-->
07.02.2023

Η πρόταση τομή για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Αυστρίας, Γερμανίας

Μια νέα ηλεκτρική διασύνδεση με Γερμανία και Αυστρία συνολικής χωρητικότητας 3 GW έχει κάνει η ελληνική πλευρά στον σκληρό πυρήνα της Κομισιόν, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στο συνέδριο Renewable& Storage.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο που ο κ. Σκρέκας δεν έκρυψε την δυσκολία του, λέγοντας ότι η διασύνδεση θα διασχίζει την Αλβανία και τις βορειότερες χώρες μέχρι να φτάσει στην Αυστρία και από εκεί στη Γερμανία με προοπτική να φτάσει τα 9 GW.

«Δεν είναι εύκολο έργο, αλλά υπάρχει μεγάλη ανάγκη για πράσινη ενέργεια στη νότια Γερμανία που μπορεί να παράσχει η Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Σκρέκας

Συνολικά στον τομέα των διασυνδέσεων ο κ. Σκρέκας είπε πως θα επενδυθούν περίπου 10 δισ. ευρώ για το διπλασιασμό των διεθνών καλωδίων με Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Ιταλία, ενώ προχωρεί ο σχεδιασμός και το άλλο μεγάλο πρότζεκτ της διασύνδεσης με Αίγυπτο, συνολικής ισχύος 3 GW.

Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας ο κ. Σκρέκας είπε πως «θα ανακτούμε οποιαδήποτε υπερέσοδα στην ενέργεια». Τόνισε πως μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν χορηγηθεί επιδοτήσεις κοντά στα επτά δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα 2,3 δισ. από τα οποία προέρχονται από τον προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα από τις άλλες πηγές εσόδων όπως οι δημοπρασίες ρύπων, ο ειδικός λογαριασμός της πράσινης ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), και τα ανακτώμενα υπερέσοδα στον κλάδο παραγωγής που εφαρμόζεται από αρχές Ιουλίου.Διαβάστε επίσης