10.07.2020    13:29

Αλ. Τσίπρας: Δεν απειλούμε κανέναν, δεν φοβόμαστε κανέναν – Η Τουρκία να αφήσει την αδιέξοδη ρητορική κλιμάκωσης

Να εγκαταλείψει «την αδιέξοδη ρητορική κλιμάκωσης της έντασης που δεν οδηγεί πουθενά» κάλεσε την Άγκυρα ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στη διάρκεια της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο, διαμηνύοντας ότι «η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά την ίδια στιγμή δεν φοβάται κανέναν».

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και ασφαλής, με ισχυρές συμμαχίες και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, προβληματισμού βεβαίως, αλλά όχι ανησυχίας» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Συνέστησε επίσης στην τουρκική πλευρά «να αφήσει τις επιθέσεις και να προχωρήσει σε μία κίνηση καλής θέλησης για την επίσπευση της επιστροφής των δύο στρατιωτικών» που κρατούνται στις φυλακές στην Αδριανούπολη.

«Οι ανατολικοί γείτονές μας εντείνουν την προκλητικότητά τους και οξύνουν την κατάσταση σε όλα τα μέτωπα» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι η στάση αυτή της Άγκυρας σχετίζεται και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της και με τις ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η Ελλάδα «συνεχίζει να αξιοποιεί κάθε διπλωματικό δίαυλο και κάθε επιρροή που διαθέτει» και χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» την ομόθυμη στάση των Ευρωπαίων εταίρων.

Υπογράμμισε στη συνέχεια πως με δεδομένη την στάση της Τουρκίας η Ελλάδα έχει έναν ακόμη λόγο να επιδιώκει το κλείσιμο ολοένα και περισσότερων μετώπων στην εξωτερική πολιτική και να συνεχίζει τις προσπάθειες να επιλύσει διαφορές με βόρειους γείτονές της χωρίς υποχωρήσεις από τις πάγιες εθνικές της θέσεις.

«Η Ελλάδα οφείλει να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την προσπάθεια που διασφαλίζει συνθήκες καλής γειτονίας» συνέχισε, ενώ αναφερόμενος στις διαφωνίες με τους ΑΝΕΛ είπε πως «όλοι παρά τις διαφορετικές μας προσεγγίσεις συμφωνούμε σε αυτή την ανάγκη να συνεχίσει η κυβέρνηση αυτή την προσπάθεια».

Επικρίνοντας στη συνέχεια τη στάση της αντιπολίτευσης και ιδίως της Ν.Δ. σημείωσε ότι «θα ήταν ευχής έργο τουλάχιστον στα θέματα εξωτερικής πολιτικής να υπήρχε ένα κλίμα συνεννόησης και ενότητας». «Λυπάμαι αλλα δεν το βλέπω, μακάρι να διαψευστώ» είπε.

«Βασικό ορόσημο ο ερχόμενος Αύγουστος»

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «βασικό ορόσημο για το κυβερνητικό έργο είναι ο ερχόμενος Αύγουστος, η έξοδος από την επιτροπεία και το τέλος των προγραμμάτων», χαρακτηρίζοντας όλα τα παραπάνω «μεγάλη τομή στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας».

«Η τρίτη αξιολόγηση έκλεισε έγκαιρα χωρίς παράλογες απαιτήσεις από πλευράς των δανειστών… Η Ελλάδα έχει αλλάξει, δεν είναι πια μια χώρα που συσσωρεύει ελλείμματα» είπε ο Πρωθυπουργός.

Όπως επισήμανε «για να κλείσει τον φαύλο κύκλο της επιτροπείας η κυβέρνηση δούλεψε σκληρά και κυρίως εξασφάλισε τρεις βασικές προϋποθέσεις:

– Αποκατέστησε την αξιοπιστία της χώρας

– Δημιούργησε τις κατάλληλες ευρωπαϊκές συμμαχίες ώστε να σπάσει το ταμπού της λιτότητας

– Πέτυχε μία μακρά περίοδο πολιτικής σταθερότητας».

Πρόσθεσε μάλιστα πως στόχος της κυβέρνησης είναι «αυτή η περίοδος να διευρυνθεί». Στόχος της κυβέρνησης είναι να οδηγήσει στη λαϊκή ετυμηγορία στο τέλος της θητείας της το φθινόπωρο του 2019, ανέφερε.