-->
25.06.2021

Πώς θα κάνουμε διακοπές σε 50 χρόνια

O φουτουριστής συγγραφέας Τομ Τσίζραϊτ εξετάζει κατά πόσο θα αλλάξει ο τρόπος που κάνουν διακοπές οι άνθρωποι σε 50 χρόνια από σήμερα. 

O Τσίζραϊτ μελέτησε τον τρόπο με τον οποίο οι αλλαγές στον τρόπο που ζούμε, επικοινωνούμε και εργαζόμαστε αναμένεται να μεταβάλουν το πώς ταξιδεύουμε και κάνουμε διακοπές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως οι συγκεκριμένες μεταβλητές επιδρούν στον τουριστικό τομέα είναι οι συνθήκες που βιώνουμε σήμερα, με την πανδημία του COVID-19 να έχει επιφέρει τεράστιες αλλαγές στον ταξιδιωτικό κλάδο.

Οι συγκεκριμένες αλλαγές θα επηρεάσουν – σύμφωνα με την έκθεση – την ταξιδιωτική εμπειρία στο μέλλον, αφού όπως προβλέπεται η πανδημία του COVID-19 δεν θα είναι η μόνη που θα βιώσουμε τα επόμενα 50 χρόνια.

Ανάμεσα στις υπόλοιπες βασικές αλλαγές που προβλέπει ο Τσίζραϊτ είναι η «εισβολή» της τεχνολογίας στην ταξιδιωτική εμπειρία, τα σημαντικά υψηλότερα ποσά που θα χρειάζεται να δαπανούν οι ταξιδιώτες και το τέλος του ταξιδιωτικού μοντέλου «ήλιου και θάλασσας».

Το τέλος των οικονομικών διακοπών σε παραλίες

Το αυξημένος κόστος εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και οι μεταβολές στο εργασιακό περιβάλλον, αναμένεται να βάλουν ένα τέλος στα παραδοσιακά ταξίδια δύο εβδομάδων σε ηλιόλουστους παραθαλάσσιους προορισμούς.

Οικογένεια απολαμβάνει τις διακοπές της σε παραλία
Η κλιματική αλλαγή θα δώσει ένα τέλος στο ταξιδιωτικό μοντέλο «ήλιου και θάλασσας». © Shutterstock

Πρόκειται για μία τεράστια αλλαγή, καθώς πολλές χώρες – όπως φυσικά και η Ελλάδα – έχουν συνδέσει την ταξιδιωτική εμπειρία με ένα μοντέλο «ήλιου και θάλασσας».

Όπως προβλέπει η έρευνα, πολλοί θα αναγκαστούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό κάθε τέσσερα η πέντε χρόνια, ενώ οι ευέλικτες εργασιακές πολιτικές ίσως να τους αναγκάζουν να συνεχίζουν να εργάζονται κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Η τεχνολογία θα γίνει ο νέος «τουριστικός πράκτορας»

Οι ψηφιακοί ταξιδιωτικοί βοηθοί αναμένεται να απαλλάξουν όσους προγραμματίζουν ταξίδια από το βάρος των «διαδικαστικών» – όπως η έκδοση βίζα, το κλείσιμο εισιτηρίων ή ο προγραμματισμός κοντινών αποδράσεων με νοικιασμένα αυτοκίνητα.

Παράλληλα, τα αυτοκινούμενα οχήματα του μέλλοντος θα κάνουν την πλοήγηση σε άγνωστους προορισμούς ευκολότερη από ποτέ.

Αυτικινούμενο όχημα
Τα αυτοκινούμενα οχήματα θα «λύσουν τα χέρια» των ταξιδιωτών. © Shutterstock

«Προσθέστε σε αυτά το γεγονός ότι οι περισσότερες διακοπές θα γίνονται πιο κοντά στο σπίτι, με αυτοκινούμενα οχήματα να σας οδηγούν μακριά, και ολόκληρη η εμπειρία “απόδρασης” θα γίνει πολύ λιγότερο αγχωτική», τονίζει ο Τσίζραϊτ.

Τετραπλασιασμός στις τιμές

Μία από τις πιο «δυσοίωνες» προβλέψεις της έκθεσης κάνει λόγο για εκθετική αύξηση των χρημάτων που θα χρειάζεται να δαπανήσουν όσοι πραγματοποιούν ταξίδια, με το ποσό να αναμένεται να είναι ακόμη και τέσσερις φορές υψηλότερο από ότι σήμερα.

Βασική αιτία αυτής της αύξησης θα είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία θα περιορίσει τον αριθμό των προορισμών στους οποίους θα μπορεί ο κόσμος να ταξιδέψει σε 50 χρόνια, με τη μείωση στην προσφορά να σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες θα χρειάζεται να πληρώσουν έως και τέσσερις φορές περισσότερο για να πραγματοποιήσουν κάποιο ταξίδι.

Οι θερμοκρασίες σε πολλά διάσημα τουριστικά θέρετρα ενδέχεται να είναι εξαιρετικά υψηλές, ενώ οι φόροι σε αεροπορικές εταιρείες αναμένεται αυξηθούν σημαντικά, προκειμένου να αποτραπεί ο υπερτουρισμός και οι επακόλουθες περιβαλλοντικές επιπτώσεις του.

«Μέρη όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα θα είναι απλά πολύ ζεστά το καλοκαίρι. Μπορεί ακόμη και να δούμε τη δομή του σχολικού ημερολογίου να αλλάζει, καθώς οι καλοκαιρινές διακοπές θα μεταφερθούν στο Πάσχα και το φθινόπωρο», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Τσίζραϊτ.

Ευκαιρία για «διαφυγή» από την εικονική πραγματικότητα

Τα ρομπότ και οι ψηφιακοί ήχοι θα είναι παρόντα παντού το 2070, ενώ σύμφωνα με την έκθεση οι άνθρωποι θα φορούν γυαλιά εικονικής πραγματικότητας για τουλάχιστον δέκα ώρες την ημέρα.

Ετσι, οι διακοπές θα είναι μία ευκαιρία για «ψηφιακή αποτοξίνωση» και ένας τρόπος διαφυγής σε έναν απλούστερο τρόπο ζωής.

Τουριστική ανάκαμψη για «ξεχασμένες» παράκτιες πόλεις

Καθώς η δημοτικότητα των εξωτερικών προορισμών αναμένεται να ακολουθήσει φθίνουσα πορεία, είναι αρκετά πιθανό να υπάρξει σημαντική αύξηση των επισκεπτών σε πολλές παράκτιες πόλεις του εσωτερικού.

Οι ταξιδιώτες θα μπορούν να επισκέπτονται αυτές τις πόλεις για λίγες ημέρες, κυρίως οδικώς.

Καλοκαιρινά «ρομάντζα»

Οι άνθρωποι θα κλείνονται όλο και περισσότερο στους εαυτούς τους, όσο η τεχνολογία θα τους επιτρέπει να δουλεύουν και να επικοινωνούν από την άνεση τους σπιτιού τους.

Ζευγάρι μπροστά από κάποια παραλία
Τα ταξίδια θα είναι μία από τις λίγες ευκαιρίες για νέες γνωριμίες. © Shutterstock

Οι διακοπές θα μπορούσαν να μεταβληθούν σε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσουν νέους ερωτικούς συντρόφους, συνάπτοντας σχέσεις που θα διαρκούν πολύ περισσότερο από ότι ένα καλοκαιρινό «ρομάντζο».

Ταξιδιωτικές περιπέτειες και διακοπές με αγνώστους

Οι υπαίθριες περιπέτειες θα βρίσκονται στην κορυφή κάθε ταξιδιωτικής λίστας, καθώς οι άνθρωποι θα περνούν όλο και περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, με την καθημερινότητα τους να μην τους προσφέρει αρκετές «συγκινήσεις».

Ετσι, δραστηριότητες όπως γιόγκα και πιλάτες αναμένεται να αντικατασταθούν από πιο περιπετειώδεις ταξιδιωτικές εμπειρίες όπως το ράφτινγκ, το κανό και άλλες.

«Οι διακοπές θα είναι μια ευκαιρία να κάνουμε τις καρδιές μας να χτυπούν δυνατά, πραγματοποιώντας δραστηριότητες που φαντάζουν πραγματικά επικίνδυνες», προβλέπει ο Τσίζραϊτ.

Ταξίδι στο μέλλον.
Η τάση για τρισδιάστατα τυπωμένα σπίτια αναμένεται να επεκταθεί και στις εξοχικές κατοικίες, οι οποίες θα διαθέτουν «living walls» που θα δίνουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να «μαζεύουν» φυτά και βότανα. © Shutterstock

Παράλληλα, καθώς οι φίλοι περιορίζονται στα social media, οι διακοπές σε γκρουπ θα συγκεντρώνουν μεγάλη ζήτηση, καθώς οι άνθρωποι θα επιζητούν να γνωρίσουν άτομα με διαφορετικές ιδέες και αντιλήψεις.

Τρισδιάστατες εκτυπωμένες εξοχικές κατοικίες

Καθώς οι διακοπές θα γίνουν η μοναδική ευκαιρία για να αποδράσεις στη φύση, είναι πολύ πιθανόν να αναδυθούν εξοχικές κατοικίες τύπου «Hobbit», οι οποίες θα βρίσκονται ενσωματωμένες στο φυσικό τοπίο.

Η τάση για τρισδιάστατα τυπωμένα σπίτια αναμένεται να επεκταθεί και στις εξοχικές κατοικίες, οι οποίες θα διαθέτουν «living walls» που θα δίνουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να «μαζεύουν» φυτά και βότανα.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του COVID-19

Δυστυχώς – όπως προβλέπουν οι ειδικοί – η τρέχουσα πανδημία δεν θα είναι η μοναδική που θα ζήσουμε μέσα στα επόμενα 50 χρόνια.

Οι συνέπειες της αναμένεται να έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στον τρόπο που ταξιδεύουμε, ενώ ανάμεσα στις βασικές αλλαγές θα είναι το «πλεονέκτημα» που θα δίνει σε εργοδότες και εργαζόμενους η δυνατότητα για εξ’ αποστάσεως εργασία – ακόμη και κατά τη διάρκεια των διακοπών.

«Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι οι εργοδότες θα αναγνωρίζουν ότι είναι δυνατόν κάποιος να εργαστεί από οπουδήποτε στον κόσμο, οπότε θα έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας όταν υποβάλουμε ένα αίτημα να απομονωθούμε σε ένα απομακρυσμένο εξοχικό σπίτι στη Σκοτία για ένα μήνα», αναφέρει ο Τσίζραϊτ.

με πληροφορίες από Metro


Διαβάστε επίσης