29.05.2020    09:35

Ήττα Καμμένου στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα – Ζήτησε να παραιτηθούν οι υπουργοί των ΑΝΕΛ αλλά «έφαγε πόρτα» – Διέκοψε αιφνιδιαστικά τη συνεδρίαση

Απίστευτα πράγματα γίνονται στο κόμμα των ΑΝΕΛ, το οποίο μάλλον δεν είναι κόμμα πλέον. Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε εξουσιοδότηση για να παραιτηθούν οι υπουργοί που είναι μέλη και βουλευτές των ΑΝΕΛ και να άρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση αλλά δεν την έλαβε.

Οι παριστάμενοι υφυπουργοί, βουλευτές και στελέχη των ΑΝΕΛ δεν έδωσαν την εξουσιοδότησή τους στον Πάνο Καμμένο να «διατάξει» την παραίτησή τους από την κυβέρνηση όταν (και αν) η Συμφωνία των Πρεσπών φτάσει προς κύρωση στη Βουλή, κατηγορώντας τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ότι ευθύνεται γιατί με τους χειρισμούς του οδήγησε το κόμμα σε στρατηγικό αδιέξοδο.

Μετά από αυτό ο Πάνος Καμμένος διέκοψε αιφνιδιαστικά τη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ «γιατί είμαστε σε διαρκή συνεδρίαση», όπως είπε στους βουλευτές του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πάνος Καμμένος ζήτησε έγκριση προκειμένου να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου και να συνεννοηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να αποχωρήσουν όλα τα στελέχη και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ που μετέχουν στην κυβέρνηση και παράλληλα να ζητήσει την δέσμευση του πρωθυπουργού πως δεν θα τους επαναφέρει σε υπουργεία ή στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι υπήρξε έντονη αντίδραση από τα στελέχη που μετείχαν στην συνεδρίαση τα οποία εκτός από την επι της ουσίας διαφωνία τους με την πρόταση εξήγησαν ότι το ζήτημα πρέπει να επανατεθεί όταν θα υπάρξει απαρτία. Ειδικότερα, υπογράμμισαν ότι από την συνεδρίαση λείπει η κυρία Ελενα Κουντουρά, η κυρία Μαρία Χρυσοβελώνη και ο κ. Τέρενς Κουίκ. «Δεν έχει υπάρξει απόφαση και ανακοίνωση διαγραφής τους εκτός αν τους έχεις διαγράψει και δεν μας το λες» φέρεται να ειπώθηκε μεταξύ άλλων.

Με την άποψη του Πάνου Καμμένου στοιχήθηκαν μόνο η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο Κώστας Κατσίκης. Η πλειονότητα των υπολοίπων παρισταμένων δηλαδή ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης, οι βουλευτές Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κώστας Ζουράρις και ο υφυπουργός Νίκος Μαυραγάνης (δεν είναι βουλευτής) ετάχθησαν υπέρ της άποψης να επαναληφθεί η συνεδρίαση της διευρυμένης ομάδας των ΑΝΕΛ τις επόμενες ημέρες με τη συμμετοχή της της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, της υφυπουργού Μαρίνας Χρυσοβελώνη και των υπολοίπων βασικών στελεχών που απουσίαζαν από τη σημερινή σύναξη.

Πλην της κυρίας Κόλλια-Τσαρουχά και του κ. Κατσίκη που ευθυγραμμίστηκαν με τις απόψεις του Πάνου Καμμένου, τα υπόλοιπα στελέχη των ΑΝΕΛ που συμμετείχαν στη συζήτηση εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για τους χειρισμούς του προέδρου των ΑΝΕΛ και ζήτησαν ξεκάθαρα να είναι παρόντες όλοι οι βουλευτές προκειμένου να ληφθεί απόφαση για τη συμμετοχή ή όχι στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Η πλειοψηφία των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ τάχθηκαν με σαφήνεια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα Σκόπια για την αναθεώρηση του συντάγματος στη γειτονική χώρα. Αναμένοντας τις αποφάσεις των Σκοπιανών, δηλαδή την οριστική έγκριση ή απόρριψη της συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά τους, ο κ. Καμμένος είπε ότι αναβάλει και την προγραμματισμένη για σήμερα τηλεοπτική συνέντευξή του στο Star. Σε μια νέα ελαφρά κυβίστηση προέβη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή των Ελλήνων παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι δεν θα προχωρήσει σε πολιτικές πρωτοβουλίες -δηλαδή στην προαναγγελθείσα παραίτηση του από την κυβέρνηση Τσίπρα- προτού επισημοποιηθεί η έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το κοινοβούλιο των Σκοπίων. «Ούτε έχω υποβάλλει παραίτηση από υπουργός, ούτε μπορεί να προδικάσει η ΝΔ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Σκόπια, ούτε έχω δηλώσει εγώ πουθενά επισήμως ή ανεπισήμως ότι τελώ υπό παραίτηση» δήλωσε επισήμως ο κ. Καμμένος στη Βουλή ενώπιον βουλευτών και της στρατιωτικής ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων.

Στο μεταξύ, αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας η προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις εξελίξεις στην πΓΔΜ και το εάν ο πρωθυπουργός Zoran Zaev θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 80 βουλευτών προκειμένου να ψηφιστεί η αναθεώρηση του Συντάγματος και να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.
Σε λίγη ώρα αναμένεται να αρχίσει στη βουλή της πΓΔΜ η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα σκοπιανά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός της χώρας, Zoran Zaev, φέρεται να έχει εξασφαλίσει τις 80 ψήφους που απαιτούνται.
«Είμαστε σε διαρκή συνεδρίαση.
Δεν μπορώ να μιλήσω, ούτε να συναντηθώ, ούτε να δώσω συνέντευξη, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος εξερχόμενος της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ.
Επίσης διέψευσε τις πληροφορίες περί ψήφου κατά συνείδηση.
Νωρίτερα είχε αναφέρει:
«Είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με τον Τσίπρα μέχρι να αρθεί η εμπλοκή στα Σκόπια.
Θα μιλήσουμε αργότερα εάν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση», ανέφερε ο κ.Καμμένος, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτική Ομάδας των ΑΝΕΛ, η οποία είναι σε εξέλιξη.