-->
06.12.2022

Πλεύρης: Από 1η Ιουνίου τέλος η μάσκα  -Καμία ανησυχία για την παιδική ηπατίτιδα

Στη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και το ενδεχόμενο νέας έξαρσης το φθινόπωρο αναφέρθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Σε ό,τι αφορά την άρση και των τελευταίων μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι η μάσκα θα σταματήσει να είναι υποχρεωτική στους περισσότερους χώρους από την 1η Ιουνίου, όμως είναι πιθανή η διατήρηση του μέτρου σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

«Έχουμε πει στις εξαγγελίες μας ότι η βασική ημερομηνία εξέτασης για την κατάργηση της μάσκας είναι η 1η Ιουνίου. Φαίνεται ότι θα φτάσει στην υλοποίηση του, ωστόσο μπορεί να διατηρηθεί σε κάποιους χώρους. Το πλεονέκτημα στη χώρα μας είναι ότι τους θερινούς μήνες, οι κλειστοί χώροι, είναι πολύ περιορισμένοι, στα ΜΜΜ, στα νοσοκομεία και σε χώρους φροντίδας, θα διατηρηθεί η μάσκα. Η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρο, η επιθυμία μας είναι να πάμε σε λιγότερους χώρους, όπου θα υπάρχει η μάσκα. Έχουμε μιλήσει και με την κ. Κεραμέως, έτσι ώστε να διατηρηθεί κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, αλλά και των πανελλαδικών, προκειμένου κανένα παιδί να μην χάσει τις εξετάσεις του. Στο ζήτημα των πανελλαδικών και των σχολείων θα είμαστε λίγο συντηρητικοί», τόνισε.

«Η επιθυμία της επιστημονικής κοινότητας είναι να έχουμε ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον κορονοϊό. Προφανέστατα το φθινόπωρο θα έχουμε μία έξαρση, όπως γίνεται πάντα στους χειμερινούς μήνες», είπε σχετικά με το την πιθανότητα νέου γύρου εμβολιασμών και τόνισε: «η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο. Ακολουθούμε κοινές πολιτικές με άλλες χώρες της Ευρώπης δεν κινούμαστε μόνοι μας. Παρόλο που έχουν απελευθερωθεί τα πάντα, φαίνεται πως οι σκληροί και απλοί δείκτες έχουν πέσει. Ευελπιστούμε ότι θα ακολουθήσουν τον δρόμο που ακολουθούν τέτοιου είδους φαινόμενα και θα υπάρξει ύφεση»

Ο Θάνος Πλεύρης μίλησε επίσης για τις περιπτώσεις των ξαφνικών θανάτων μικρών παιδιών, τονίζοντας ότι το υπουργείο τις παρακολουθεί επισταμένως, ενώ είπε ότι θα έχει συνάντηση με την οικογένεια του 3χρονου αδικοχαμένου παιδιού.

«Θα συναντήσω την οικογένεια του 3χρονου παιδιού. Εμείς θα κάνουμε την έρευνά μας εις βάθος. Αντίστοιχα παρακολουθούμε και την άλλη περίπτωση του 7χρονου. Οφείλω να πω ότι και τα δύο νοσοκομεία έχουν ανταποκριθεί πλήρως στις δύσκολες καταστάσεις, από εκεί και πέρα, οποιοσδήποτε συμπολίτης μας έχει απώλεια και δη απώλεια παιδιών, θα έχουμε μία παραπάνω ευαισθησία. Θέλουμε να δούμε ακριβώς τα αίτια θανάτου των παιδιών», είπε ο κ. Πλεύρης

Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας μίλησε για τις περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά που έχουν ανιχνευθεί στη χώρα μας, συνιστώντας ψυχραιμία και λέγοντας πως «με βάση τα στοιχεία, δεν υπάρχει ανησυχία».

«Έχουμε κάνει μία έρευνα από 1/1 στις νοσηλείες παιδιών, σε σχέση με τα συμπτώματα που έχει δώσει ο ΠΟΥ, και μπορύν να υπαχθούν σε αυτή την ηπατίτιδα που υπάρχει, και δεν είναι η συνήθης μορφή της. Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενη έξαρση, εάν και δεν υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να χριεάζεται ακόμα και μεταμόσχευση. Με βάση τα στοιχεία, δεν υπάρχει ανησυχία», δήλωσε.

Διαβάστε επίσης