-->
25.04.2024

Πώς εξηγούνται τα «θαύματα» με τους διασωθέντες στα ερείπια της Τουρκίας μετά το σεισμό

Η κακή κατασκευή των κτιρίων μπορεί να αποβεί λιγότερο μοιραία ορισμένες φορές. Ενώ οι περισσότερες κολώνες καταρρέουν, άλλες παραμένουν στη θέση τους σώζοντας ζωές μέσα στα χαλάσματα, όπως συνένη με μια 45χρονη γυναίκα στην Τουρκία, που ανασύρθηκε ζωντανή από τα χαλάσματα την Τετάρτη το πρωί, πάνω από εννιά μέρες μετά τον φονικό σεισμό.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης η γυναίκα διασώθηκε από κτίριο στην πόλη-επίκεντρο των σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου, την Καχραμανμαράς, ύστερα από περίπου 222 ώρες εγκλωβισμού.

Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν διασώστες να μεταφέρουν τη γυναίκα, με το όνομα Μελικέ Ιμάμογλου, δεμένη σε ένα φορείο, σε ένα ασθενοφόρο.

Οπως εξηγούσε διασώστης στην τουρκική τηλεόραση, είναι πολλές οι περιπτώσεις κτιρίων που δεν έχουν απλώς πέσει οι όροφοι ο ένας πάνω στον άλλον, αλλά επειδή κάποιες κολώνες ή τοίχοι ήταν ανθεκτικότεροι από άλλους εκ κατασκευής, οι πολυκατοικίες κατέρρεαν περιστρεφόμενες «σαν βίδα που κατεβαίνει στρίβοντας». Αυτό φαίνεται από σπίτια όπου τα έπιπλα του ενός διαμερίσματος βρίσκονται ξαφνικά στην κουζίνα άλλου, ενώ σκάλες και άλλοι χώροι παραμένουν πρακτικά άθικτοι.

Σε τέτοιες περιπτώσεις συμβαίνει άνθρωποι να παραμένουν παγιδευμένοι για μέρες, αλλά με επαρκή αέρα για να αναπνέουν, με ασφάλεια από μετασεισμούς και σε λίγες περιπτώσεις και με πρόσβαση σε προμήθειες όπως τροφή και νερό.

Συνολικά ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει σε Τουρκία και Συρία τις 41.000, με τον ΟΗΕ να εκφράζει φόβους για εξαψήφιο νούμερο. Στην Τουρκία ο τελευταίος επίσημος απολογισμός μιλούσε για 35.418 θανάτους, ενώ στη Συρία ο επίσημος αριθμός των νεκρών πλέον ανέρχεται στους 5.814.

Υποσχέσεις Ερντογάν

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ πολλοί επιζώντες είναι αντιμέτωποι με πολικές θερμοκρασίες, αφού έχουν μείνει άστεγοι.

«Θα συνεχίσουμε το έργο μας μέχρι να έχουμε ανασύρει και τον τελευταίο πολίτη που έχει μείνει κάτω από τα κατεστραμμένα κτίρια», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, έπειτα από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD).

Η εκτίμηση της κατάστασης των κτιρίων, δεκάδες χιλιάδες από τα οποία έχουν καταστραφεί, θα ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα και η ανοικοδόμηση θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Θα ανοικοδομήσουμε όλα τα σπίτια και τους χώρους εργασίας που καταστράφηκαν ή δεν είναι πλέον κατοικήσιμοι λόγω του σεισμού και θα τα παραδώσουμε στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους», πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 105.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον σεισμό, εκ των οποίων περισσότεροι από 13.000 εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Μόνο την Τρίτη, το ένατο 24ωρο μετά τους καταστροφικούς σεισμούς των 7,8 και 7,7 Ρίχτερ, ανασύρθηκαν 10 άνθρωποι ζωντανοί από τα ερείπια.

Ο κ. Ερντογάν έχει παραδεχθεί ότι αρχικά υπήρχαν προβλήματα στην αντίδραση των αρχών, αλλά έχει τονίσει ότι πλέον η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές όχι μόνο στη χώρα μας αλλά επίσης και στην ιστορία της ανθρωπότητας», υπογράμμισε.

Περισσότεροι από 2,2 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις πλέον πληγείσες περιοχές και εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια είναι μη κατοικήσιμα, σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο ΟΗΕ έχει επισημάνει ότι η φάση των διασώσεων ολοκληρώνεται και πλέον δίνεται έμφαση στην παροχή καταλυμάτων, τροφίμων και εκπαίδευσης στους επιζώντες.

«Οι ανάγκες είναι τεράστιες και αυξάνονται ώρα με την ώρα», δήλωσε ο Χανς Χένρι Π. Κλούγκε διευθυντής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). «Περίπου 26 εκατ. άνθρωποι και στις δύο χώρες έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια», πρόσθεσε.

«Επίσης αυξάνονται οι ανησυχίες για την εμφάνιση ζητημάτων υγείας που συνδέονται με τον κρύο καιρό, την υγιεινή και την αποχέτευση και την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών – με τους ευάλωτους ανθρώπους να κινδυνεύουν περισσότερο», υπογράμμισε ο Κλούγκε.

Βοήθεια στη Συρία

Ενα πρώτο κομβόι του ΟΗΕ εισήλθε στην ανταρτοκρατούμενη βορειοδυτική Συρία μέσω της Τουρκίας και του περάσματος Μπαμπ αλ Σάλαμ, το οποίο μόλις επαναλειτούργησε.

Οι επιχειρήσεις αναζήτησης επιζώντων πλησιάζουν στο τέλος τους και στη βορειοδυτική Συρία, δήλωσε ο Ραέντ αλ Σάλεχ επικεφαλής των διασωστών Λευκά Κράνη.



Διαβάστε επίσης