αττάλειας εξέδωσε νέα πάλι για το ίδιο σημείο λέγοντας μάλιστα ότι είναι παράνομος ο ελληνικός σταθμός που ακύρωνε την τουρκική NAVTEX.

Ανεβάζει περισσότερο τους τόνους το τουρκικό ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ, η Αγκυρα δυναμιτίζει λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν το κλίμα στον απόηχο της συμφωνίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλασσίων συνόρων.

Με διαρροή στο επίσημο κρατικό πρακτορείο Anadolu, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ισχυρίζεται ούτε λίγο, ούτε πολύ πως στα ελληνικά νησιά αλλά και στο δυτικό μέτωπο της Κύπρου δεν πρέπει να δοθεί ΑΟΖ, ούτε υφαλοκρηπίδα γιατί «βάση το διεθνές δίκαιο βασικός όρος είναι η αρχή της ίσης κατανομής και όχι της ίσης απόστασης».

Σύμφωνα λοιπόν με τη διαρροή του ΥΠΕΞ της Τουρκίας στο Anadolu, με βάση αυτή την αρχή, συγκρίνοντας τα νησιά με το ηπειρωτικό έδαφος άλλων χωρών μπορεί να τους δοθεί λιγότερη υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Υποστηρίζει ότι μπορεί να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως το μέγεθος, το μήκος της πρόσοψής και η θέση των νησιών και πόσο μακριά είναι από το ηπειρωτικό έδαφος.

Συγκεκριμένα, πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ ανέφεραν στο πρακτορείο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε τις συμφωνίες της για οριοθέτησης της θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τις άλλες χώρες (Αίγυπτο, Λίβανο και Ισραήλ) στη βάση της αρχής της ίσης απόστασης θεωρώντας την Κύπρο «ηπειρωτικό έδαφος». Μάλιστα η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι δεν είναι όρος η αρχή της ίσης απόστασης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.



Διαβάστε επίσης