-->
18.04.2024

«Growing Underground»: Μια φάρμα στα έγκατα του Λονδίνου

Βαθιά κάτω από τα προάστια του Λονδίνου, υπάρχει μια τεράστια φάρμα όπου καλλιεργούνται εκατοντάδες χιλιάδες από τα πιο φρέσκα λαχανικά της πρωτεύουσας.

Από το 2015, το Growing Underground έχει εκμεταλλευτεί ένα από τα οκτώ υπόγεια καταφύγια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου για να παραγάγει άφθονα προϊόντα χωρίς φυτοφάρμακα. Η καλλιέργεια γίνεται εξ ‘ολοκλήρου σε εσωτερικούς χώρους, σε μια διαδικασία που δεν θυμίζει σε τίποτα τις παραδοσιακές μεθόδους συγκομιδής.

Το project «κατέκλυσε» την αγορά φρέσκων προϊόντων ως το «πρώτο υπόγειο αγρόκτημα στον κόσμο» και δεν έχει σταματήσει να αναπτύσσεται.

Οι επιχειρηματίες Ρίτσαρντ Μπάλαρντ και Στίβεν Ντρινγκ είδαν την επένδυση ως μια μεγάλη ευκαιρία να ενισχύσουν την πράσινη οικονομία της πόλης και να κάνουν χρήση των – κατά τα άλλα εγκαταλελειμμένων – σηράγγων που βρίσκονται 10 ορόφους κάτω από το επίπεδο του εδάφους.

Πως λειτουργεί η φάρμα;

Η ενέργεια που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια αυτών των τροφίμων είναι 100% ανανεώσιμη. Οι πελάτες μπορούν να προμηθευτούν λαχανικά όπως νεροκάρδαμο και ρόκα, καθώς και βότανα όπως βασιλικό Ταϊλάνδης και σχοινόπρασο.

«Growing Underground»: μια φάρμα στα έγκατα του Λονδίνου
Tο Growing Underground έχει εκμεταλλευτεί ένα από τα οκτώ υπόγεια καταφύγια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου για να παραγάγει άφθονα προϊόντα. © Growing Underground/ Facebook

Ο Μπάλαρντ κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό του χρησιμοποιώντας εργαλεία φιλικά προς το περιβάλλον, όπως θέρμανση μέσω LED και ανακυκλώσιμο νερό. Ο εσωτερικός τρόπος λειτουργίας της φάρμας είναι ένα πραγματικό «όνειρο»: σειρές πρασίνου κάτω από μια μωβ απόχρωση.

Από το 2019 επιτρέπεται να περιηγηθεί οποιοσδήποτε στον εντυπωσιακό χώρο, εξερευνώντας τις οκτώ σήραγγες μήκους 91 μέτρων.

Το περιβάλλον των φυτών είναι εντελώς απαλλαγμένο από το έδαφος. Οι σπόροι φυτεύονται σε ανακυκλωμένους τάπητες. Η ανθεκτικότητα  παρέχει το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη των φυτών, με την βοήθεια των λαμπτήρων Led που λειτουργούν για 18 ώρες και της αυτοματοποιημένης φυσικής λίπανσης.

Πριν από την πανδημία, η επιχείρηση ήταν αρκετά κερδοφόρα για να απασχολεί εννέα υπαλλήλους. Πρόκειται για κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη – η αστική γεωργία αναμένεται να αποτελέσει έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς καθώς γίνεται απαραίτητη για το μέλλον της οικονομίας μας.

Η επιτυχία του project είναι μεγάλη, αφού ο υπόγειος κήπος συνεργάζεται με τεράστια σούπερ μάρκετ όπως το M&S και τα premium κατάστημα Whole Foods, ενώ προμηθεύει εστιατόρια με αστέρια Michelin.

Ζωτική λύση για το πρόβλημα παραγωγής

Πέρυσι, το Forbes ανέφερε ότι για να ευθυγραμμιστεί με τις τεράστιες αυξήσεις του πληθυσμού τις επόμενες δεκαετίες, η παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να αυξηθεί κατά 70% τα επόμενα 30 χρόνια.

Η καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους έχει αναφερθεί από πολλούς παγκόσμιους φορείς ως μια από τις πιο εφικτές λύσεις για την καταπολέμηση αυτού του ζητήματος.

Η νέα ευρωπαϊκή φορολογική νομοθεσία, το «άνοιγμα» της Vrbo και οι δυσοίωνες προβλέψεις του CEO της Hilton

Η ανάπτυξη της υδροπονικής τεχνολογίας εγγυάται σημαντικά μεγαλύτερη συγκομιδή ετησίως. Η παραδοσιακή γεωργία υπόκειται σε περιβαλλοντικά ζητήματα, τα οποία μπορούν να μετριαστούν σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον.

Παράλληλα, η γεωργία εσωτερικών χώρων αφαιρεί την ανάγκη για αποψίλωση των δασών.

Υπάρχουν πολλά άλλα περιβαλλοντικά οφέλη. Πολλά βότανα όπως ο κόλιανδρος προέρχονται παραδοσιακά από θερμότερα κλίματα όπως το Μαρόκο, πράγμα που σημαίνει ότι μειώνεται και η περιβαλλοντική μόλυνση που προκαλείται από τη μαζική μεταφορά ειδών που δεν είναι εύκολο να καλλιεργηθούν σε όλο τον κόσμο.

Τροφοδοτώντας την τοπική του κοινότητα, το Growing Underground εγγυείται επίσης ότι οι κάτοικοι του Λονδίνου θα έχουν πάντοτε φρέσκα προϊόντα.

με πληροφορίες από Euronews



Διαβάστε επίσης