Search
Close this search box.
Search

Έκτακτες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. – Όλα τα ονόματα που προάγονται και αποστρατεύονται

Πριν 6 έτη

Πραγματοποιήθηκαν χθες οι έκτακτες κρίσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., υπό την προεδρία του νέου αρχηγού Μιχάλη Καραμαλάκη. Πρόκειται για την τρίτη διαδικασία κρίσεων μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, φαινόμενο πρωτοφανές στα αστυνομικά χρονικά της χώρας. Από τους τέσσερις αντιστρατήγους, διατηρητέος στο σώμα κρίθηκε μόνο ο μέχρι πρότινος προϊστάμενος του Επιτελείου, Ανδρέας Δασκαλάκης, ο οποίος προήχθη σε υπαρχηγό.

Αντίθετα, αποστρατεύτηκαν οι επιθεωρητές Βορείου και Νοτίου Ελλάδος, Ανδρέας Αποστολόπουλος και Χρήστος Δραγατάκης, καθώς επίσης και η πρώτη γυναίκα αξιωματικός που κατάφερε να αναρριχηθεί στον βαθμό του αντιστρατήγου, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, επικεφαλής του Κλάδου Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ.

Στον βαθμό του αντιστρατήγου προήχθησαν οι κ. Κωνσταντίνος Σκούμας, Κωνσταντίνος Λαγουδάκης και ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της ΓΑΔΑ, Ανδρέας Βασιλόπουλος. Ο πρώτος αναλαμβάνει καθήκοντα επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος, ο δεύτερος προϊσταμένου του Επιτελείου, ενώ ο κ. Βασιλόπουλος τοποθετήθηκε στη θέση του επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος. Διατηρητέοι στον βαθμό τους κρίθηκαν εννέα υποστράτηγοι και οκτώ αποστρατεύθηκαν. Μεταξύ αυτών, ο «φρούραρχος» της Βουλής, Κωνσταντίνος Κυριαζόπουλος, και ο διοικητής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Νίκος Ζησιμόπουλος.

Από τους ταξίαρχους, 11 προήχθησαν σε υποστρατήγους, 35 παρέμειναν στον βαθμό τους και 19 αποστρατεύθηκαν. Στους προαχθέντες συγκαταλέγονται ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Παρασκευάς Σανιδάς, ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Γιώργος Κανέλλος, ο διοικητής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Ηλίας Κοσσυβάκης και ο διευθυντής της Τροχαίας Αττικής, Νίκος Σπανουδάκης. Αντίθετα, εκτός σώματος τίθενται ο επί σειράν ετών επικεφαλής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αερολιμένα Αθηνών, Μιχάλης Σδούκος, και ο διοικητής της Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων, Γιώργος Γλυκόπουλος.

Η διαδικασία συνεχιζόταν χθες το βράδυ, με τις τοποθετήσεις ταξιάρχων και τις κρίσεις των αστυνομικών διευθυντών. Οι προαγωγές και οι αποστρατείες αξιωματικών πυροδότησαν νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τοποθετήθηκαν οι Υποστράτηγοι της Ελληνικής Αστυνομίας

Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, έγιναν οι τοποθετήσεις των Υποστρατήγων της Ελληνικής Αστυνομίας, ως ακολούθως:

ΜΕΝΕΞΙΔΗ Νικόλαο, στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου υπηρετεί, ως Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή.
ΚΟΡΔΟΛΑΙΜΗ Παναγιώτη, από Γενική Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων στην Αστυνομική Ακαδημία, ως Διοικητή.
ΒΟΛΥΡΑΚΗ Στυλιανό, από Επιτελικό Γραφείο Αρχηγού στο Γραφείο κ. Προϊσταμένου Επιτελείου/Α.Ε.Α., συνεχιζομένης αποσπάσεώς του στο Γραφείο κ. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
ΚΡΙΚΑ Δημήτριο, στην Υπηρεσία Προστασίας Προέδρου Δημοκρατίας, όπου υπηρετεί, ως Διευθυντή.
ΝΤΖΙΟΒΑΡΑ Παναγιώτη, από Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης στον Κλάδο Οικονομικοτεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής/Α.Ε.Α., ως Προϊστάμενο, με δαπάνες δημοσίου.
ΨΩΜΑ Γεώργιο, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, όπου υπηρετεί, ως Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή.
ΓΙΑΝΝΙΝΑ Γεώργιο, από Δ/νση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας/Α.Ε.Α. στη Γενική Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων, ως Γενικό Διευθυντή.
ΚΑΣΤΑΝΗ Γεώργιο, στον Κλάδο Ασφάλειας/Α.Ε.Α., όπου υπηρετεί, ως Προϊστάμενο.
ΑΪΒΑΖΙΔΗ Αβραάμ, από Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, ως Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή.
ΣΑΝΙΔΑ Παρασκευά, από Δ/νση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ως βοηθό.
ΡΟΥΤΖΑΚΗ Αντώνιο, από Δ/νση Αστυνομίας Ρεθύμνης στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, ως Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή, με δαπάνες δημοσίου.
ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟ Λάζαρο, από Δ/νση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ως Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή.
ΚΑΝΕΛΛΟ Γεώργιο, από Δ/νση Ασφάλειας Αττικής στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδος, ως Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή, με δαπάνες δημοσίου.
ΤΖΕΦΕΡΗ Πέτρο, από Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ως Διευθυντή.
ΔΟΥΒΑΛΗ Γεώργιο, στη Δ/νση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, όπου υπηρετεί, ως Διευθυντή.
ΚΑΝΑΚΟΥΣΑΚΗ Ιωσήφ, στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου, όπου υπηρετεί, ως Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή.
ΓΚΑΡΙΛΑ Ελευθέριο, από Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας στον Κλάδο Τάξης/Α.Ε.Α., ως Προϊστάμενο.
ΣΚΛΑΒΟ Σπυρίδωνα, από Δ/νση Αστυνομίας Κορινθίας στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων, ως Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή, με δαπάνες δημοσίου.
ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ Νικόλαο, από Δ/νση Τροχαίας Αττικής στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδος, ως Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή, με δαπάνες δημοσίου.
Αυτοί είναι οι Αστυνομικοί Διευθυντές που προάγονται

Με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε στην Αθήνα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33 παρ.5 του π.δ.24/1997, την 23 Ιουλίου 2019, μετά από πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη :
Α. Προάγονται, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 29 παρ.1 περίπτ. γ’ εδάφιο πέμπτο, 38 παρ.1 και 40 παρ.1 του π.δ.24/1997, σε συνδυασμό μ’ αυτές του π.δ.98/2018, στο βαθμό του Ταξιάρχου, για πλήρωση κενών οργανικών θέσεων του βαθμού αυτού, οι κατωτέρω Αστυνομικοί Διευθυντές Γενικών Καθηκόντων της Ελληνικής Αστυνομίας, ως ακολούθως :
1. 247562 Γέρμανος Θωμάς του Αθανασίου
2. 242037 Παραδεισανός Αδάμ του Αλεξάνδρου
3. 241754 Κεραμάς Θεόδωρος του Αθανασίου
4. 241825 Κωστούλας Βασίλειος του Δημοσθένη
5. 241385 Χριστοδουλίδης Ασημάκης του Βασιλείου
6. 229544 Κατσιαμάκας Ιωάννης του Σπυρίδωνα
7. 241567 Βράντζας Βασίλειος του Νικολάου
8. 241201 Τζιτζής Αντώνιος του Θωμά
9. 240789 Μπακόλας Δημήτριος του Κωνσταντίνου
10. 242180 Τρικαλίτης Νικόλαος του Σπυρίδωνα
11. 241701 Καμπύλης Χρήστος του Νικολάου
12. 247495 Βασιλείου Γεώργιος του Περικλή
13. 228959 Παπαδοπούλου Αικατερίνη του Κοσμά
14. 240927 Παπαδόπουλος Γεώργιος του Χριστοφή
15. 240388 Καλόγηρος Χαράλαμπος του Βασιλείου
16. 242086 Ρόκκος Βασίλειος του Ευαγγέλου
17. 238863 Νταλαχάνης Ιωάννης του Κωνσταντίνου
18. 240994 Πέτσας Δημήτριος του Γεωργίου
19. 235481 Ρούσσος Ηλίας του Κωνσταντίνου
20. 239237 Γεωργόπουλος Παναγιώτης του Ευαγγέλου
21. 241920 Μπαμπαλούκας Ανδρέας του Κωνσταντίνου
22. 240491 Κεσελίδης Σταύρος του Θεμιστοκλή
23. 237554 Βαρδιάμπασης Στυλιανός του Νικολάου
24. 241713 Καραΐσκος Γεώργιος του Παναγιώτη
25. 241412 Δάβαλος Δημήτριος του Κωνσταντίνου
26. 238635 Κουφός Απόστολος του Αθανασίου
27. 240434 Καραμανλής Ιωάννης του Γεωργίου
28. 238552 Αυγερινός Δημήτριος του Κωνσταντίνου
29. 226915 Παπαδήμος Δημήτριος του Αλεξάνδρου

Β. Προάγονται, ενόψει αυτεπάγγελτης αποστρατείας, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 29 παρ.1 περίπτ. γ’ εδάφιο έκτο, 43 παρ.1 περίπτ. α’ και 47 του π.δ.24/1997, σε συνδυασμό μ’ αυτές του π.δ.98/2018, στο βαθμό του Ταξιάρχου εκτός οργανικών θέσεων, οι κατωτέρω Αστυνομικοί Διευθυντές Γενικών Καθηκόντων της Ελληνικής Αστυνομίας :
1. 240776 Μούρτος Αριστείδης του Ευαγγέλου
2. 242450 Αριστομενόπουλος Ιωάννης του Γεωργίου
3. 241531 Αντωνόπουλος Ιωάννης του Αργυρίου
4. 239650 Μάρκου Χριστόφορος του Νικολάου
5. 236506 Σκριάπας Ιωάννης του Γεωργίου
6. 242200 Τσιγγούνης Παναγιώτης του Αθανασίου

– Οι Αξιωματικοί αυτοί θα αποστρατευθούν μετά τριάντα (30) ημέρες από την προαγωγή τους αυτή, με άλλο προεδρικό διάταγμα.
Γ. Προάγεται, ενόψει αυτεπάγγελτης αποστρατείας, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 29 παρ.2 εδάφιο δεύτερο, 43 παρ.2 και 47 περίπτ. δ’ του π.δ.24/1997, στο βαθμό του Ταξιάρχου εκτός οργανικών θέσεων, η Αστυνομικός Διευθυντής Γενικών Καθηκόντων της Ελληνικής Αστυνομίας Απανωμεριτάκη Σμαράγδη του Δημητρίου (ΑΓΜΣ.228774), Υπηρεσίας Γραφείου, η οποία θα αποστρατευθεί μετά τριάντα (30) ημέρες από την προαγωγή της αυτή, με άλλο Προεδρικό διάταγμα.
Δ. Προάγεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 παρ.1 περίπτ. γ’ εδάφιο πέμπτο, 38 παρ.1, 40 παρ.1 και 42 παρ. 2 του π.δ.24/1997, ο Αστυνομικός Διευθυντής Γενικών Καθηκόντων της Ελληνικής Αστυνομίας Μπάλλας Γεώργιος του Ζώη (ΑΓΜΣ.236929), στο βαθμό του Ταξιάρχου, κατόπιν άρσης του κωλύματος συνεπεία του οποίου ανεβλήθη η κρίση του για το έτος 2019, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 36 παρ. 5 του ως άνω προεδρικού διατάγματος, αναδρομικά από 19-2-2019, χρονολογία προαγωγής στο βαθμό αυτό του νεωτέρου τότε ομοιοβάθμου συναδέλφου του Τσάτση Μιχαήλ του Φωτίου (ΑΓΜΣ.241457), προ του οποίου και εντάσσεται στην επετηρίδα των Αξιωματικών Γενικών Καθηκόντων της Ελληνικής Αστυνομίας.
– Αριθμός Βεβαιώσεως Δ/νσης Ελέγχου, Εκκαθάρισης και Πληρωμής Δαπανών/ Γ.Δ.Ο.Ε.Σ./ Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη : 21913 / 23-7-2019.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης κατηγόρησε τους κ. Μητσοτάκη και Χρυσοχοΐδη ότι «γυρίζουν τη χώρα και την Ελληνική Αστυνομία στο πιο μαύρο παρελθόν τους», προσθέτοντας ότι «οι νέες έκτακτες, κομματικές κρίσεις αποτελούν τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πιο βίαιη και οργανωμένη επίθεση κατά της αξιοκρατίας στα σώματα ασφαλείας».

Στην επίθεση του κ. Ραγκούση απάντησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι «προήχθησαν σε αντιστρατήγους οι τρεις πρώτοι στην επετηρίδα. Συνεπώς προκαλεί εύλογα ερωτήματα, το γιατί ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ καταφέρεται, ακόμα μία φορά, κατά της πολιτικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, με οξύτατες εκφράσεις, πολύ πέραν των ορίων της πολιτικής αντιπαράθεσης». Την αποστρατεία της κ. Τσιριγώτη σχολίασε μέσω Twitter η πρώην υπουργός Ολγα Γεροβασίλη: «Σήμερα, μεταξύ πολλών αξιόλογων στελεχών, είδε την πόρτα της εξόδου και η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος, που διαχειρίστηκε κατά γενική ομολογία άρτια το μεταναστευτικό. Οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης, όπως και η αξιοκρατία, είναι μάλλον έννοιες ασύμβατες με τη διακυβέρνηση της Ν.Δ.».

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.