-->
18.04.2024

Ινδία: Μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί- Έκλεισαν τα σχολεία – ΒΙΝΤΕΟ

 

Η επιδείνωση της ποιότητας του αέρα στην πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί, έχει οδηγήσει σε μια αύξηση των χρόνιων παθήσεων του αναπνευστικού μεταξύ των παιδιών, όπως το άσθμα, και η παρατεταμένη έκθεση σε φονικούς ρύπους κινδυνεύει να βλάψει και τη γνωστική τους ανάπτυξη, επισημαίνουν γιατροί.

Η μόλυνση έχει αυξηθεί σε επικίνδυνα επίπεδα σε όλο τον Νέο Δελχί και σε άλλα τμήματα της βόρειας Ινδίας αυτό τον μήνα.

Τις περισσότερες ημέρες ο Δείκτης Ποιότητας του Αέρα βρισκόταν πάνω από το 451 σε μια κλίμακα με ανώτατο όριο το 500, γεγονός που παραπέμπει σε «πολύ κακές» και «σοβαρές» συνθήκες, οι οποίες επηρεάζουν ακόμη και τους υγιείς ανθρώπους και πλήττουν σφόδρα εκείνους με υποκείμενα νοσήματα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ομοσπονδιακού συμβουλίου ελέγχου της μόλυνσης.

Ο δείκτης μετράει τη συγκέντρωση των επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων (PM2.5) σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «ασφαλή» την τιμή των PM2.5 σε 60 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα στη διάρκεια ενός 24ωρου.

Μια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων παθήσεων του αναπνευστικού μεταξύ παιδιών στην ινδική πρωτεύουσα έχει αυξήσει την ανησυχία μεταξύ των γιατρών και των γονέων.

Ο αριθμός των παιδιών με παθήσεις του αναπνευστικού έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες επτά με δέκα ημέρες, δήλωσε ο Αρβίντ Μπούντρα, επικεφαλής του παιδιατρικού τμήματος στο νοσοκομείο Max Super Speciality.

«Αυτό συνδέεται άμεσα με τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης που παρατηρούνται στην πρωτεύουσα και στη μητροπολιτική περιοχή της…», είπε ο Μπούντρα αναφερόμενος στην Περιφέρεια της Εθνικής Πρωτεύουσας του Δελχί, η οποία περιλαμβάνει και τις πόλεις γύρω από αυτήν.

Σύμφωνα με τον Πραβίν Κιλνάνι, διευθυντή του παιδιατρικού νοσοκομείου Madhukar Rainbow, έχει παρατηρηθεί μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των περιστατικών με αναπνευστικά προβλήματα.

Ενώ τα περισσότερα παιδιά μεταφέρονται στα εξωτερικά ιατρεία, κάποια χρειάζονται οξυγόνο και εντατική θεραπεία, εξήγησε ο ίδιος.

Η παρατεταμένη έκθεση σε ρύπους, ανάμεσά τους και σε μόλυβδο, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη σοβαρότερες επιπλοκές.

«Υπάρχουν κάποιες μελέτες που δείχνουν ότι οι γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου (μεταξύ παιδιών) επίσης επηρεάζονται από αυτά τα πολύ μικρά σωματίδια», είπε ο Μπούντρα.

Τα επικίνδυνα επίπεδα της ρύπανσης του αέρα ανάγκασαν χθες, Τρίτη, το βράδυ την κυβέρνηση του Νέου Δελχί να κλείσει τα σχολεία της ινδικής πρωτεύουσας μέχρι νεωτέρας και να καλέσει τους κατοίκους της να εργάζονται από το σπίτι τους.

Το Σάββατο, ο δήμος είχε δώσει εντολή για το κλείσιμο των σχολείων για μια εβδομάδα και είχε απαγορεύσει οποιαδήποτε λειτουργία των εργοταξίων για τέσσερις ημέρες.

Χθες το βράδυ η επιτροπή που είναι αρμόδια για την ποιότητα του αέρα στο Νέο Δελχί έδωσε εντολή για το κλείσιμο των σχολείων μέχρι νεωτέρας.

Τα βαρέα οχήματα δεν επιτρέπεται να εισέρχονται στην ινδική πρωτεύουσα έως τις 21 Νοεμβρίου, με εξαίρεση αυτά που μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης, και διακόπτονται οι εργασίες στην πλειονότητα των εργοταξίων, σύμφωνα με το διάταγμα.

Μηχανήματα και ψεκαστήρες κατά της ρύπανσης θα τίθενται σε λειτουργία τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα στις συνοικίες που πλήττονται από τη μεγαλύτερη ρύπανση.

Επίσης 6 από τους 11 θερμοηλεκτρικούς σταθμούς που βρίσκονται σε ακτίνα 300 χιλιομέτρων εκλήθησαν να σταματήσουν να λειτουργούν μέχρι νεωτέρας.

Η επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι τουλάχιστον οι μισοί από τους εργαζόμενους θα πρέπει να τεθούν σε τηλεργασία και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα καλούνται να κάνουν το ίδιο.

Τα μέτρα αυτά ελήφθησαν 24 ώρες μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Νέου Δελχί να μην υιοθετήσει αίτημα του Ανώτατου Δικαστηρίου για «καραντίνα λόγω της ρύπανσης».

Η ρύπανση αυτή του αέρα προέρχεται μεταξύ άλλων από τον καπνό από την καύση γεωργικών υπολειμμάτων σε γειτονικά κρατίδια.



Διαβάστε επίσης