-->
29.03.2024

Ανάλυση 15minutes.gr: Ο Κώστας Καραμανλής, που μόνο «junior» δεν είναι!

Η εκδήλωση της περασμένης Τετάρτης στην Φιλοθέη για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή θα συζητείται για πολύ. Όχι μόνο γιατί αναδείχθηκε η πορεία και το έργο του ιδρυτή της ΝΔ μέσα από την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή αλλά κυρίως γιατί ολη η ΝΔ έδωσε το παρών στο Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Πέρα από τον πρώην πρωθυπουργό, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής, παραβρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα απηύθυνε και χαιρετισμό, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και φυσικά τα μέλη της κυβέρνησης και ολη η «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Για να είναι επιτυχημένη, όμως, η εκδήλωση όπως αποδείχθηκε, ένα πρόσωπο σήκωσε όλο το βάρος. Από τον προγραμματισμό μέχρι τους ειδικούς χειρισμούς που απαιτεί μια τέτοια εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Και αυτό το πρόσωπο ήταν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής που εδώ και καιρό ήταν υπέρμαχος της ιδέας να αποδοθεί φόρος τιμής στον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας.

Και σε αυτή την περίπτωση ο Κώστας Καραμανλής κέρδισε το στοίχημα, όπως κάνει από την πρώτη μέρα που μπήκε στην πολιτική.

Άλλωστε ακόμα και όταν μπήκε στην κυβέρνηση κάποιοι είπαν ότι οφείλεται στο «βαρύ» όνομα που φέρει. Αλλά και αυτούς τους διέψευσε, αφού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη μια ξεπάγωσε μεγάλα έργα και από την άλλη έβαλε μπρος νέες και σημαντικές υποδομές για τη χώρα.

Δεν είναι τυχαίο, ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει μιλήσει δημόσια για τον Κώστα Καραμανλή θετικά. Άλλωστε ο πρωθυπουργός σπάνια αναφέρεται στην πορεία του έργου των υπουργών του και ακόμα πιο σπάνια δημόσια.

Στις αρχές του καλοκαιριού στο περιθώριο της παρουσίασης του σχεδίου για το νέο ΒΟΑΚ στα Χανιά, αυθόρμητα, χωρίς να ερωτηθεί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έπλεξε το εγκώμιό του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο Καραμανλής εξελίσσεται σε πολύ καλό υπουργό».

Εξάλλου πέρα από τον ΒΟΑΚ που όλα αυτά τα χρόνια όλο ανακοινωνόταν αλλά δεν ξεκινούσε, μεταξύ άλλων βάζει σε ρότα τον δρόμο καρμανιόλα Πατρών – Πύργου, ξεκίνησε τη νέα γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, ολοκληρώνει το μέτρο της Θεσσαλονίκης, ανανεώνει τον γερασμένο στόλο των λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και βάζει στις ράγες σιδηροδρομικά έργα 3,5 δισ. σε όλη την Ελλάδα αφού ο σιδηρόδρομος είναι το μέλλον στις μεταφορές.

Παράλληλα, στις φωτιές του Αυγούστου, όχι μόνο ήταν στο γραφείο του από την πρώτη στιγμή και συντόνιζε τις υπηρεσίες του αλλά και μετά τις φωτιές  οι έλεγχοι και οι αυτοψίες των μηχανικών του υπουργείου, ήταν άμεσες, για να «τρέξουν» οι αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Επίσης, στο θέμα του Δακτυλίου, που επιστρέφει σε λίγες μέρες, ως και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, «καλωσόρισε» την πρωτοβουλία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών να επανέλθει ο Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερες τιμητικές αναφορές στο πρόσωπο του.

Ακόμα, δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο πως ο Κώστας Καραμανλής, τόσο την περίοδο της αντιπολίτευσης όσο και τώρα, πάντα είναι στην πρώτη γραμμή και στα Μέσα Ενημέρωσης, ακόμα και σε δύσκολες στιγμές, στηρίζοντας την κυβέρνηση.

Σε πολιτικό επίπεδο είναι σαφές ότι στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο μάλιστα φαίνεται πως έχει και «καλή χημεία», διαψεύδοντας έτσι όσους υποστήριζαν ότι «δεν μπορεί ένας Καραμανλής να συνεργαστεί με ένα Μητσοτάκη».

Όχι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ισχυρός αλλά αυτή η «συμμαχία» είναι ιδιαίτερα σημειολογική πέρα από σημαντική.

Παράλληλα ο Κώστας Καραμανλής, όπως φάνηκε και στην εκδήλωση στην Φιλοθέη, παραμένει ήπιων τόνων. Ήταν στην είσοδο του Ιδρύματος και υποδεχόταν όλους τους προσκεκλημένους, καλωσορίζοντάς τους με άνεση και αμεσότητα. Είτε ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, είτε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, είτε Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κάθονταν δίπλα- δίπλα, στην τρίτη σειρά, με τον Γενικό Γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, με τον οποίο έχει καλή σχέση και χημεία.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, με σταθερά βήματα, ανοίγει ήδη τη δίκη του περπατησιά με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για το μέλλον.



Διαβάστε περισσότερα από το War Room



Διαβάστε επίσης