-->
19.04.2024

Ξεκινάει η μάχη των εμβολιασμών 27 Δεκεμβρίου: 245 εμβολιαστικά κέντρα στην Αθήνα και 123 στη Θεσσαλονίκη

Οχτώ ημέρες απομένουν μέχρι την έλευση του εμβολίου στην χώρα μας και ο κυβερνητικός σχεδιασμός έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία.

Οι ειδικοί τονίζουν πως ο εφησυχασμός και η μη τήρηση των μέτρων ενόψει των Χριστουγέννων, μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες συνέπειες. Οι λοιμωξιολόγοι είναι αποφασισμένοι σε αυτό το κρίσιμο χρονικά σημείο να επιβάλλουν νέα καθολικά lockdown σε τοπικό επίπεδο, στην περίπτωση που υπάρξει έξαρση της διασποράς του Κορονοϊού.

Η πρεμιέρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στις 27 Δεκεμβρίου, ημέρα έναρξης του εμβολιασμού, οι δύο πρώτοι άνθρωποι που θα εμβολιαστούν θα είναι μια νοσηλεύτρια από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και ένα ηλικιωμένος από την Αθήνα. Ωστόσο η αρχή θα γίνει σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής (Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικόν, Θριάσιο και Ασκληπιείο Βούλας) στα οποία θα εμβολιαστούν την πρώτη μέρα 250 υγειονομικοί και αμέσως μετά την σκυτάλη θα πάρει η Θεσσαλονίκη.

Όπως είναι ήδη γνωστό, πρώτοι θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών.

Στις 28 Δεκεμβρίου θα εμβολιαστεί ο πρωθυπουργός

Από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν – όπως έχει δηλώσει ο ίδιος από την πρώτη στιγμή – θα είναι ο πρωθυπουργός.

Πρόκειται για μία συμβολική κίνηση προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα προς την κοινωνία πως το εμβόλιο θα είναι ασφαλές. Σύμφωνα με το «Star», στις 28 Δεκεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την σύζυγό του Μαρέβα θα μεταβούν στον Ευαγγελισμό και θα εμβολιαστούν παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων. Το ίδιο παράδειγμα θα ακολουθήσει και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ ερώτημα αποτελεί αν θα αποδεχθούν την πρόσκληση που τους έχει απευθύνει ο πρωθυπουργός, οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Τα εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την χώρα

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι ετοιμασίες στα 1018 εμβολιαστικά κέντρα σε ολόκληρη την χώρα. Συγκεκριμένα στην Αττική θα λειτουργήσουν 245 κέντρα, στον Πειραιά και τα νησιά του Αιγαίου 135, στη Μακεδονία – Θεσσαλονίκη 123, στην Αν. Μακεδονία – Θράκη 129, στη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα 144, στην Πελοπόννησο και τα Ιόνια Νησιά 176 και στην Κρήτη θα λειτουργήσουν 66 εμβολιαστικά κέντρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις αφορούν τα κέντρα υγείας που διαθέτει η κάθε περιοχή, ενώ θα διαμορφωθούν και άλλοι υγειονομικοί χώροι.

Η γιγαντιαία επιχείρηση «Ελευθερία»

Το αεροπλάνο με τις δόσεις του εμβολίου αναμένεται να προσγειωθεί στην χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και αμέσως θα ξεκινήσει με ειδικά φορτηγά η μεταφορά των 37 παλετών πάνω στις οποίες θα είναι συσκευασμένες οι 300.000 δόσεις οι οποίες θα αποθηκευτούν σε ψυγεία και σε ιδιαιτέρως χαμηλές θερμοκρασίες.Η Θε

σσαλονίκη που θα αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους κόμβους διανομής του εμβολίου, έφτασαν και αναμένεται να εγκατασταθούν τα επόμενα 24ωρα, οι ειδικοί καταψύκτες που απαιτούνται για τη διατήρηση του φαρμάκου.

Στα μέσα Ιανουαρίου αναμένονται οι δόσεις από το εμβόλιο της εταιρείας «Moderna» οι οποίες θα είναι μονές, σε αντίθεση με εκείνο της Pfizer, που απαιτούνται δύο δόσεις. Η πρώτη φάση του εμβολιασμού θα έχει ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, με στόχο να έχει εμβολιαστεί ένας σημαντικός αριθμός των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί και από τις δόσεις των εμβολίων που θα έρθουν στην χώρα μας καθώς δεν αποκλείεται να επαναληφθεί αυτό που έγινε με την Pfizer, με τον αριθμό να είναι μικρότερος από εκείνον που αρχικά είχε υπολογιστεί. Ο τελικός στόχος είναι το καλοκαίρι αφού θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ισχυρό τείχος στην μετάδοση της νόσου και να μπει ένα τέλος στην πανδημία.



Διαβάστε επίσης