26.05.2020    23:43

Αλ. Τσίπρας: Ο τροχός της ιστορίας έχει αλλάξει φορά – Δριμεία επίθεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Ηχηρό μήνυμα νίκης και αναγέννησης της πατρίδας μας» έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τα Χανιά «και την Κρήτη των μεγάλων δημοκρατικών αγώνων, έναν τόπο συνυφασμένο με τη διαρκή μάχη για τη συλλογική πρόοδο, τον τόπο του Ελευθέριου Βενιζέλου και των μεγάλων αγωνιστών της εθνικής αντίστασης, αλλά και τον τόπο του Ελ Γκρέκο και των Ξυλούρηδων», όπως είπε μιλώντας στο κλειστό Γυμναστήριο του Εθνικού Σταδίου.

«Είναι μικρά πλέον αυτά τα γήπεδα για να χωρέσουν τον ενθουσιασμό για τον αγώνα που έχουμε μπροστά μας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος τόνισε ότι «η ετυμηγορία του λαού είναι πολύ πιο βαριά έναντι εκείνων που πορεύονται με θράσος και αλαζονεία, που δεν είχαν τη στοιχειώδη εντιμότητα και ευθύτητα να αναλάβουν την ευθύνη για τις πράξεις τους, για το βάρος μιας τεράστιας κρίσης που σήκωσε ο λαός».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «αυτοί που για δεκαετίες συμπεριφέρθηκαν ως σαν να τους άνηκε η χώρα, βρέθηκαν το 2015 τρεις φορές μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία και με την ψήφο του βρέθηκαν στο περιθώριο της πολιτικής ιστορίας. Και αυτό ήταν τελικά το μεγάλο, το αποφασιστικό βήμα για να σηκώσει ξανά η χώρα ανάστημα παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες στις οποίες βρέθηκε».

«Εμείς, δεν πήραμε το τιμόνι της χώρας γιατί μας το χάρισαν οι ισχυροί ή μας το κληρονόμησαν οι ξακουστοί πρόγονοί μας. Εμάς μας έφερε στη θέση αυτή η συλλογική δύναμη των Ελλήνων και των Ελληνίδων, που μας εμπιστεύτηκε για να κάνουμε πράξη τα δίκια του λαού» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως συμπλήρωσε,  οι ανάγκες του λαού είναι η μοναδική έγνοια με την οποία εργάζεται η κυβέρνηση αυτή επί τέσσερα χρόνια.

Παράλληλα, υποστήριξε πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του δέχτηκαν σκληρό πόλεμο τόσο από αυτούς στο εξωτερικό, «αλλά και αυτούς στο εσωτερικό, που δεν χώνεψαν ποτέ την πολιτική τους ήττα και επέλεξαν τον φανατισμό, το ψέμα, τον διχασμό για να υπονομεύσουν όχι το έργο της κυβέρνησης, αλλά την ίδια την ανάκαμψη της χώρας». Όπως υπογράμμισε, «δε λυγίσαμε, δεν ερωτευτήκαμε ξαφνικά την καταστροφική συνταγή των μνημονίων, κάναμε ένα αναγκαστικό δύσκολο συμβιβασμό το καλοκαίρι του ’15, με μοναδικό ορίζοντα την υπέρβασή του, το τέλος των μνημονίων, την έξοδο της χώρας από το καθοδικό σπιράλ της ύφεσης και της λιτότητας». Σήμερα, είπε ο κ. Τσίπρας, «αισθανόμαστε δικαιωμένοι, γιατί δεν παραδώσαμε τα όπλα, γιατί μείναμε για το δίκιο των πολλών, γιατί τον Αύγουστο του 2018 βγάλαμε την Ελλάδα από τα μνημόνια».

«Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που υπάρχουν σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε μαγαζί, σε κάθε επιχείρηση. Όμως, γνωρίζω και γνωρίζετε, ότι πλέον ο τροχός της ιστορίας έχει αλλάξει φορά» ανέφερε, σημειώνοντας ότι η οικονομία ανακάμπτει, οι αδικίες της κρίσης σταδιακά αποκαθίστανται και πως «όσο συνεχίζεται η σταθερή πορεία ανάκαμψης, τόσο θα επιταχύνεται και η απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης για τους πολλούς σε αυτόν τον τόπο» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

«Ο καθένας και η καθεμιά γνωρίζει στη ζωή και στην τσέπη του τι βίωσε ως το 2014 και τι βιώνει σήμερα» είπε, υποστηρίζοντας πως «όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα, αυτό που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές που έρχονται τον Οκτώβρη είναι η οικονομία, δηλαδή το κριτήριο της ίδιας της πραγματικότητας, όχι της προπαγάνδας, όχι της λάσπης και της δολοφονίας χαρακτήρων που επιχειρεί ο τερατώδης μηχανισμός του ψέματος και της παραπληροφόρησης που έχει στήσει το παλιό καθεστώς απέναντί μας».

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, «η υπερσυσώρευση τόσων μέσων ενημέρωσης στην υπηρεσία μιας μόνο παράταξης είναι κάτι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα. Δίνουμε μάχη υπερασπιζόμενοι την αλήθεια, με επιχειρήματα, από τη μια είναι τα όπλα μαζικής διαστρέβλωσης που ανήκουν στα χέρια μερικών οικογενειών ολιγαρχών και από την άλλη υπάρχουν οι αλήθειες των πολλών» είπε.

«Ό,τι κι αν λένε, ο λαός μας γνωρίζει. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα απ’ όλους, η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση που έβαλε τέλος στα μνημόνια είναι η εμπιστοσύνη ενός λαού στη δύναμή του» είπε ο πρωθυπουργός.

«Απέναντι σε αυτούς που παλεύουν για τη συλλογική πρόοδο και την κοινωνική προκοπή, υπάρχει το παλιό καθεστώς που θέλει να διατηρήσει τα προνόμιά του» ανέφερε περαιτέρω στην ομιλία του στα Χανιά ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας για το κάλεσμα της προοδευτικής συμμαχίας που απηύθυνε ενόψει των Ευρωεκλογών, σημείωσε ότι η ανταπόκριση των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών ξεπερνά τις προσδοκίες και πως η Κρήτη θα δώσει τον παλμό και το σύνθημα της νίκης για τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Όπως είπε, πάει πολύ να θέλει το «παλιό πολιτικό καθεστώς να παρουσιαστεί ως το καινούριο που ζητά μια ευκαιρία να κυβερνήσει τον τόπο, λες και τα προηγούμενα χρόνια κυβερνούσαν άλλοι. Ο ελληνικός λαός έχει νωπές τις μνήμες και γνωρίζει καλά ποιες πολιτικές οικογένειες διαχειρίστηκαν τις τύχες μας για δεκαετίες, ποιοι και ποιες πολιτικές οικογένειες έγιναν ζάπλουτοι από τη πολιτική, χωρίς να έχουν κάνει άλλη δουλειά στη ζωή τους και κυρίως ποιες ιδέες και ποιες ιδεοληψίες κουβαλάνε». Επιπλέον, υποστήριξε ότι «δεν μπορούν να κρύψουν τι θα σήμαινε για τον τόπο η επιστροφή τους» και πως «θα επρόκειτο για πισωγύρισμα και στο οικονομικό και στο κοινωνικό επίπεδο».

Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας έστειλε και μήνυμα σύνεσης και συνεργασίας προς την Τουρκία, μιλώντας για το στρατηγικό έργο του East Med. Σημείωσε πως «η ενέργεια οφείλει να είναι γέφυρα ειρήνης, διαλόγου και συνανάπτυξης στην περιοχή μας» και πως «και οι γείτονές μας πρέπει να καταλάβουν ότι το μέλλον πρέπει να είναι ειρηνικό, πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να κάτσουν στο τραπέζι και για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως ταυτόχρονα στέλνει και «μήνυμα αποφασιστικότητας σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν τους καουμπόιδες στην περιοχή». Υπογράμμισε ότι «το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο οφείλει να γίνεται απ’ όλους σεβαστό και θα γίνεται από όλους σεβαστό, γιατί εμείς είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε και θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με όποιον τρόπο χρειαστεί, είτε μόνοι μας, είτε με τους συμμάχους μας». «Έχουμε τη δύναμη, την αποφασιστικότητα και θα υπερασπιστούμε το δίκιο μας και στο Αιγαίο και στην Κύπρο» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «υπόσχεται να σαρώσει τα κοινωνικά επιδόματα και του ξέφυγε ότι θέλει να καταργήσει και το δώρο των Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα». Σχολίασε ότι τα λέει αυτά ο κ. Μητσοτάκης «γιατί τα πιστεύει, γιατί ο ίδιος δε μπορεί να φανταστεί τι σημαίνει δώρο Χριστουγέννων ή ένα επίδομα που θεωρεί πενιχρό. Δε μπορεί να φανταστεί ο γόνος που μεγάλωσε και έζησε στα μεγάλα σαλόνια και που διαχειρίζεται τα εκατομμύρια των οφσορ οικογενειακών επιχειρήσεων τι σημαίνει για κάποιον να παίρνει 150 ευρώ τον μήνα επίδομα για το νοίκι του. Αυτό το 150άρι το θεωρεί ανώφελο και το χαρακτηρίζει πριμοδότηση της φτώχειας. Λες και υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν από επιλογή να είναι φτωχοί και με το επίδομα τούς καλομαθαίνουμε να συνεχίσουν να είναι» είπε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως πιστεύει βαθιά «ως ακραία νεοφιλελεύθερος ότι η στήριξη των ευάλωτων, των αδυνάμων, είναι όχι απλά περιττό έξοδο, αλλά ηθικά λάθος» και πως «επειδή περισσεύει η υποκρισία, την ίδια στιγμή που υποστηρίζει ένα ακραίο αντικοινωνικό πρόγραμμα, εμφανίζεται και ως ο τιμητής των δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ». Του καταλόγισε, επίσης, πως υπερασπίζεται την άποψη ότι όλα τα θετικά μέτρα που θέσπισε για πρώτη φορά η παρούσα κυβέρνηση αποτελούν δώρα και χάρες, ότι υπερασπίζεται το ασφαλιστικό Πινοσέτ και πως ισχυρίζεται ότι οι εργαζόμενοι σε ντελίβερι «που για πρώτη φορά η δική μας κυβέρνηση προστατεύει, δεν αναγκάζονται αλλά θέλουν να δουλεύουν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει ένα πρόγραμμα τόσο κοινωνικά αποκρουστικό, όσο και αυτό του ΔΝΤ. Αυτός είναι και ο λόγος που προσπαθεί με κάθε τρόπο να το κρατήσει σχετικά μακριά από τα φώτα της προβολής κι αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι μια εφ όλης της ύλης τηλεοπτική αναμέτρηση».

Αναφερόμενος ξανά στον κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός είπε ότι «ουδείς σε αυτόν τον τόπο κατάφερε να δοξαστεί κρυπτόμενος και όσο και αν προσπαθήσει το πικρό ποτήρι δε θα το αποφύγει». Σχολίασε, επίσης, πως «δεν είναι υπερβολή να πω ότι ακόμα κι ο κόσμος της Ν.Δ. καταλαβαίνουν ότι έχουν έναν αρχηγό που αποτελεί το αδύνατο σημείο της παράταξής τους στην προσπάθειά τους να επιστρέψουν στην εξουσία».

«Όσο κι αν έχουν τους μιντιάρχες να τους καλύπτουν, τους κουμπάρους και τους παρακούμπαρους της διαπλοκής, το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εμείς οι Έλληνες αποδείξαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια στην πράξη το όραμά μας για μια άλλη Ευρώπη κι έχουμε απέναντί μας αυτούς που υβρίζουν και συκοφαντούν τους λαούς που αγωνίζονται για το δίκιο τους, όπως ο κ. Βέμπερ» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε δε ότι, όπως έδειξαν οι ισπανικές εκλογές, ο Νότος πρωτοπορεί και οι δυνάμεις της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας είναι ακόμα εδώ και μπορούν να κερδίζουν εκλογικές αναμετρήσεις.

Μιλώντας για τους νέους, ο κ. Τσίπρας είπε ότι εκείνοι θα κάνουν τη μεγάλη «έκπληξη» στις 26 Μαΐου, «γιατί έχουμε μάθει να χάνουμε στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζουμε στις κάλπες και θα επαληθευτεί για άλλη μια φορά».

«Η επόμενη εβδομάδα θα είναι η ‘Εβδομάδα των Παθών’ μεταχρονολογημένα για τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αλλά η εβδομάδα της ανάσας, της ελπίδας για τους πολλούς», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως σημείωσε, οι πολιτικοί αντίπαλοί του λένε ότι η κυβέρνηση θα μειώσει τους φόρους δίνοντας ως αντάλλαγμα «μεταρρυθμίσεις», εννοώντας, όπως είπε, όσα ήθελε να επιβάλει το ΔΝΤ και η κυβέρνηση απέκρουσε, δηλαδή περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, κατάργηση των επιδομάτων και του κοινωνικού κράτους.

Προανήγγειλε ότι «εμείς – κι αυτό είναι το τελειωτικό χτύπημα – θα έρθουμε τις επόμενες μέρες όχι για να μοιράσουμε υποσχέσεις που «θα» κάνουμε, αλλά για να πούμε στον λαό ότι είμαστε σε θέση να μειώσουμε τους φόρους, να προχωρήσουμε σε ελαφρύνσεις, όχι με αντάλλαγμα φρικαλέες μεταρρυθμίσεις, αλλά έχοντας ήδη πετύχει κι αξιοποιήσει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, γιατί όσα πετύχαμε αυτά τα χρόνια είναι το μεγάλο μας όπλο».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι γι’ αυτόν τον λόγο τώρα μπορεί η κυβέρνηση αυτή την απόδοση της οικονομίας να τη μοιράσει με δικαιοσύνη στον λαό. «Δεν ερχόμαστε για να πούμε «θα», αλλά ερχόμαστε – και πολύ σύντομα θα το διαπιστώσετε – για να πούμε «εδώ και τώρα είμαστε σε θέση με σχέδιο και με ασφάλεια να προχωρήσουμε σε ελαφρύνσεις για τους πιο αδύναμους, γι’ αυτούς που σήκωσαν στις πλάτες τους το βαρύ φορτίο για την έξοδο από την κρίση».

Ο πρωθυπουργός είπε, τέλος, ότι «όλα θα έρθουν στην ώρα τους και η επόμενη εβδομάδα θα είναι η «Εβδομάδα των Παθών», μεταχρονολογημένα για τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αλλά η εβδομάδα της ανάσας, της ελπίδας για τους πολλούς, για τους ανθρώπους του μόχθου, γι’ αυτό που ονομάζουμε μεσαία τάξη».

Πολλοί αστυνομικοί και προσαγωγές

Αν και μίλησε με τα θερμότερα λόγια για την Κρήτη, τους ανθρώπους και την ιστορία της, δεκάδες αστυνομικοί βρέθηκαν στον τόπο παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και περιμένοντας τον Αλέξη Τσίπρα να φτάσει στα Χανιά και να ξεκινήσει την ομιλία του.

Πλήθος κόσμου μαζεύτηκε έξω από το κλειστό γυμναστήριο του Εθνικού Σταδίου Χανίων, με την Αστυνομία να κάνει αισθητή την παρουσία της. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε τέσσερις προσαγωγές πολιτών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.